Știri externe
Fericiți și sfinți
Papa Benedict al XVI-lea a autorizat la 1 iunie promulgarea decretelor pentru două canonizări: sora Alphonsa a Neprihănitei Zămisliri (1910-1946) din India, și Narcisa de Jesús Martillo Morán (1833-1869) din Ecuador, precum și 320 de beatificări. Au fost recunoscute miracolele și martiriul pentru 320 de candidați la beatificare și "virtuțile eroice" pentru alți șapte candidați. Martiriul a fost recunoscut în cazul a 127 de persoane consacrate ucise în timpul războiului civil spaniol. Sfântul Părinte a canonizat trei preoți și o călugăriță la 3 iunie: pr. George Preca (1880-1962), fondatorul Societății Doctrinei Creștine, pr. Simon din Lipnica (1439-1482), preot polonez din Ordinul Fraților Minori, părintele pasionist Carol al sfântului Andrei, născut Johannes Andreas Houben (1821-1893), de origine olandeză, și Maica Maria Eugenia a lui Isus Milleret, născută Ana Eugenia Milleret de Brou (1817-1898), de origine franceză, fondatoarea Institutului "Surorile Sfintei Fecioare Înălțate la Cer".
Fără finanțări
Card. Renato Raffaele Martino, președintele Consiliului Pontifical "Justitia et Pax", a anunțat suspendarea finanțărilor catolice acordate organizației umanitare "Amnesty International", după ce aceasta a hotărât să militeze în favoarea avortului. Într-un interviu acordat săptămânalului american "National Catholic Register", card. Martino și-a exprimat regretul profund pentru schimbarea de poziție a cunoscutei organizații de apărare a drepturilor omului, subliniind că alinierea înspre depenalizarea întreruperii voluntare a sarcinii reprezintă o trădare a finalităților instituționale ale organizației înseși. Consecință inevitabilă a unei asemenea decizii, explică prelatul în interviul amintit, va fi suspendarea oricărei finanțări pentru Amnesty din partea organizațiilor catolice. Cardinalul a reafirmat necesitatea de a intensifica angajarea credincioșilor catolici, precum și a oricărei persoane de bunăvoință, în apărarea dreptului la viață al copiilor pe cale de a se naște.
Bush la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea și George W. Bush, președintele SUA, au discutat despre creștinii din Irak, starea Africii și pacea în Orientul Mijlociu la întâlnirea lor din Vatican în ziua de sâmbătă, 9 iunie. Biroul de Presă al Vaticanului a caracterizat întâlnirea ca fiind marcată de "discuții cordiale". S-a discutat și despre Africa și America Latină. "În final au fost analizate problemele morale și religioase contemporane, între care cele privind drepturile omului și libertatea religioasă, apărarea și promovarea vieții, a căsătoriei și a familiei, educația tinerilor și progresul de durată".
Jertfe pentru credință
Doi bărbați l-au împușcat în piept pe pr. George Philip, director al unei școli catolice dintr-o suburbie din New Delhi, India, la 18 mai. Peste patru mii de persoane au participat la 29 mai la un marș pe străzile capitalei Indiei ca protest față de violențele la care sunt supuși creștinii din această țară. Aproape toți participanții au fost arestați, fiind eliberate după o oră. A fost răpit în Filipine un misionar italian, pr. Giancarlo Bossi (57 de ani), din cadrul Institutului Pontifical Misiuni Externe, în ziua de 10 iunie. O bandă formată de circa zece oameni înarmați l-a sechestrat în satul Bulawan, în insula Mindanao.
Zilele "Ioan Paul al II-lea"
"Zilele Ioan Paul al II-lea", un eveniment de trei zile cuprinzând conferințe organizate de Biserica Catolică din Rusia pentru a-l comemora pe defunctul pontif Ioan Paul al II-lea, s-au desfășurat la Roma în perioada 19-21 mai. Manifestările au inclus rugăciuni în bisericile catolice din Rusia, apogeul fiind marcat de serviciul special de comemorare de duminică, 20 mai, desfășurat în prezența Mons. Antonio Mennini, nunțiu apostolic, și a ambasadorului Jerzy Bahr al Poloniei la Moscova.
Teresa Ferro
A trecut la cele veșnice, în ziua de 8 iunie, Teresa Ferro, profesor la Universitatea din Udine, cunoscută cercetătoare a limbii și literaturii române, precum și a istoriei culturii române. Teresa Ferro este cunoscută în Moldova prin lucrarea Misionarii catolici în Moldova secolelor XVII-XIX. Studii istorice și lingvistice (2005), tradusă în limba română în anul 2006. Teresa Ferro (1956-2007) a fost profesor, cercetător, traducător și romanist din Italia, colaborator și prieten al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
Din Spania la Lourdes
Peste 130 de credincioși români care lucrează în Spania au făcut un pelerinaj la Lourdes în zilele de 26 și 27 mai. Credincioșii au fost însoțiți de pr. Paul Budău și pr. Adrian Burcă. La Lourdes pelerinii au fost întâmpinați de pr. Mihai Percă, reprezentantul Diecezei de Iași la Lourdes, care își desfășoară activitatea pastorală din august 2006 în Dieceza de Tarbes-Lourdes (Franța).