Știri externe
Loreto 2007
Primele două zile din septembrie a fost perioada în care s-a desfășurat întâlnirea dintre tinerii italieni prezenți la Loreto și papa Benedict al XVI-lea. Loreto 2007 este o parte dintr-un itinerar trienal dedicat tinerilor, prin care sunt invitați să întâlnească și să cunoască Biserica. În acest fel, anul 2008 va avea în centru propunerea evangheliei din partea tinerilor către tineri, iar anul 2009 va aprofunda temele culturale dragi tinerilor. În seara primei zile, alături de întâlnirea cu Sfântul Părinte, mulți artiști au oferit tinerilor un spectacol de muzică. Cu această ocazie, papa le-a reamintit tinerilor de următoarea lui întâlnire cu ei: Ziua Mondială a Tineretului din 2008 de la Sydney. O delegație de tineri din Australia a fost prezentă la întâlnirea de la Loreto.
Importanța duminicii
Bisericile creștine din Germania au organizat o campanie împotriva cumpărăturilor duminica, folosindu-se de sloganul "Slavă Domnului că avem duminica". Organizatorii campaniei au pregătit afișe și broșuri pentru parohii, precum și un sit web unde explică semnificația duminicii pentru viața spirituală a creștinilor. Participanții catolici la campanie au strâns 365.000 de semnături pe o petiție împotriva deschiderii duminica a magazinelor. Capul Bisericii Luterane Germane, episcopul Wolfgang Huber, a declarat: "Cumpărăturile duminica reduc omul la rolul de consumator". În timpul vizitei apostolice în Austria, papa Benedict s-a solidarizat cu cei care doresc ca duminicii să nu îi fie luată dimensiunea spirituală, iar cardinalul Schönborn a vorbit despre "tendințele de golire a duminicii de semnificația ei".
Sfaturi pentru elevi
Prefectul Congregației pentru Educația Catolică a oferit elevilor unele sfaturi la începutul noului an școlar. Cardinalul Zenon Grocholewski a declarat pentru Radio Vatican că elevii trebuie să încerce să crească în adevărata înțelepciune, să își dezvolte un tot mai crescut simț critic și să știe cum să discearnă binele de rău. Cardinalul Grocholewski a mai vorbit despre importanța unui tot mai mare simț al responsabilității pentru acțiuni și la a ști cum să folosească ceea ce învață în școală.
Pastorația rromilor
Salutându-i pe participanții la prima întâlnire internațională a preoților, diaconilor și persoanelor consacrate de etnie rromă, având tema: "Cu Cristos în serviciul poporului rrom", în zilele de 23 și 24 septembrie, la Castel Gandolfo, papa Benedict al XVI-lea i-a invitat pe aceștia să își aprofundeze vocațiile și misiunea între frații și surorile lor. Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Pontifical pentru Migranți și Itineranți, fiind rodul documentului din 2006, "Îndrumări pentru asistența pastorală a rromilor", care oferă idei și norme pentru această pastorație specială. Participanții la eveniment au mers în pelerinaj la Sanctuarul Fecioarei Iubirii Divine din Roma, unde s-au rugat rozariul în onoarea fericitului Ceferino Gimenez Malla, martir spaniol, primul rrom beatificat.
Interdicții în Belarus
Premierul Aleksandr Kosinets din Belarus a afirmat că tuturor preoților catolici străini li se va interzice să activeze în țară în următorii ani. Dintre cei 350 de preoți catolici din această țară, majoritatea sunt străini, aproape toți polonezi. După ce anul trecut Belarus i-a dat afară pe catolicii străini fără acte, acum a venit rândul preoților. Kosinets a declarat că "preoții străini nu pot să conducă activități religioase în Belarus pentru că nu înțeleg mentalitatea și tradițiile poporului nostru".
Sfințire la Rîșcani
La Rîșcani, în Republica Moldova, duminică, 16 septembrie, a fost sfințită piatra de temelie a viitoarei bisericii catolice și a conventului franciscan, ambele dedicate sfântului Francisc din Assisi. Sfințirea pietrei a avut loc în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, începând cu ora 17.00. Liturghia a fost prezidată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Au concelebrat 19 preoți din Republica Moldova și România, printre care s-a numărat și pr. Ion Ciuraru, ministru provincial.
Întâlnire ecumenică
Comunitatea românilor catolici și ortodocși din Cremona (Italia) în colaborare cu Dieceza de Cremona au organizat, în zilele de 15 și 16 septembrie, la Cremona, o întâlnire ecumenică și au primit vizita păstorilor sufletești. S-a celebrat și împlinirea a 10 ani de la colaborarea dintre Dieceza de Cremona și două parohii din Arhidieceza de București, existența unui grup numeros de români la Cremona (5.000 de ortodocși, 270 de catolici). Din Biserica Catolică din România au participat PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, pr. Ioan Solomon și pr. Pavel Butnaru (doi parohi din arhidieceză), pr. Anton Jicmon, asistent spiritual al comunității catolice de români din Cremona, și părintele Claudiu Iștoc, responsabil al Centrului Misionar. Din partea Bisericii Ortodoxe din România au participat: PS Siluan, episcopul vicar a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, PS Visarion Rășinăreanu, episcopul vicar a Mitropoliei Ardealului, și pr. Doru Fuciu, parohul credincioșilor ortodocși din Cremona.
Cazul catedralei
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Inspectoratul de Stat în Construcții și Ministerul Culturii și Cultelor sunt abilitate să oprească lucrările de construire a imobilului cu 19 etaje, a anunțat la 20 septembrie ÎPS Ioan Robu în cadrul unei conferințe de presă ținute la București. Specialiștii seismologi au afirmat că în cazul unui cutremur Cathedral Plaza se poate prăbuși, lucru ce va afecta catedrala și clădirile din jur, pe o rază de cel puțin 60 de metri. Lucrările la Cathedral Plaza sunt oprite din ziua de 18 iulie, după ce Tribunalul Dolj a hotărât, la 10 iulie, suspendarea lucrărilor. Decizia instanței a fost atacată în recurs de constructorul imobilului Millenium Building Development SRL și de primarul sectorului 1 Andrei Chiliman. Recursul a fost judecat vineri, 21 septembrie, la Curtea de Apel Craiova. Magistrații au respins recursul și ca atare lucrările de construcție la Cathedral Plaza rămân suspendate până la judecarea pe fond la Tribunalul Dolj a cauzei.
Vocație educativă
Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO) a organizat la Centrul Manresa din Cluj, în perioada 9-11 septembrie, un seminar național formativ cu tema "Vocația educativă a Acțiunii Catolice". Au fost prezente 35 de persoane, membri ai echipelor naționale și reprezentanți ai consiliilor de conducere ale asociațiilor membre ACRO (AC Iași, ASTRU - Cluj, Oradea, Blaj - AGRU Mitropolitan) și din asociații simpatizante ACRO (ASTRU Lugoj). Din Italia au venit Maria Grazia Tibaldi, secretara FIAC, și Maria Giovana din partea UMOFC. Au mai participat și PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a fost prezentă cu o delegație formată din 11 persoane.