Nașterea unei vocații
Prima întâlnire mondială a preoților, diaconilor, călugărițelor și călugărilor țigani, având tema: "Cu Cristos, în slujirea poporului țiganilor", s-a desfășurat la Roma în perioada 22-24 septembrie, fiind organizată de către Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.
Benedict al XVI-lea a salutat participanții în alocuțiunea de la rugăciunea Angelus, duminică, 23 septembrie, la Castel Gandolfo, îndemnând la îndepărtarea discriminărilor ce se comit în dauna acestei populații.
Este în afara oricărei îndoieli că vestirea evangheliei în rândul țiganilor nu este o îndatorire ușoară, mai ales din cauza dificultăților culturale. Redacția centrală Radio Vatican a contactat pe Mons. Mario Riboldi, care de decenii este prezent în mijlocul țiganilor din întreaga Europă.
- Cum s-a născut însă vocația dv. și ce v-a determinat să vă petreceți ultimii 50 de ani în rulotă?
Eram preot de circa o lună și mergeam cu bicicleta în satul vecin să mă spovedesc. Pe drum, am văzut un grup de nomazi. M-am întrebat: "Cine le vestește evanghelia acestor oameni?". Și iată-mă, după 54 de ani, făcând în continuare același lucru: să duc evanghelia la oameni care de obicei sunt alungați sau, oricum, ținuți la o anumită distanță.
- Care sunt dificultățile majore în evanghelizarea populației rromilor?
Prima greutate este aceea de a deveni cu adevărat un rrom, pentru că mentalitatea nomadului este foarte diferită de a unui sedentar, și pentru a deveni unul dintre ei trebuie să intri în mod treptat, încet-încet, astfel încât să înveți ceea ce este important pentru un nomad și să renunți la ceea ce pentru el este fără valoare. Pentru a da un exemplu, a trebuit să învăț diferitele limbaje care sunt în Europa și nu mi-a mai rămas timp să învăț engleza. Nu știu engleză, dar merg oriunde în Europa vorbind limba rromilor, sinti, cale...
- În timpul primei întâlniri mondiale a persoanelor consacrate țigane, la Roma, a venit apelul papei la evitarea oricărei forme de discriminare față de această populație, dar și un apel insistent adresat țiganilor de a se reconcilia cu societatea înconjurătoare, respectând obligațiile viețuirii în comun. De ce este însă atât de greu să se ajungă la integrarea rromilor?
Cuvântul "integrare" nu înseamnă "asimilare". Dar mă tem și de termenul "integrare", pentru că un lucru este teoria și un altul practica. În cele din urmă, e posibil să fie înglobați de populația majoritară și să dispară, ceea ce nu este un pericol secundar.
Radio Vatican (25 septembrie)