Întâmplător sau nu!
Cine mai vorbește astăzi de voluntariat și, mai ales, cine îl practică? Societatea se bazează din ce în ce mai mult pe principiul: "Îți dau, dar îmi dai!" sau "Îți dau, dacă îmi dai!"
"Astăzi, nu te mai ajută nimeni!" se poate auzi din gura unor bătrâni. "Găsim câțiva tineri, să împartă aceste pachete la bătrâni?", se întreabă ici-colo câte un preot. Atât de mult așteaptă încât, din simplă atitudine, așteptarea lor devine virtute.
Era o seară cu ceață, cu zăpadă, iar mașinile nu prea circulau. Mă întorceam la parohie de la binecuvântarea caselor. Întârziasem puțin, deoarece doream să termin întreaga stradă. Aceasta fusese și dorința celor care locuiau acolo.
Așadar, era o seară în care era dificil de mers cu mașina. În lumina fazei scurte, am zărit un om care făcea semne disperate. Apropiindu-mă, am văzut că era o femeie, a cărei mașină derapase într-un mic șanț, pentru că făcuse pană. Era evident că nu se putea descurca de una singură. Cu mine era un domn, care mă ajutase peste zi la binecuvântarea caselor. Văzând-o, m-a îndemnat să merg mai departe, invocând oboseala care, ce-i drept, mă încerca și pe mine. Am trecut cu grijă pe lângă mașina derapată și eram hotărât să-l ascult pe domnul de lângă mine. Ceva însă îmi spunea că trebuie să mă opresc. M-am gândit imediat cum aș fi reacționat dacă eram eu în locul ei. Singur în noapte, afară ceață, cu pană la mașină și cu mașina derapată, erau atâtea motive pentru care ar fi trebuit să frânez brusc și chiar să cer scuze doamnei pentru că nu am oprit la timp. Așa gândind, am frânat, am dat înapoi cu grijă și am oprit. Când m-a văzut, doamna a început să plângă și a zis: "În sfârșit cineva cu inimă! Nu pot, am pană, iar roata cu pricina este în șanț. Am derapat și nu știu ce să fac".
Am asigurat-o că totul va fi bine. Am legat mașina doamnei de a mea și, ajutată și de ea, am scos-o din șanț. Am tras mașina mea în spatele mașinii ei, am aprins farurile și am ajutat-o să facă pana. La urmă mi-a mulțumit și a plecat mai departe.
După un timp am ajuns și eu la parohie, m-am despărțit de domnul care mă însoțea, și i-am povestit părintelui alături de care slujeam ceea ce se întâmplase. A doua zi am continuat binecuvântarea caselor. La un moment dat, într-o curte, am zărit mașina derapată cu o seară înainte. Am intrat în casă, am binecuvântat-o cu ritualul specific, iar la sfârșit, surpriză! Pe lângă bătrânul pe care l-am găsit, era și doamna pe care o ajutasem.
La sfârșit mi-a povestit că niciodată nu a lipsit de la această "sărbătoare", așa cum o numea ea. "Nu am vrut să lipsesc nici anul acesta și, după cum ați văzut, Dumnezeu m-a ajutat. Tatăl meu, a continuat ea, de câțiva ani este singur. Frații și surorile mele au fiecare familia lor. E greu să ne adunăm cu toții. Îmi place atât de mult acest moment al binecuvântării caselor încât îl aștept pe părintele și la mine și aici, la tatăl meu. Recunosc că anul acesta sunt aici și datorită dv., care m-ați ajutat să scot mașina din șanț și să fac pana. Nu știam că sunteți preot, dar, sincer, am bănuit. Înaintea dv. mai trecuseră câteva mașini, fără ca apoi cineva să oprească să mă ajute. De fapt, cine te mai ajută astăzi? Puțini sunt voluntarii!
La câteva zile, am primit la parohie un televizor. În cutie am găsit un plic în care era scris: "Mulțumesc!" Am bănuit că era de la acea doamnă care avea o firmă în domeniu.
După alte câteva zile, bătrânul a murit. Binecuvântarea caselor a fost pentru acea doamnă ultima dată când și-a văzut tatăl în viață. (pr. Petru)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba