Răspundem cititorilor
- Ion Crișu (Pădureni, BC). Apreciem mult ceea ce ne-ați scris. Într-adevăr, trebuie să veghem și să ne rugăm pentru a nu cădea în păcat.
- Cecilia (Iași). "Sunt o femeie nevăzătoare din Iași, am 66 de ani și nu v-am mai scris niciodată. De un an de zile ascult cu mare satisfacție sfânta Liturghie transmisă de postul Radio Iași. Ați făcut un mare bine pentru mine, dar și cu alți bolnavi și bătrâni. Aș putea să spun că m-ați făcut să văd, să am o fereastră deschisă spre Dumnezeu. Să nu renunțați sub nici o formă la această inițiativă lăudabilă. Mă rog pentru toți cei care muncesc la Radio Iași și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această minune a tehnicii".
Vă mulțumim pentru gândurile trimise, mai ales că ele au venit în preajma Zilei Comunicațiilor Sociale. Ne rugăm și noi ca transmisia Liturghiei duminicale să rămână pentru a fi de folos mai ales celor bolnavi sau celor care din cauza suferinței sau a bătrâneții nu pot să-și îndrepte pașii în zi de duminică spre biserică.
- Liliana Adam (Luizi-Călugăra). "Cu ocazia Zilei Tineretului care a avut loc duminică, 6 mai, la Iugani, Domnul cu binecuvântarea sa ne-a dăruit ocazia, nouă, tinerilor, să trăim iubirea lui Cristos. Am reușit, într-adevăr, să trăim iubirea sa, unindu-ne parohie cu parohie și participând la sfânta Liturghie și la activitățile care s-au prezentat la Iugani. Cu ajutorul temei "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,35), am ajuns la concluzia că este posibilă iubirea. Și printre noi, tinerii, este posibilă iubirea, însă fiecare trebuie să facem un pas înainte pentru a descoperi armonia iubirii. Dumnezeu însuși este izvor al iubirii și aceasta o demonstrează și sfântul Ioan când afirmă că "Dumnezeu este iubire". Am învățat multe în această zi, poate ne-am propus destule lucruri pentru viitor, pentru parohia noastră, pentru creșterea noastră spirituală, pentru cei din jurul nostru, dar depinde de noi dacă le vom îndeplini. Doresc să-i felicit pe cei care au organizat această mare sărbătoare și au făcut în așa fel încât să simțim cu toții că într-adevăr suntem tineri".
Cu siguranță s-au întors acasă la fel de bogați spiritual și alți tineri care nu ne-au scris. Vă mulțumim pentru cele împărtășite.
- Margareta (Iași). "M-am bucurat când în căminul de pensionari "Sfânta Parascheva" din Iași s-a oficiat o ceremonie foarte frumoasă în rit catolic și în rit ortodox. M-am regăsit în cuvintele frumoase de la predică și toți ne-am simțit ca într-o familie. Le mulțumim preoților și sperăm să mai avem ocazii așa frumoase unde să ne putem întâlni".
Ne bucurăm și noi împreună cu dv. Frumos din partea preoților că au avut o așa inițiativă.
Cu siguranță vor fi și alte întâlniri dacă dv. doriți acest lucru. Rugați-vă și pe mai departe pentru cei bolnavi și pentru cei în vârstă.
- Ioan Cojan (Traian). "Din scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel publicată cu ocazia sărbătorii Paștelui am remarcat bucuria Preasfințitului de a celebra împreună cu toată creștinătatea Paștele, ziua învierii. Citind cu multă atenție aceste rânduri, mi-am amintit de o emisiune televizată cu mai mulți ani în urmă prin care s-a făcut cunoscut propunerea Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea ca marele mister pascal să fie sărbătorit la aceeași dată de întreaga creștinătate indiferent de confesiune. În caz că aceasta se va întâmpla va fi un mare pas înainte pe calea concilierii și apropierii interconfesionale".
Despre diferența datei Paștelui s-a scris un articol amplu în Almanahul din 1995 și s-a răspuns de mai multe ori în paginile acestei reviste celor care ne-au scris. Redăm și pentru dv. esențialul: Diferențele apar în general datorită folosirii de calendare diferite: catolicii - calendarul gregorian; ortodocșii - calendarul iulian (care este în urmă cu 13 zile). Conciliul Vatican II a afirmat că "nu se opune ca sărbătoarea Paștelui să fie fixată într-o duminică anume în calendarul gregorian, cu asentimentul celor interesați, mai ales al fraților despărțiți de comuniunea cu Scaunul Apostolic". În 1975, papa Paul al VI-lea a sugerat Consiliului Ecumenic al Bisericilor ca Paștele să fie fixat definitiv în duminica din intervalul 9-16 aprilie. Mai târziu Secretariatul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor a propus celorlalte Biserici creștine ca Paștele să se celebreze la o dată fixă, și anume în a doua duminică din luna aprilie. Această dată ar fi putut intra în vigoare în 1977 când data Paștelui a fost identică la toate confesiunile creștine. Bisericile ortodoxe au cercetat problema cu seriozitate și și-au exprimat public dorința ca toți creștinii să sărbătorească împreună Paștele. Totuși din cauza unor dificultăți pastorale existente în sânul unora dintre bisericile locale, erau necesare alte studii și reflecții înainte de a lua o hotărâre definitivă. Probabil hotărârea se va lua într-un viitor sinod panortodox.