Doi jurnaliști ieșeni în Africa
Doi jurnaliști ieșeni au ajuns în luna iulie, în cornul Africii pentru a culege imagini și impresii despre munca preoților misionari ai Diecezei de Iași - care lucrează în Kenya - și despre viața comunității de acolo. Ei vor sta în Maikona, în misiunea românească din Kenya, în mijlocul triburilor gabra și borana pentru a putea oferi, la întoarcerea în țară, o mărturie despre ce înseamnă să fii misionar la 8.000 km distanță de România.
Mihaela și Ninel Berneagă își propun să se impregneze de atmosfera acelei lumi pentru ca, o dată întorși acasă, să o prezinte și să o explice prin cuvinte și imagini întregii comunități. "Reportajul și fotoreportajul nu sunt genuri publicistice care să poată fi făcute stând la tine acasă, în fața calculatorului. Ne propunem să aducem de acolo o "felie de viață", o mărturie profundă și obiectivă despre acei oameni și acele locuri, astfel încât, prin intermediul textelor pe care le vom scrie și cu ajutorul fotografiilor pe care le vom realiza, oricine nu doar să înțeleagă, ci să simtă ce înseamnă să trăiești și să lucrezi în acele condiții. E o mare provocare pentru noi, dar și o șansă imensă, pentru că mărturii de genul celor pe care le vom aduce acasă practic nu există în publicistica românească", afirmă Ninel Berneagă.
Imaginea proiectată asupra Africii este cel mai adesea superficială și chiar distorsionată: "Sunt multe prejudecăți - afirmă Mihaela Berneagă -, sunt multe șabloane. La modul general, știm despre africani că-s săraci lipiți pământului, că au sida, malarie și febră galbenă, că trăiesc în condiții de epocă primitivă și că sunt needucați. Le lipim adesea îngrozitoarea etichetă de maimuțe care n-au coborât încă din copaci și ne limităm la a spune că Africa e un sac fără fund, o Sahara a sărăciei în care, oricât de mulți bani ai băga, oricum nu se vede nimic. În cel mai fericit caz, ne incită exotismul locurilor și al animalelor. Uităm adesea însă că acei oameni n-au nici o vină că s-au născut acolo și că evoluția lor e frânată, poate chiar stopată de condițiile extreme în care trăiesc, așa cum noi n-avem nici un merit în faptul că ne-am născut într-o lume care ne oferă infinit mai multe șanse. Uităm adesea că și moral și uman ar trebui să ne simțim solidari cu acei oameni. Nouă ne e greu să înțelegem de ce un copac e o binecuvântare, ne e greu să înțelegem ce înseamnă să mănânci o dată la două zile și atunci o lingură de grăunțe fierte, să umbli kilometri întregi, pe o arșiță de aproape 50o C, pentru o canistră de apă, să nu știi cum arată o păpușă sau o mașinuță, să trăiești în medie doar 40 de ani... Adesea nu realizăm că un efort minimal din partea noastră acolo înseamnă o avere".
Celebra publicație Time publica recent o statistică șocantă: în Africa, o familie formată din cinci persoane se hrănește într-o săptămână întreagă cu doar un dolar și 23 de cenți. "Cifrele acestea spun enorm", completează Mihaela Berneagă.
Cei doi reporteri ieșeni au primit înainte de plecare binecuvântarea PS Petru Gherghel, a episcopului auxiliar Aurel Percă și a preoților de la Centrul Misionar Diecezan Iași, care i-au încurajat să valorifice darul pe care l-au primit, pentru a contribui ulterior la realizarea unor publicații care să deschidă inimile românilor în fața operelor misionare pe care Dieceza Romano-Catolică de Iași le are în Kenya, dar și în Coasta de Fildeș, Togo, Ecuador și Argentina. Cititorii din România vor putea parcurge prima colecție de reportaje și fotoreportaje realizate de cei doi jurnaliști ieșeni în luna octombrie, lună dedicată misiunilor de Biserica Catolică.