Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Planuri 2007
În 2007, papa intenționează să meargă la Pavia, Lombardia, pentru a se ruga la relicvele sfântului Augustin, păstrate în bazilica "San Pietro in Ciel d'Oro". Tot în 2007 Sfântul Părinte va merge în Brazilia, pentru a participa la întâlnirea Conferinței Episcopilor Catolici din America Latină (CELAM); se așteaptă să participe la sesiunea finală a CELAM, din 31 mai, și să meargă la sanctuarul marian de la Aparacida. La 8 septembrie 2007 papa urmează să viziteze sanctuarul de la Mariazell, Austria, nu departe de Viena. Papa ar urma să viziteze și Republica Cehă. Există și zvonuri despre o vizită în Țara Sfântă, tot în 2007. Alte vizite mai îndepărtate, posibile, dar neconfirmate, sunt cele din Sydney, Australia, pentru Ziua Mondială a Tineretului (iulie 2008) și din Quebec, Canada, pentru Cel de-al 49-lea Congres Euharistic Internațional.

Mormântul Sfântului Paul
La conferința de presă din 11 decembrie 2006, oficiali ai Vaticanului au descris excavările care se fac la bazilica romană "San Paolo fuori le mura", anunțând descoperirea unui mormânt care pare a fi al sfântului Paul. Giorgio Filippi, arheologul care a supervizat lucrările de sub altarul bazilicii, a explicat cum echipa sa a dezvelit un sarcofag mare din marmură. Deasupra sarcofagului scria "Sf. Paul, apostol". Este un "fapt istoric de necontestat" că bazilica "San Paolo fuori le mura" a fost construită pe mormântul apostolului, a afirmat Filippi. Locația exactă a mormântului a fost pierdută de-a lungul secolelor. Ultimele excavări, începute în 2002 și încheiate în noiembrie 2006, au descoperit sarcofagul sub podeaua actualei clădiri, într-o zonă corespunzând absidei bazilicii originale construită sub împăratul Constantin.

Pastorația străzii
Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a organizat la Roma, în zilele de 1 și 2 decembrie 2006, Întâlnirea Internațională pentru Pastorația Străzii. Sesiunea de vineri, 1 decembrie 2006, a fost deschisă de card. Renato Raffaele Martino, președintele acestui Consiliu Pontifical. Apoi lucrările au fost conduse de arhiep. Agostino Marchetto, secretarul aceluiași consiliu. Au participat reprezentanți din 23 de țări, mulți din America Latină. Din România a participat pr. Iosif Dorcu, trimis special al PS Petru Gherghel - responsabil în cadrul Conferinței Episcopilor Români cu pastorația migranților.

Luare de poziție
Biroul de Presă al Sfântului Scaun a făcut public la 4 decembrie 2006 un comunicat prin care își exprimă îngrijorarea "cu privire la construirea unui zgârie-nori alăturat istoricei catedrale romano-catolice "Sf. Iosif" din București la distanță de mai puțin de zece metri de peretele de nord-est al catedralei "Sf. Iosif"; aceasta, prin urmare, riscă să fie deteriorată în mod ireparabil. Ca urmare, Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun a efectuat pașii corespunzători pe lângă autoritățile române, pentru a cere suspendarea imediată a lucrărilor și revocarea respectivelor autorizații. Secretariatul de Stat continuă să urmărească de aproape situația, în speranța să se găsească o soluție rapidă și satisfăcătoare la această chestiune". Arhiepiscopia Romano-Catolică, după ce a observat indiferența statului român, a inițiat procedurile de sesizare a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei și a Comitetului Director al Patrimoniului Cultural din cadrul Consiliului Europei.

Pastorația țiganilor
Directorii naționali ai pastorației pentru țigani s-au reunit la 11 decembrie 2006 la Roma unde s-a aprofundat documentul "Orientări pentru o pastorație a țiganilor", în scopul de a încuraja aplicarea sa. Este vorba de primul document al Bisericii, în dimensiunea ei universală, dedicat țiganilor și publicat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților la 8 decembrie 2005. "Trebuie să recunoaștem valorile culturii țiganilor, să le respectăm demnitatea și identitatea, încurajând inițiative pentru promovarea și apărarea drepturilor lor", a spus în intervenția sa card. Renato Raffaele Martino, președintele consiliului. Din România a participat pr. Martin Cabalaș. "Potrivit Radio Vatican, "sunt circa 36 de milioane de țigani răspândiți în toată lumea". Țara din Europa cu cea mai mare prezență de țigani este România - numărul lor fiind estimat între 1,8 și 2,5 milioane, poate mai mult; pe locurile doi și trei sunt Bulgaria și Spania. În Statele Unite trăiesc aproape un milion de țigani".

La poarta Europei
La invitația doamnei Barbara Prammer, președinta Camerei Senatului din Austria, în ziua de 30 noiembrie 2006, pr. dr. Iosif Antoci a participat la o întâlnire organizată la Palatul Parlamentului din Viena cu tema: "Rumänien, Europäisches Land vor dem Beitrit zur Europäischen Union" ("România, țară europeană înainte de aderarea la Uniunea Europeană"). În cadrul întâlnirii, un moment interesant a fost prezentarea orașului Sibiu ca fiind "orașul culturii europene din 2007". Cu această ocazie a avut loc și prezentarea unei enciclopedii a României. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat pr. dr. Nicolae Dura, paroh pentru comunitatea română ortodoxă de la Viena, iar din partea Bisericii Romano-Catolice din România a participat pr. dr. Iosif Antoci, paroh în Viena.

Sărbătoare între români
Sunt mai mulți ani de când, pentru comunitatea romano-catolică a românilor din Roma, ziua de 8 decembrie - sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri este și sărbătoarea hramului. În sărbătoarea Neprihănitei (8 decembrie 2006), un număr impresionant de credincioși s-au adunat la biserica "Santa Maria in Campitelli". S-au rugat Rozariul, iar la ora 15.30 a fost o Liturghie prezidată de Mons. Anton Lucaci și concelebrată de mai mulți preoți români și italieni, reprezentanți ai CEI și din partea Vicariatului Romei. Au fost prezente și oficialitățile statului Român pe lângă Sfântul Scaun și pe lângă statul italian. În luna octombrie 2006, românii catolici din Roma s-au rugat pentru misiuni și misionarii din Kenya și au strâns câteva mii de euro dintre care, o parte pentru misiune, iar o alta destinată în mod special copiilor pentru a putea merge la școală. (Pr. Isidor Iacovici)

Preoți în Grecia
La inițiativa ÎPS Nikolas Foscolos, arhiepiscop de Atena, și a PS Petru Gherghel, în perioada 20 decembrie 2006 - 8 ianuarie 2007, pr. Eduard Coșa, spiritual la Seminarul Liceal din Bacău, și pr. Felician Tiba, formator la Seminarul Diecezan din Iași, vor fi prezenți în Grecia în vederea asistenței spirituale a românilor care lucrează acolo. Fiind prima experiență de acest fel în Grecia, preoții care vor merge, roagă pe cei care au rude sau cunoscuți acolo, să anunțe prezența lor la arhiepiscopia din Atena. În Grecia se poate lua legătura cu arhiepiscopia sau cu pr. Giorgio Freris. Numărul de telefon al arhiepiscopiei este: 210/3624311; fax 210/3618632. (Pr. Felician Tiba)

Legea cultelor
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la 13 decembrie 2006, pe articole, legea privind libertatea religioasă și regimul cultelor. Proiectul - considerat o prioritate legislativă pentru integrarea în UE - a fost dezbătut și votat în procedură de urgență: 221 de deputați au votat pentru, un deputat a votat împotrivă, și un altul s-a abținut. Legea va fi trimisă spre promulgare președintelui României.

Simbolurile religioase
Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării i-a fost adresată la 13 noiembrie 2006 o scrisoare deschisă, cu 22 de semnatari, care susținea necesitatea retragerii simbolurilor religioase din școlile, liceele și universitățile de stat, motivând că prezența acestor simboluri reprezintă o discriminare, cel puțin pentru elevii și profesorii care nu aparțin cultului reprezentat în icoanele respective. Ministerul Educației și Cercetării a declarat printr-un comunicat de presă la 12 decembrie 2006 că decizia păstrării simbolurilor religioase în unitățile de învățământ aparține în totalitate comunității, părinților elevilor și școlii. S-a precizat că intervenția ministerului în aceasta chestiune ar fi total deplasată și ar restricționa libera opțiune.

Consiliul ACRO
La Păltiniș (jud. Sibiu), în perioada 1-3 decembrie 2006 s-a desfășurat Consiliul Național Extraordinar al Federației Acțiunea Catolică din România (ACRO). Au participat 30 de reprezentanți, laici și asistenți spirituali, ai asociațiilor fondatoare. Consiliul Național s-a reunit pentru a definitiva Statutul federației. Din partea Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași au fost prezenți: Anca Lucaci și alți cinci membri, împreună cu pr. Felix Roca și sr. Silvia Brandiu. Maria Grazia Tibaldi, secretara Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, invitată de onoare a acestei întâlniri, a susținut un moment formativ. Activitățile ACRO stabilite pentru anul 2007 sunt: un weekend de formare în perioada 9-11 martie 2007, Consiliul Național: 18-20 mai 2007, implicarea în organizarea la nivel național a celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene, precum și organizarea secretariatului Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. (Anca Lucaci)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat