Fr. Roger Schutz
După doi ani
S-au împlinit la 16 august doi ani de la trecerea în veșnicie a fratelui Roger Schutz, fondatorul Comunității din Taizé. "Mărturia lui de credință creștină și dialog ecumenic a fost o învățătură prețioasă pentru generații întregi de tineri" - afirma Benedict al XVI-lea la audiența generală de la 16 august 2006, la Castel Gandolfo, pentru a-l aminti pe unul dintre pionierii ecumenismului din veacul trecut.
Și, într-adevăr, în cei 60 de ani de la fondarea Comunității, mulți, generații întregi de pelerini din Europa și din întreaga lume, s-au bucurat de spiritul ecumenic și de liniștea rugăciunii pe colina din Taizé, acolo unde, în seara zilei de 16 august 2005, gestul neașteptat al unei tinere românce cu tulburări psihice a pus capăt vieții fratelui Roger Schutz.
Joi seară (16 august), privegherea de rugăciune organizată de Comunitatea din Taizé a readus în atenție profilul spiritual și uman al fondatorului ei, calitățile lui unice, la fel de necesare astăzi pe drumul reconcilierii între Bisericile lui Cristos și între toți oamenii. Dar despre moștenirea ecumenică a Fratelui Roger, iată interviul realizat de redacția centrală Radio Vatican cu succesorul său, fr. Alois Loser.
- Ce puteți spune despre Fratele Roger?
Fratele Roger era ca un Ioan Botezătorul, nu voia să se așeze pe sine în centrul atenției, ci prezența lui Dumnezeu. Acest lucrul îl vedem în faptul că tinerii, la doi ani de la moartea lui, continuă să vină aici în număr foarte mare. De asemenea, reuniunile de tineri continuă cu o intensitate la fel de frumoasă.
- Aveți o amintire specială de la Fratele Roger pe care vreți să o împărtășiți?
Bunătatea lui, care întotdeauna era o încurajare, și pasiunea pentru comuniunea Bisericii. Se poate spune că toată viața lui a fost animată de pasiunea pentru comuniunea Bisericii.
- Benedict al XVI-lea a amintit marea mărturie de dialog ecumenic a lui Frere Roger. Cum se poate înainta, în timpul nostru, pe calea ecumenismului?
Aici (la Taizé) avem în fiecare săptămână tineri din diverse Biserici: Ortodoxă, Catolică, precum și din comunități protestante. Ei sunt aici pentru a sprijini ecumenismul. Este foarte importantă unitatea în rugăciunea comună. Zilnic, de trei ori, ne adunăm la rugăciune și cred că tocmai aceasta poate pregăti drumul ecumenismului.
- Care este astăzi, angajarea Comunității din Taizé, pe calea trasată de Frere Roger?
Continuăm întâlnirile, aici, la Taizé, săptămână de săptămână și acum pregătim o întâlnire în Bolivia, în luna octombrie, pentru tinerii din America Latină. Tema acestei întâlniri este reconcilierea, pentru că Biserica poate contribui la reconciliere în sânul societății. Apoi, la sfârșitul anului, avem Întâlnirea Europeană la Geneva, în Elveția. Subliniez că miile de tineri care vor participa la aceste întâlniri ecumenice vor fi primiți în parohii; acest lucru pentru că nu vrem să creăm o mișcare Taizé de sine stătătoare, dar întotdeauna spunem tinerilor: "Mergeți în parohii, păstrați contactul cu Biserica locală". Și întâlnirea europeană din acest an, la Geneva, urmărește întocmai să-i ajute pe tineri să dezvolte simțul Bisericii. La privegherea de rugăciune de joi seară, la Taizé, spațiul dominant a fost alocat tăcerii și contemplației, cu un moment de aducere de mulțumire pentru viața lui Frere Roger, care niciodată n-a voit să fie altceva decât "un semn al iubirii de Cristos".