Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Scriptură contra grafomanie

"Biblia vorbește mult lumii de astăzi, iar limbajul ei, metodele sale narative și faptul că folosește în mod frecvent simboluri, toate acestea sunt în strictă vecinătate cu ceea ce reclamă limbajul mass-media pentru a fi incisiv. Biblia este o mină inepuizabilă...". Afirmațiile aparțin cardinalului biblist Carlo Maria Martini.

Textul vorbește pe de o parte de Sfintele Scripturi și de atâtea scrieri fără valoare și fără conținut pe de altă parte. Sau cu valoare, dar greu accesibile. Mă refer la cărți. Un profesor universitar, recomandând o carte de-a sa - poate că și din spirit de umilință - spunea că a scris-o pentru că așa ceva se cere în curriculum. Era conștient că sunt și alte multe variante cel puțin la fel de bune, iar în paranteză făcea referire la grafomanie: dorința obsedantă de a scrie, de a scrie cu orice preț, de a scrie pentru că prinde bine la imagine, de a scrie și iar de a scrie. Unii susțineau că o dată cu epoca celei de-a doua oralități (declanșată de mijloacele audio-vizuale) se va scrie și se va citi din ce în ce mai puțin. Dacă treaba cu cititul pare să se confirme, de scris se scrie parcă cu și mai multă înverșunare. Memorii și ficțiune. Obsesii și nostalgii. Propuneri și opiniadă. Inflație și labirint. La ce bun toate acestea?

Era o vreme când aproape în fiecare familie exista o carte; nu orice fel de carte: o carte specială, o carte ținută la mare cinste și citită cu sfințenie. Desigur, este vorba despre Biblie (sau cel puțin despre Noul Testament). Că se mai dețineau și alte nenumărate cărți sau nu, asta-i altă discuție. Nu vreau să fac apologia reducționismului. Expresia homo unius libri (omul unei singure cărți) nici măcar nu s-ar potrivi de vreme ce se tratează despre Scripturi (la plural). Importanța constă în a ști să faci distincție.

În cazul Bibliei, dincolo de literă se află Duhul Domnului, Duh care "umple universul și, îmbrățișând orice lucru, cunoaște orice grai" (Înț 1,7). Este apoi semantica împreună cu acel ansamblu de condiții necesare și suficiente pentru a exprima ceva plin de semnificație. Este experiența de credință trăită și transmisă de cele mai multe ori în primă fază prin viu grai. Este procesul de filtrare și sedimentare. Este reflecția, sensibilitatea și responsabilitatea celui inspirat de Duhul Sfânt să dea o anumită formă. Abia într-un final se poate vorbi de consemnare în scris, eventual ca rezultat al unei redactări decisive. Și mai este bineînțeles și traducerea (în ceea ce ne privește). Distanța în timp și spațiu, necunoscutele legate de numele autorului uman sau locul de proveniență, diferența de mentalitate și cultură, toate acestea nu diminuează absolut cu nimic conținutul Scripturilor.

Iată de ce Biblia "vorbește", ea este o "mină inepuizabilă". Nu numai pentru că ar fi fost recunoscută de o autoritate drept Carte Sfântă. Din ea, și ceea ce dă pe dinafară este viață. Căci chiar și picăturile irigă. Ba tocmai picăturile căzute una după alta și nicidecum puhoiul. Așa se explică forța fragmentelor care se citesc și se meditează. Pe când atâtea cărți - chiar și cele citite dintr-o suflare - pot fi ușor recunoscute în expresia eminesciană: "Ce e val ca valul trece". Or, valurile pot distruge, pot purta murdării, pot lăsa în urma lor mizerie. Ca să nu mai vorbim de rea-voința unor grafomani cu pretenție de autori la modă, care "produc" în serie.

Pentru a nu cădea în mrejele unei multitudini de "oferte" - chiar și în domeniul religiozității (infectată cu superstiții) - se impune discernământul. Cu Biblia în minte și în inimă vei ști să faci întotdeauna distincție.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat