Curier juridic
- Pelin Doina (Fălticeni). "Întrucât am avut parte de un proces nedrept, fiindu-mi respins recursul înaintat la Curtea de Apel Suceava, aș dori să mă ajutați să mă adresez la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)".
Orice persoană ce se consideră nedreptățită poate formula plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Această plângere va fi trimisă la următoarea adresă: European Court of Human Rights, F-67075 Strasbourg Cedex, iar în timp util Curtea trimite la adresa petentului un formular tip care trebuie completat. La formularul tip se atașează hotărârile și actele cu care veți face dovada celor consemnate în formular. De precizat că o dată cu formularul, Curtea Europeană trimite în același plic și Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru a putea specifica în memoriu ce drepturi din această convenție au fost încălcate, dar și instrucțiuni de completare a formularului și modul de organizare al Curții Europene.
Nu am înțeles dacă recursul dv. a fost soluționat în luna iulie sau în luna martie, dar vă precizez că termenul de depunere a plângerii este de șase luni de la data pronunțării hotărârii definitive și irevocabile. Orice plângere formulată peste termenul de șase luni va fi considerată tardivă. De asemenea, va trebui să aveți în vedere că după comunicarea formularului tip de către Curtea Europeană, aveți un termen de 45 de zile pentru înapoierea lui împreună cu toate înscrisurile, depășirea acestui termen fiind echivalată cu renunțarea la plângere. Nu atașați la formular acte în original, ci doar în copii xerox, întrucât acestea nu vă vor fi restituite. De asemenea, prezența dv. nu este necesară la sediul Curții, grefierul Curții urmând să vă informeze despre stadiul procesului.
- Mihaela D. (Bacău). "Sunt plecată în Spania din anul 2004, iar fetița mea a rămas în grija surorii mele, eu fiind divorțată de soțul meu. Acum aș dori să-l iau cu mine în Spania. În ce condiții pot să-i fac pașaport?"
În conformitate cu art. 17 al. 1 lit. a din legea pașapoartelor, minorului cetățean român care nu a împlinit vârsta de 14 ani i se eliberează pașaport simplu la cererea ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal. De asemenea, în baza art. 17 al. 2, "minorii cetățeni români care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot fi incluși în pașaportul ambilor părinți sau, după caz, în pașaportul unuia dintre părinți".
Având în vedere aceste texte de lege, aveți posibilitatea fie să veniți în țară și să-l treceți pe copil pe pașaportul dv., fie să-i faceți pașaport individual, fie să trimiteți o procură specială unei persoane care să depună actele și să solicite pentru copilul dv. întocmirea unui pașaport individual.
La plecarea minorului din țară aveți nevoie doar de hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă prin care v-a fost încredințat minorul spre creștere și educare, nefiind necesară în prezent o altă hotărâre care să substituie consimțământul celuilalt părinte.
* * *
Noi facilități pentru persoanele cu handicap
Vor beneficia de gratuitate pentru transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren accelerat, clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial următoarele categorii de persoane: persoanele cu handicap grav, persoanele cu handicap accentuat, însoțitorii persoanelor cu handicap grav numai în prezența acestora, asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav, însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializa în alte localități decât cele de domiciliu, precum și asistenții personali sau însoțitorii acestora.
Persoanele cu handicap grav și accentuat care beneficiază de facilități pentru transportul interurban pe cale ferată, auto sau fluvial atât în baza legii 448/2006, cât și potrivit altor prevederi nu pot cumula aceste facilități.
Mihaela Ciobanu, avocat