- În apararea sanatatii - |
Sănătatea, la control!
Lansat recent de Ministerul Sănătății Publice, Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației își propune să creeze o imagine asupra patologiei existente în România.
Nimeni nu a mai realizat un astfel de program în România în ultimii 60 de ani. Altfel spus, în prezent nu se poate spune de ce boli suferă românii sau câți dintre ei sunt sănătoși. "Din punct de vedere al statisticilor puse la dispoziție de medici, știm, în prezent, că pe locul întâi în ceea ce privește mortalitatea sunt bolile cardiovasculare. De asemenea, specialiștii declară că s-au înmulțit cazurile de cancer sau diabet. Dar nimeni nu poate să spună procentual cât reprezintă aceste cazuri și cum au evoluat, cum sunt reprezentate pe ani, pe vârste, pe sexe, pe tipuri", declara recent Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății Publice. Acest program va costa 90.000 RON.
Consultație și set de analize gratuite
Fiecare persoană va beneficia gratuit de o consultație clinică și de un set gratuit de analize reprezentative care să ajute la depistarea unor eventuale boli. Dacă boala nu este încă instalată, analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient să dezvolte afecțiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc. Din luna ianuarie 2007, Poșta Română va începe expedierea scrisorilor și taloanelor către cetățeni. Pe talon vor fi trecute numele, prenumele și CNP-ul. Talonul pe care va scrie "Medic" va fi predat medicului de familie în momentul prezentării la consultație. Cu talonul inscripționat "Laborator de analize" se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie și va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Împreună cu taloanele, fiecare persoană va primi și o scrisoare în care i se spun pașii pe care trebuie să îi urmeze în acest program. Dacă în urma acestor examene medicul de familie suspectează existența unei boli, pacientul va fi trimis pentru investigații paraclinice la medicul specialist, după care va fi văzut din nou de medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului.
Din ianuarie 2007, fiecare va fi programat pentru evaluarea stării de sănătate în luna în care este născut. Nu vor face acest control copiii de 0-3 ani, după caz, persoanele care au fost internate în spital cu maximum trei luni înainte de data la care ar trebui făcut controlul. De asemenea, bolnavii cronici care efectuează periodic analize pentru evaluarea afecțiunii de care suferă nu vor beneficia decât de o parte din analize. De exemplu, unui bolnav de diabet căruia medicul de familie, conform noului program al MSP, este obligat să îi facă lunar glicemia, nu i-o va mai recomanda în acest set de analize.
Analizele recomandate numai de medic
Medicul de familie va fi acela care va decide ce analize recomandă. Setul de analize este diferențiat pe grupe de vârstă. Până la 18 ani se vor face hemoleucogramă completă, sideremie, glicemie, examen de urină, exudat faringian și creatină serică. După 18 ani, setul de analize cuprinde transaminaze, colesterol, trigliceride, glicemie, creatinină serică, examen de urină și hemoleucogramă completă. Gravidele vor beneficia și ele de sideremie. Costul unui set de analize a fost stabilit la 50 RON. Cetățenii care nu au medic de familie și cei care nu sunt asigurați se vor putea adresa oricărui medic de familie, acesta având obligația să îl înscrie pe liste. În cazul în care nu reușesc să ajungă la un medic de familie, vor putea să apeleze la Autoritatea de Sănătate Publică pentru a primi toate recomandările necesare. Medicii de familie vor începe consultațiile în cadrul acestui program după 8 ianuarie 2007.
Medicii de familie vor fi plătiți pentru serviciile pe care le vor realiza în cadrul acestui program, iar decontarea se va face pe baza taloanelor inscripționate "Medic".
(Informații furnizate de revista "Medica")
Dr. Doina Lucia Amza