Pregătiri pentru Adunarea Ecumenică Europeană
Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană, având tema: "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranță pentru reînnoire în Europa", va avea loc la Sibiu în perioada 4-9 septembrie. Adunarea va fi găzduită pentru prima dată de o țară cu populație majoritar ortodoxă și va constitui, cu siguranță, un moment de referință în viața poporului român.
La Sibiu va fi dezbătut documentul elaborat la adunarea precedentă ("Charta oecomenica"). De această dată accentul se va pune pe persoana Mântuitorului Isus Cristos (In 8,12), făcându-se referire la simbolul luminii, cu importanță deosebită pentru toate religiile creștine. Subtitlul temei are ca scop sublinierea rolului important pe care creștinismul poate să-l joace în Europa de astăzi. De aceea, tema principală va fi abordată în cadrul a trei subteme pe parcursul a trei zile: 1. Lumina lui Cristos și Biserica (5 septembrie); 2. Lumina lui Cristos și Europa (6 septembrie); 3. Lumina lui Cristos și lumea (7 septembrie).
Programul include, în după amiaza fiecărei zile, și diverse evenimente și forumuri pe următoarele teme de actualitate: 1. Unitate, spiritualitate, mărturie; 2. Europa, religii, migrații; 3. Creație, justiție, pace.
Participanții se vor putea înscrie la unul dintre aceste forumuri, care se vor desfășura în diferite locații: cortul mare special instalat în centrul orașului, Casa de Cultură a Sindicatelor și Biserica Evanghelică.
Duminică, 9 septembrie, întrunirea de la Sibiu se va încheia cu o sesiune finală solemnă.
Din partea Bisericii Catolice din România vor participa oficial 30 de delegați. De la Iași va participa PS Petru Gherghel, care va avea și o intervenție. De asemenea, va mai participa pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreligios și prof. Fulvina Blânda, membră a Consiliului Pastoral.
O caracteristică a Adunării Ecumenice de la Sibiu o reprezintă faptul că este un proces în patru etape ce intenționează să ilustreze, în mod simbolic, un pelerinaj al întâlnirii diferitelor tradiții creștine, cu bogăția specifică fiecăreia și să descopere rădăcinile creștine ale Europei. Astfel, prima etapă s-a desfășurat la Roma în ianuarie 2006, a doua etapă au constituit-o întâlnirile naționale, iar a treia etapă a avut loc în orașul german Lutherstadt Wittenberg. Aceste trei etape au reprezentat întrunirile premergătoare. A patra etapă este cea care se va desfășura la Sibiu, unde vor participa 2.500 de delegați ai Bisericilor și Conferințelor Episcopale din Europa. Manifestarea ecumenică de la Sibiu este organizată de CBE cu sediul la Geneva și de CCEE cu sediul la Saint Gallen, Elveția. Adunarea va debuta cu un mesaj al papei Benedict al XVI-lea, mesaj care urmează a fi citit de către reprezentantul Vaticanului, cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical Pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Prof. Fulvina Blânda