Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Alunițele - ghid pentru pacienți

Ce sunt alunițele?
Există mai multe categorii de alunițe. Unele sunt prezente de la naștere sau apar la scurt timp după aceea și se numesc nevi melanocitari congenitali. Alți nevi pot apărea după vârsta de un an și se numesc nevi melanocitari dobândiți. Această clasificare este importantă pentru că nevii melanocitari congenitali au capacitate mai mare de transformare în melanom.

Cum arată alunițele?
Alunițele sunt vizibile pe piele cu ochiul liber, iar o examinare cu lupa sau cu dermatoscopul (tip special de lupă care mărește de 9 ori) poate oferi amănunte importante referitoare la modalitatea de distribuție a pigmentului brun-negru. Culoarea alunițelor este extrem de variată, dar se remarcă imediat faptul că nu există mai multe culori pe aceeași aluniță. Cel mai frecvent predomină culorile închise de maro, brun sau chiar negru. Există însă și alunițe albastre, roz, roșii, cafenii. Unele alunițe pot avea un halou roșu, iar altele pot avea un halou alb, lățimea acestuia putând chiar să se mărească în timp, uneori micșorând nevul pe care îl înconjoară. Aceste modificări nu sugerează o transformare malignă a leziunii nevice. Un semnal de alarmă îl constituie însă apariția unei "umbre" negre în vecinătatea aluniței. În acest caz excizia nevului fiind o urgență. Dimensiunile alunițelor sunt variabile, dar cele mai multe au un diametru sub 6 mm. Există și alunițe cu dimensiuni mai mari, unele chiar gigant, care pot acoperi segmente mari ale corpului. Acestea din urmă necesită o constantă supraveghere pentru că au un mai mare potențial de transformare în melanom. Referitor la numărul alunițelor, se consideră că în mod normal pot exista pe suprafața corpului 100 de alunițe. În cazul în care numărul acestora este mai mare de 100, se recomandă consult dermatologic și controlul acestora de două ori pe an.

Când se poate maligniza o aluniță?
Alunițele se pot modifica în sensul malignizării atunci când suferă o agresiune. Aceasta poate fi o banală zgâriere, înțepătură, tăiere (în general, un eveniment care duce la sângerare din leziune), poate fi o agresiune chimică (gudroane, acizi, baze etc.) sau poate fi o agresiune a razelor ultraviolete. Trebuie reținut faptul că acțiunea razelor ultraviolete este cumulativă în timp și de aceea este considerată principala cauză de malignizare. Cel mai frecvent acest proces de malignizare apare după vârsta de 40 de ani.

Cum se manifestă o aluniță care este în curs de malignizare?
Alunițele care încep transformarea anunță aceasta prin modificarea aspectului general. Această schimbare nu este bruscă și poate fi sesizată de pacient în timp util pentru a putea fi excizată înainte de dezvoltarea melanomului. Modificările care apar sunt ușor de reținut cu ajutorul formulei ABCDE: A - asimetrie lezională (alunița nu mai are baza rotundă sau ovală); B - bordură indentată (alunița nu mai are conturul regulat); C - culori multiple (alunița are un mozaic coloristic); D - dimensiuni peste 6 mm; E - evoluția aluniței în sensul modificării aspectului general (de exemplu, creștere pe verticală).

Când este indicată excizia alunițelor?
Se recomandă excizia alunițelor atunci când se constată semnele alarmante ale malignizării. Îndeplinirea criteriilor ABCDE constituie un indiciu extrem de important, iar medicul dermatolog va decide în urma examinării leziunii dacă se impune excizia chirurgicală. Se recomandă, de asemenea, excizia alunițelor situate pe zone eutanate frecvent traumatizate.

Metode de prevenire a malignizării alunițelor
Se recomandă evitarea factorilor declanșatori. În primul rând, expunerea inteligentă la soare folosind cremele fotoprotectoare (cele care au un factor de protecție solară peste 15), evitând expunerea prelungită (peste 90 de minute) și între orele 10.00 și 16.00. Se evită traumatizarea fizică sau chimică a leziunilor nevice. Nu se vor smulge firele de păr de la nivelul alunițelor, preferându-se tăierea lor cu un foarfece. O atenție sporită va fi acordată celor care au mai dezvoltat melanoame sau celor cu rude de sânge la care a fost identificat un melanom.

Dr. Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat