Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ignațiu din Antiohia

Din catehezele papei Benedict al XVI-lea despre sfinții părinți

Continuăm să tratăm despre personalitățile Bisericii de la începuturi. Sfântul Ignațiu a fost al treilea episcop de Antiohia, din anul 70 până în anul 107. A fost un martor eminent al lui Cristos care nu a pregetat să se lase măcinat de dinții fiarelor în Roma, pentru a deveni pâine vrednică pentru slava lui Dumnezeu și hrana spirituală a credincioșilor.

În acel timp Roma, Alexandria și Antiohia erau cele trei mari metropole ale Imperiului Roman. Conciliul din Niceea vorbește despre trei "primate": acela al Romei, dar și Alexandria și Antiohia participau. Sfântul Ignațiu a fost episcop de Antiohia, localitate situată azi în Turcia. Aici, la Antiohia, după cum știm din Faptele Apostolilor, a apărut o comunitate creștină înfloritoare: primul episcop al ei a fost apostolul Petru - așa ne spune tradiția - și aici, pentru prima dată, ucenicii au fost numiți creștini (Fap 11,26). Eusebiu din Cezareea, un istoric din secolul al IV-lea, dedică un întreg capitol al lucrării sale Istoria ecleziastică vieții și lucrării literare a lui Ignațiu (3,36). "Din Siria, scrie el, Ignațiu a fost trimis la Roma pentru a fi dat ca hrană animalelor sălbatice, datorită mărturiei date de el pentru Cristos. Călătorind prin Asia, sub paza severă a gărzilor în fiecare dintre orașele în care se oprea, prin predici și dojane, întărea Bisericile; mai ales îndemna, cu căldura cea mai vie, să se păzească de erezii, care atunci începeau să mișune, și recomanda să nu se rupă de tradiția apostolică".

În Ignațiu se întrepătrund două "curente" spirituale: acela al lui Paul, orientat întru totul spre unirea cu Cristos, și cel al lui Ioan, concentrat asupra vieții în Isus. La rândul lor, aceste curente se unesc în imitarea lui Cristos, de mai multe ori proclamat de Ignațiu drept "Dumnezeul meu" sau "al nostru".

Năzuința irezistibilă a lui Ignațiu spre unirea cu Cristos pune bazele unei adevărate și proprii "mistici a unității". El însuși se definește "un om căruia i-a fost încredințată datoria unității" (Scrisoarea către cei din Filadelfia 8,1).

În general se poate observa în Scrisorile lui Ignațiu un fel de tensiune constantă și fecundă între două aspecte caracteristice ale vieții creștine: pe de o parte structura ierarhică a comunității ecleziale, iar pe de altă parte unitatea fundamentală care îi leagă între ei pe toți cei care cred în Cristos.

Ignațiu este primul în literatura creștină care atribuie Bisericii adjectivul de "catolică", adică "universală": "Unde este Isus Cristos, spune el, acolo este Biserica Catolică" (Scrisoarea către cei din Smirna 8,2).

După cum se vede, Ignațiu este într-adevăr "doctorul unității": al unității lui Dumnezeu și al unității lui Cristos (spre deosebire de diferitele erezii care începuseră să circule și care separau omul și pe Dumnezeu în Cristos), al unității Bisericii, al unității credincioșilor "în credință și în caritate, care sunt mai presus de toate (Scrisoare către cei din Smirna 6,1). În concluzie, "realismul" lui Ignațiu îi invită pe credincioșii de ieri și de astăzi, ne invită pe noi toți la o sinteză progresivă între raportarea la Cristos (unirea cu el, viața în el) și devotamentul față de Biserica sa (unitate cu episcopul, slujire generoasă a comunității și a lumii). Așadar, este necesar să se ajungă la o sinteză între comuniunea Bisericii în interiorul ei și misiunea de proclamare a evangheliei față de ceilalți, până într-acolo încât printr-o formă să se exprime cealaltă, și credincioșii să fie mereu mai mult "în posesia acelui duh nedespărțit, care este Isus Cristos însuși" (Scrisoarea către cei din Magnezia, 15).

Traducere de pr. Paul Butnaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat