Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Enciclopedie sau mesaj?

"În Biblie găsești de toate...", se exprima cineva, dând impresia că se întoarce de la cumpărături. "Am citit în Biblie că...", sună de multe ori formula de introducere a celor care vor să treacă drept cunoscători sau măcar familiarizați cu textele sacre. Pe de altă parte, fel de fel de indivizi își îmbracă afirmațiile proprii în veșmânt scripturistic "demitizând" și propunând noi viziuni. Iar cel mai instrumentalizat și inflaționat cuvânt, în zilele noastre, este "fericirea" promisă celor care intră în sfera lor de influență. Și culmea e că obțin cu ușurință audiență, fie din cauza curiozității celor care prind totul din zbor ca bun de digerat, fie pentru că nu există ordine, logică și claritate în cunoașterea și trăirea credinței. De parcă orice referire la Scriptură sau la Cristos ar fi suficientă pentru a fi și corectă, ca să nu spun și folositoare.

Iată de ce cardinalul Paul Poupard sublinia foarte bine cum stau lucrurile, într-un interviu despre new age: "Referirea la Cristos rămâne foarte vagă. El ar fi o forță nouă, o altă energie care într-o zi se va întoarce sub o nouă înfățișare. De fapt, pentru ei, era Peștilor ar fi fost inaugurată cu venirea lui Cristos, cea a Vărsătorului ar trebui să vadă venirea "noului Cristos"", superior celui dintâi. Între timp ar trebui să se descopere capacitățile spirituale ale fiecărui om. La asta se reduce concepția lor despre Cristos. Nimic despre viața lui Isus; nici o referire la moartea și învierea lui. Nimic de evanghelie, revelație, întrupare. După anumiți teologi, Cristosul celor din new age seamănă a Anticrist. Are înfățișare de Cristos, apare ca Cristos, dar este opusul esențial al credinței creștine în Cristos, Mântuitorul omului".

Apoi, nu întâmplător Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a scris prima sa carte ca papă tocmai despre Isus Cristos. Cei care se grăbesc să gândească cum că nu aduce nimic nou ar trebui să ia aminte măcar la aceste cuvinte, cu care își prezintă autorul lucrarea: "Eu sunt convins și sper ca și cititorul să-și dea seama că această imagine este mult mai logică din punct de vedere istoric și mult mai de înțeles decât reconstruirile cu care a trebuit să ne confruntăm în ultimele decenii". Cine caută noutăți peste tot și curiozități în Biblie s-a făcut de mult dușmanul esențialului și ignoră faptul că numai mesajul divin este cel care contează. De notat: Isus Cristos nu s-a asemănat pe sine însuși cu marile personalități ale istoriei; a făcut-o însă cu un profet ca Iona din care nu rămâne la urma urmei decât mesajul. Îndărătnic de la bun început, ranchiunos în finalul misiunii sale, acest Iona nu are nimic bun de imitat în el. Și totuși se poate vorbi de un adevărat sindrom Iona în cazul tuturor acelora care înțeleg în cele din urmă că, vrând-nevrând, importat este să te pui în slujba mesajului. Or tocmai asta evidențiază Scriptura.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat