Acțiunea Catolică
Curajul de a ieși din anonimat
În mai multe parohii ale Diecezei de Iași membrii Acțiunii Catolice au depus adeziunea, duminică 10 decembrie, ca semn al dorinței lor de a se angaja cu fidelitate și convingere în trăirea credinței în cadrul comunităților parohiale, fiind astfel semne vii ale prezenței lui Cristos.
Pentru membrii Acțiunii Catolice, momentul adeziunii este un moment de celebrare, de sărbătoare și... de provocare.
Promisiunea de a se angaja cu responsabilitate în trăirea vocației laicale se face în cadrul sfintei Liturghii, deci devine o promisiune în fața lui Dumnezeu și în fața comunității. Da-ul spus lui Cristos, împreună cu alte persoane care împărtășesc același ideal și același stil de viață, se transformă în sărbătoare deoarece deschide spre colaborare, spre prietenie și spre comuniune. Gestul adeziunii nu poate însă să nu trezească și întrebări, care devin provocări. Este într-adevăr Acțiunea Catolică semnificativă? Comunitățile parohiale au vreun folos din prezența ei? Membrii se angajează să trăiască ceea ce au promis? Întrebări la care fiecare membru, și mai ales, fiecare responsabil trebuie să răspundă!
Biserica așteaptă mult de la Acțiunea Catolică.
Papa Ioan Paul al II-lea spunea în 8 septembrie 2003: "Biserica are nevoie de Acțiunea Catolică, deoarece voi ați ales să slujiți Biserica locală și misiunea ei, ca și orientare a angajării voastre apostolice; deoarece ați făcut din parohie locul în care să exprimați, zi de zi, dăruirea voastră fidelă și plină de pasiune... Fiecare comunitate, prin prezența voastră, să strălucească în cartierele orașelor și satelor voastre ca semn viu al prezenței lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care a venit să locuiască în mijlocul nostru!".
Papa Benedict al XVI-lea, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, la rugăciunea Angelus a spus: "Încurajez Acțiunea Catolică să aprofundeze tot mai mult angajarea formativă, pentru ca membrii ei să crească în sfințenia vieții și în comuniunea eclezială și să fie martori credibili ai lui Cristos înviat, speranță a umanității. Fecioara Neprihănită să binecuvânteze Acțiunea Catolică și să o susțină în propunerea generoasă de a sluji Biserica și misiunea ei evanghelizatoare".
În dorința de a fi mai conștientă de misiunea sa, Acțiunea Catolică a ales la nivel diecezan, în anul asociativ 2006-2007, să aprofundeze tema Mărturisitori ai prezenței lui Cristos susținută de cuvintele evangheliei "A intrat să rămână cu ei" (Lc 24,29). Imaginea ucenicilor de la Emaus va însoți Acțiunea Catolică în acest an asociativ și în anul pastoral diecezan ce are ca temă tocmai Sfânta Scriptură. Acești ucenici îl întâlnesc pe Cristos în Sfânta Scriptură și în sfânta Euharistie și după ce l-au descoperit devin mărturisitori ai prezenței sale vii în mijlocul oamenilor. A fi mărturisitor al prezenței lui Cristos înseamnă a trăi o credință autentică, a da mai multă speranță lumii și a dovedi iubirea prin gesturi concrete. A fi mărturisitor al prezenței lui Cristos înseamnă a fi un semn că Fiul lui Dumnezeu nu încetează să fie prezent în mijlocul oamenilor. Această misiune este și a Acțiunii Catolice, a fiecărui membru în parte!
Pr. Felix Roca
* * *
Conform datelor oferite de Anca Lucaci, președinta AC, în anul asociativ 2006-2007, în Dieceza de Iași, Acțiunea Catolică este prezentă astfel, la nivelul sectoarelor:
- Acțiunea Catolică a Copiilor: 23 de parohii, cu peste 800 de membri;
- Acțiunea Catolică a Tinerilor: 44 de parohii, cu peste 770 de membri;
- Acțiunea Catolică a Adulților: 16 parohii, cu peste 250 de membri.