Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Vacanță! Timp liber... și pentru slujire!

Vacanța este mereu așteptată cu multă nerăbdare, după un an școlar sau universitar, indiferent dacă s-au depus sau nu eforturi în ceea ce privește studiul. Ca orice lucru dorit, și vacanța este pregătită din timp căutându-se variante cât mai bune de petrecere a ei, bineînțeles, fără ca să lipsească odihna și distracția.

Întâlnindu-mă în ultimul timp cu mulți tineri, despre care știu că sunt foarte implicați în comunitățile lor, mi-au spus că pentru ei, de fapt, vacanța înseamnă a fi și mai ocupați. Ocupați cu pregătirea și desfășurarea activităților parohiale estivale, ce necesită mult timp, care de cele mai multe ori nu este de odihnă, ci de efort. Un timp care, de fapt, este pentru slujire! Iată cum vacanța pentru unii tinerii nu înseamnă doar un timp în care să se gândească numai la ei înșiși, la odihnă și distracție, ci un timp dăruit altora, care, poate în măsură mai mare, oferă mulțumire și împlinire.

Cristos venind pe pământ și-a luat o "vacanță" făcută din slujire și dăruire. "Fiul Omului nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să își dea viața ca răscumpărare pentru cei mulți" (Mt 20,28). La ultima cină, după ce a făcut un gest plin de umilință spălând picioarele apostolilor a zis: "V-am dat exemplu ca și voi să faceți așa cum am făcut eu" (In 13,15).

Orice creștin care dorește cu adevărat să îl imite pe Cristos trebuie să îl imite și în ceea ce privește slujirea: "Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toți și slujitorul tuturor" (Mc 9,35). Apoi trebuie să fie conștient că, de fapt, a sluji înseamnă a pune în valoare darurile primite de la Dumnezeu: "Ca niște buni administratori ai harului de multe feluri al lui Dumnezeu, fiecare, după carisma pe care a primit-o, să vă slujiți unii pe alții" (1Pt 4,10). Imitându-l pe Cristos și punând în valoare darurile primite, creștinul descoperă anumite caracteristici ale slujirii. Mai întâi gratuitatea. Aproapele nu poate fi slujit din interes. Orice fel de interes, de recompensă, face ca "slujirea" să fie față de noi și nu față de cel care are nevoie de noi. "Când dai un prânz sau o cină, nu-i invita pe prieteni, nici pe frați, nici rudele, nici vecinii bogați, ca nu cumva să te invite și ei la rândul lor și asta să-ți fie răsplata. Dimpotrivă, când dai un ospăț, invită-i pe cei săraci, infirmi, șchiopi, orbi și vei fi fericit, pentru că ei nu pot să te răsplătească, dar vei fi răsplătit la învierea celor drepți" (Lc 14,12-14). În al doilea rând slujirea trebuie să aibă o preferință față de cei mai mici, adică față de cei săraci, față de cei marginalizați, față de cei în cele mai mari dificultăți. Cristos se identifică cu aceștia: "... Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine... Adevăr, adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,35-40). În al treilea rând slujirea trebuie să fie concretă și constantă. Cristos nu s-a interesat de ceilalți doar din când în când, ci dăruirea sa a fost totală și continuă. Pentru a face binele nu sunt suficiente cuvintele, ci faptele din viața de zi cu zi: "Nu oricine îmi zice "Doamne! Doamne!" va intra în împărăția cerurilor, ci acela care împlinește voința Tatălui meu, care este în ceruri" (Mt 7,21).

Ținând cont de cele spuse, vacanța poate fi un timp de slujire și un timp de mulțumire și împlinire. Poate fi într-adevăr un timp liber, care ne eliberează, dacă nu rămânem sclavii doar ai odihnei și ai distracției noastre! O astfel de vacanță, un astfel de timp, este o investiție minunată pentru veșnicie!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat