Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Sfințirea Seminarului din Bacău

Sfințirea Seminarului Liceal "Sf. Iosif" din Bacău, a capelei acestuia și consacrarea altarului din capelă au avut loc duminică, 26 noiembrie 2006, în solemnitatea lui Cristos, Regele Universului.

După aproape 12 ani de așteptare, sacrificii și muncă asiduă, amplul program de construcție s-a încheiat. Clădirea este compusă din șase corpuri legate între ele. În primul corp sunt capela și sacristia, în al doilea: directoratul, cancelaria și sălile de clasă, în al treilea: biblioteca și sala de festivități, în al patrulea: dormitoarele elevilor, în al cincilea: apartamentele preoților și ale formatorilor, iar în al șaselea corp bucătăria și sufrageria elevilor și a profesorilor. În total, sunt 12.320 m2, la care se adaugă demisolul tehnic cu 3.710 m2.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel; au participat PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu și PS Anton Coșa. Alături de aceștia au răspuns invitației un număr de aproximativ 70 de preoți. La celebrarea sfintei Liturghii au mai luat parte oficialități locale, binefăcători, cei care au contribuit la construirea casei, corpul profesoral, credincioși veniți din diferite parohii și, nu în ultimul rând, seminariștii.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Gheorghe Cojocaru, coordonatorul lucrărilor, a prezentat raportul final al întregii munci depuse pentru construirea edificiului și a menționat că sărbătoarea este "încununarea sacrificiilor depuse care s-au concretizat în această impresionantă clădire".

"S-a plecat la drum fără multe posibilități materiale, dar cu mult entuziasm, cu multă speranță și încredere, a subliniat pr. Cojocaru. Proiectul a fost încredințat arhitectului Mihai Maica din Iași; partea de rezistență a fost asigurată de ing. Avram Constantin, iar execuția a fost încredințată Societății Bacon, condusă pe atunci de ing. Dorel Ghervan și ulterior de ing. Gheorghe Puiu. Entuziasmul însă nu putea să acopere lipsurile financiare. Din această cauză lucrările acestui edificiu s-au întins pe durata a peste 11 ani. Au fost ani de zbucium, de grijă și responsabilitate apăsătoare. Personal i-am simțit din plin. Dar am fost mereu vegheați și ajutați de pronia cerească, susținuți de grija părintească a episcopilor noștri și de generozitatea credincioșilor și a binefăcătorilor noștri".

La omilie, ÎPS Ioan Robu a insistat asupra "necesității fundamentale a raportului nostru intim cu Cristos, regele universului" și a caracterizat seminarul ca fiind "un loc propice aprofundării relației cu Dumnezeu, călăuzitorul vieții fiecăruia".

La finalul sfintei Liturghii pr. Anton Săboanu, directorul seminarului, a subliniat rolul deosebit pe care îl ocupă seminarul în viața diecezei: "Aici, în seminar, învățăm lecția unei existențe ce se consumă în slujba vieții, a vieții altora și a noastră, oferindu-ne slujirii adevărului, demnității, înțelepciunii, credinței, iubirii... Aici, învățând să creștem pe dinăuntru, înțelegem că viața nu este o linie dreaptă, ci o spirală prin care trebuie să rezonăm cu nucleul intim, profund, divin".

Înainte de binecuvântare, păstorul diecezei a mulțumit celor care s-au dedicat "trup și suflet" edificării seminarului. Pr. Cojocaru și pr. Săboanu au primit, în semn de recunoștință, crucea sinodală și diplome de merit. Au fost amintiți și felicitați și ceilalți binefăcători.

La încheiere a răsunat acordul maiestuos al imnului Christus vincit intonat de corul seminarului care a animat întreaga celebrare. n

* * *

Seminarul Liceal Romano-Catolic "Sf. Iosif", Bacău
Calea Moldovei, nr. 233, 600353-Bacău
tel.: 0334/401662; 0334/401663;
tel. +fax (director): 0234/574513
www.seminarbacau.cnet.ro
e-mail: santon@rdslink.ro
- 100 de seminariști: 28 în clasa a IX-a, 23 în clasa a X-a, 29 în clasa a XI-a și 20 în clasa a XII-a
- director: pr. Anton Săboanu;
- prefecți: pr. Lucian Simon, pr. Victor Solomon, pr. Costel Țăranu;
- spirituali: pr. Eduard Coșa, pr. Vincențiu Burlacu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat