Cântul lui octombrie
Zorile zilelor par înfocate și însuși mirele lunii se transformă într-un cărbune înroșit, agitat parcă de suflarea apăsătoare, dar mereu plăcută a bătrânului anotimp care se apropie greoi spre răsăritul vechiului continent. Adesea, ascunse parcă după norii cenușii, păsările călătoare cu ciripiturile lor nostalgice își iau rămas bun de la meleagurile care le-au fost gazdă câteva luni de zile, îndreptându-se spre niște plaiuri doar de ele știute, purtând în micuțele lor inimioare enorma greutate a revederii zilelor frumoase, transformate în visuri învăluite în negura timpului, virtute pe care noi, înzestrați cu rațiune, o numim speranță.
După ce noaptea și-a întins mantia asupra a tot ce se poate vedea, greierii își fredonează pentru ultimele dăți străvechea melodie, dar mereu plăcută, la corzile de acum uzate ale unor instrumente pe care numai înțelepciunea divină le poate născoci. Frumoasa lună cu fiicele ei stele își schimbă lumina dintr-un argintiu curat într-un auriu spălăcit, lăsându-se văzute din ce în ce mai rar, nemulțumite parcă de indiferența cu care au fost privite de către ochii corupți ai pământenilor, obișnuiți să sticlească doar la vederea străvechei mamoni, bucuria și durerea, speranța și deziluzia, bogăția și nimicul multor inimi sărmane.
Aceasta este luna terezelor sfinte; a seraficilor semnați de cuiele Răstignitului; a celei mai strălucitoare stea ale cărei raze străbat de două mii de ani norii greoi și negri ai urii și ai dezbinării. Iar splendida panoramă este împodobită cu un șirag de mărgele și pe fiecare mărgea este întipărită o exclamație: "Bucură-te, Marie!"
Pr. Iosif-Irinel Iosub