Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Creștinii din Irak în pericol

"Un asasinat absurd": astfel a definit papa Benedict al XVI-lea uciderea la Mosul, în nordul Irakului, duminică, 3 iunie, a părintelui Ragheed Aziz Ganni și a trei subdiaconi ai Bisericii de rit caldeean: Barman Yousef Daoud, Wadid Hanna și Ghasan Bidawid. Asasinarea a avut loc puțin după sfânta Liturghie, în fața bisericii "Duhul Sfânt".

După ce a celebrat Liturghia, preotul paroh se îndepărta de biserică într-o mașină împreună cu cei trei subdiaconi și soția unuia dintre aceștia. În ultimele zile cei trei subdiaconi însoțeau mereu preotul căutând să-l protejeze. Pe neașteptate, la colțul străzii, mașina a fost blocată de militanți necunoscuți înarmați, care i-au ordonat femeii să se îndepărteze de ceilalți și apoi, cu sânge rece, i-au împușcat de mai multe ori pe cei rămași în mașină. Agresorii au pus apoi explozibile în mașină încât nimeni nu s-a putut apropia timp de mai multe ore. Forțele de securitate au reușit apoi să dezamorseze bombele iar trupurile neînsuflețite au fost duse în biserică. În cursul după-amiezii de luni, 4 iunie, s-au desfășurat funeraliile preotului în satul său natal. Avea 34 de ani.

Pr. Ragheed este primul preot catolic care a fost ucis în Irak din anul 2003 încoace. Înaintea lui, anul trecut, a fost ucis preotul siro-ortodox Paul Iskandar.

Pr. Ragheed Ganni s-a născut la Mosul în 1972. A absolvit ca inginer Universitatea locală în 1993 și a studiat teologia între anii 1996 și 2003, la Universitatea Pontificală "Toma de Aquino" din Roma, unde a primit licența în teologie ecumenică. Vorbea fluent araba, italiana, franceza și engleza. La Mosul, a organizat cursuri de teologie pentru laici, a lucrat cu tinerii și cu familiile.

Cu câteva săptămâni înainte de a fi ucis spunea: "Așteptăm în fiecare zi atacul decisiv, dar nu încetăm să celebrăm Liturghia... În această hotărâre sunt încurajat de puterea enoriașilor mei. Este război, adevărat război, dar sperăm să purtăm această cruce până la final, cu ajutorul harului dumnezeiesc".

Mesajul pe care pr. Ganni îl lasă Irakului și creștinilor este unul de speranță. "Euharistia - spunea preotul catolic caldeean - este izvor de viață chiar și atunci când experiența de fiecare zi este cea a morții".

Patriarhul Emmanuel al III-lea Delly și toți episcopii de rit caldeean au condamnat uciderea barbară a preotului și a celor trei subdiaconi. Este vorba - a spus patriarhul - de un act îngrozitor împotriva lui Dumnezeu și împotriva umanității. "Cei care l-au comis - a adăugat - au săvârșit un act "împotriva fraților lor care erau cetățeni fideli și pașnici", care au oferit mereu rugăciunile și invocațiilor lor către Dumnezeu ca să aducă "pace, siguranță și stabilitate în tot Irakul". Episcopii încheie reamintind persecuția creștinilor irakieni, emigrarea lor forțată, faptul că sunt presați să renunțe la credința lor, cerând "liderilor irakieni și organizațiilor internaționale să intervină pentru a pune în mod concret capăt acestor acte criminale". Patriarhul caldeilor a făcut un apel dramatic în apărarea creștinilor din Irak și în ziua de 6 mai.

Irakul este unica țară în care se celebrează Liturghia în aramaică, limba lui Isus. În diversele grupuri de acolo ei sunt singurii care nu folosesc arme și bombe, nici măcar pentru a se apăra. Nu există grupuri creștine înarmate. Răpiri, ucideri, agresiuni, convertiri forțate, profanări de biserici, confiscări, acum și "jiza", taxa istorică impusă de musulmani "necredincioșilor", celor care încă nu au fugit (150-200$ pe an, echivalentul vieții pentru o luna a unei familii cu șase persoane). În anul 2000, erau peste un milion și jumătate, care reprezentau 3% din populație. Astăzi se estimează că au rămas mai puțin de 500.000. Sunt comunități de diferite rituri: caldeeni, siro-ortodocși, siro-catolici, asirieni, armeni catolici și ortodocși, greco-melchiți. În jurul lor, peste tot, musulmani.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat