Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Paradoxul Africii

Se pare că suferința cere astăzi cel mai mare tribut oamenilor din țările subdezvoltate, cu precădere celor din Africa. De cele mai multe ori taxa este plătită nu de aceia care sunt responsabilii suferinței, dar de către cei inocenți. Dureroasele conflicte din Sudan, Somalia, Darfur, Coasta de Fildeș, Congo se repercutează mai ales asupra femeilor și copiilor care rămân orfani. E doar un exemplu, fără a avea intenția de a picta tabloul suferinței din Africa. Desigur, multe alte situații în care sunt prezente drogul, criminalitatea, violența ar putea fi invocate. Situații în care întrebarea firească ce își face loc cu vehemență în suflet este: cum mai poate fi trăită credința în mijlocul unui astfel de infern terestru? Mai ales cum poate fi Biserica purtătoare a veștii celei bune pentru cei cărora viața le-a distrus orice vis de pace și armonie?

Paradoxul este că tocmai aici înțelegi ce este credința. Nimeni, dacă nu este animat de credință, nu ar putea accepta această provocare de a fi semn de speranță acolo unde, omenește vorbind, nu este nici o speranță. Credința nu se probează la lumina zilei, unde totul este clar și logic, dar în noapte, așa cum pentru Abraham saltul de calitate în credință era să se arunce în obscuritate. Eroismul uman fără Dumnezeu propus de Camus ar da faliment aici.

În acest context de suferință, Biserica este singura care mai poate aduce speranță, tocmai pentru că ea face auzită vocea lui Dumnezeu: "Am văzut necazul poporului meu în Egipt și durerea lui o știu" (Ex 3,7) care intervine în istoria pecetluită de păcat. Și sunt atâtea mărturii care contrariază spiritul comod al trăirii creștine prin credința care se naște tocmai din suferință, ca rod al "durerilor nașterii". După cum spunea și pr. Gabriel Cimpoeșu, misionar în Coasta de Fildeș unde războiul și sărăcia "sunt la ele acasă", "speranța nu a murit, ba mai mult s-a consolidat în aceste momente dificile, a fost redescoperită și cei de aici o trăiesc acum cu mai multă intensitate. Prin suferință au ajuns la izvorul vieții, la Isus".

Din acest continent în care par a fi concentrate, ca într-un infern, toate contradicțiile și tragediile epocii noastre, speranța și credința au răsărit astfel ca roadele bogate și proaspete ale unui sol fertil. Biserica de aici este tânără și vie, iar oamenii trăiesc setea de Dumnezeu cu o intensitate neobișnuită. Chiar statisticile Agenției Fides arată că, spre deosebire de Europa, numărul preoților, al seminariștilor, al persoanelor consacrate a crescut, iar viața spirituală e trăită la un alt nivel. Oamenii, deși nu au mai nimic din punct de vedere material, sunt mereu cu recunoștința pe buze, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darul credinței. Rugăciunile pe care le înalță către Dumnezeu și mai ales sfânta Liturghie sunt pline de bucurie și de viață. Cum se explică acest paradox?

Pentru mine toate aceste realități au constituit un punct de reflecție care mi-au redimensionat atât imaginea despre Dumnezeu cât și imaginea despre creștinism. Mi-am dat seama astfel că noi, creștinii, avem un Dumnezeu al bucuriei și al vieții și atâta timp cât trăiești în Dumnezeu experimentezi acea plenitudine și armonie ce există în Sfânta Treime. E vorba de acea bucurie în Duhul Sfânt despre care Isus spunea că "nimeni nu o va lua de la voi" (In 16,22). Africanul poate trăi această plenitudine pentru că ea nu este sufocată de atâtea griji și frământări pentru ziua de mâine. Pe noi însă ce ne-ar împiedica să experimentăm această bucurie?

Minodora Mărtinaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat