- În apararea sanatatii - |
Maladia Alzheimer
Boala Alzheimer, cel mai frecvent tip de demență, este o boală progresivă a creierului care distruge gradat memoria unei persoane și capacitatea de a învăța lucruri noi, judecata, comunicarea și rezolvarea problemelor zilnice. În timp ce boala progresează, se pot modifica personalitatea sau comportamentul celui suferind, care poate avea stări de neliniște, poate fi suspicios sau agitat, poate avea chiar idei delirante sau halucinații.
Boala Alzheimer progresează diferit de la individ la individ. Primele sunt afectate părțile creierului care țin de memorie și gândire, dar pe măsură ce boala evoluează, mor și alte celule ale creierului. În final, persoana cu Alzheimer va avea nevoie de îngrijire permanentă.
Simptomele bolii
Persoanele care suferă de această afecțiune pot avea probleme în a-și aduce aminte numele sau figura persoanelor cunoscute, activitățile recente, ce zi este sau ce au mâncat la micul dejun. De regulă, familia și prietenii nu observă primele simptome ale bolii, pentru că apar ca schimbări ușoare de comportament și personalitate care se agravează în timp. Din păcate, de multe ori, aceste simptome sunt considerate parte normală a procesului de îmbătrânire.
O persoană cu boala Alzheimer în primele stadii poate să facă față în continuare la activitățile de zi cu zi. Acest lucru face recunoașterea bolii și mai dificilă. Mai târziu, simptomele devin mai vizibile și încep să afecteze îndeplinirea activităților zilnice.
Persoanele care au demență pot pierde noțiunea timpului, fără să știe ziua sau ora din zi în care se află. Pot fi dezorientate în spațiu, să nu-și dea seama unde sunt și să se rătăcească chiar și într-un loc cunoscut. Pot avea probleme de gândire, judecată sau de calcul. Dacă familia sau prietenii suspectează o persoană că ar avea boala Alzheimer, trebuie să apeleze la un medic cât mai repede posibil.
Cauze și factori de risc
Până acum cercetătorii nu au reușit să identifice o singură cauză care să determine apariția bolii Alzheimer. Cel mai probabil, o combinație de factori incluzând vârsta, factorii de mediu, dieta, sănătatea generală, moștenirea genetică sunt responsabili. Majoritatea celor care au boala Alzheimer au peste 65 de ani. Probabilitatea de a te îmbolnăvi de Alzheimer se dublează din cinci în cinci ani după vârsta de 65 de ani. După 85 de ani, riscul ajunge la 50%. Persoanele care suferă traumatisme severe sau repetate ale regiunii capului au un risc mai mare de demență. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că persoanele care fumează, cele care au tensiune arterială mare sau un nivel al colesterolului ridicat au risc mai mare de îmbolnăvire.
Factori care reduc riscul: nu fumați; reduceți consumul de grăsimi saturate; faceți exerciții fizice; beți alcool în cantități moderate; mâncați sănătos și mențineți o greutate adecvată; mâncați multe legume și fructe, mai ales din cele ce conțin vitamina C și vitamina A; mâncați ulei de pește o dată pe săptămână; verificați-vă regulat tensiunea și nivelul colesterolului; evitați loviturile la cap; păstrați o viață socială activă; exersați-vă mintea: învățați ceva nou în fiecare zi, chiar și un cuvânt nou din dicționar sau un număr de telefon. Puteți face și exerciții fizice care stimulează și mintea la fel de mult ca exercițiile intelectuale. Exercițiile fizice au și un dublu beneficiu: oxigenează creierul și cresc căile neuronale.
Tratament și îngrijire
În prezent, nu există tratament pentru vindecarea bolii Alzheimer. Totuși există câteva medicamente disponibile pe piață care pot ameliora simptomele și chiar încetini evoluția bolii. Deși nu vindecă boala, aceste medicamente o pot stabiliza pentru o perioadă de timp și este bine ca tratamentul să fie început cât mai repede de la diagnosticul de demență. Pe lângă tratamentul medicamentos, persoanele care suferă de demență au nevoie de servicii de îngrijire comunitare, în centre de zi, sau chiar de îngrijire la domiciliu.
Dr. Doina-Lucia Amza