Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Ceaiul verde, ceaiul negru

Un vechi proverb chinez spune că "mai bine să stai trei zile fără mâncare decât o zi fără ceai". Cea mai veche legendă despre descoperirea ceaiului este legată de împăratul chinez Shen Nung (2737-2697 î.C.).

Ceaiul a ajuns pentru prima dată în Europa în anul 1610, adus de o companie comercială olandeză. În 1636 a ajuns în Franța, în 1638 în Rusia și în 1657 în Germania. Olandezii au dus ceaiul în Anglia în 1650.

Cei mai mari consumatori de ceai (pe cap de locuitor) sunt irlandezii. Producția mondială de ceai este estimată la circa 1,3 milioane de tone anual.

Compoziția chimică a ceaiului variază în funcție de recoltă, condiții pedoclimatice și metoda de prelucrare. În medie, compoziția frunzelor uscate de ceai este următoarea: apă 0%, proteine 25,7%, grăsimi 6,5%, glucide 40,8%, cofeină 3,3% și tanin 13%.

Studii medicale recente confirmă ceea ce 4.000 de ani a fost o certitudine în medicina asiatică: faptul că ceaiul, îndeosebi cel verde, conține substanțe protectoare pentru sănătatea omului. Printre acțiunile favorabile amintim acțiunea antioxidantă, din care rezultă, se pare, și multe alte efecte: protecția anticanceroasă, reducerea colesterolemiei, reducerea tensiunii arteriale, acțiunea antibacteriană și antivirală, protecția împotriva radiațiilor, reducerea grăsimii corporale, reducerea glicemiei etc.

Mitcher a declarat că nu s-a stabilit încă doza zilnică necesară pentru ca efectul antioxidant să apară, dar că studii efectuate în China și Japonia au indicat un minim necesar de patru cești zilnice.

Ceaiul conține și alcaloizi: cofeină, teobromină și teofilină. Conține ceva mai puțină cofeină pentru o ceașcă față de cafea, dar ceva mai multă decât cacao. Ceaiul are și vitaminele A, B2, C, D, K și P, plus urme de elemente minerale (printre care și florul, ce îi conferă calități cariopreventive) și uleiuri aromatice. În afară de fluor, cel mai bine reprezentate în ceai sunt: potasiul (5-6 cești de ceai zilnic asigură 75% din necesarul zilnic de potasiu, într-o dietă cu 2.000 kcal) și manganul (5-6 cești de ceai pe zi asigură 45-50% din necesarul zilnic, raportat la un aport de 2.000 kcal). Taninurile și uleiurile aromatice sunt responsabile de aroma, culoarea și gustul astringent al ceaiului.

Se spune că ceaiul asigură supraviețuirea celor afectați de infarct miocardic (afirmă Harward Medical School). Într-un studiu efectuat de Beth Medical Deaconess Medical Center din Boston, consumul de cel puțin trei cești de ceai verde și negru pe zi a redus riscul de deces al pacienților cu infarct în antecedente pentru următorii 4-5 ani cu peste 44%, în comparație cu al celor care nu au băut ceai.

Studii efectuate în Japonia au arătat că femeile care au băut peste cinci cești de ceai verde pe zi și-au micșorat riscul de accident vascular cerebral cu peste 50%, iar bărbații cu peste 69%. Acest efect se poate datora EGCg din ceai, care are o acțiune antiagregantă similară cu cea a aspirinei, fără efectele iritante ale celei din urmă, blocând agregarea cauzată de factorul activator plachetar.

Oamenii de știință japonezi de la Saitama Cancer Research Institute au stabilit o legătură între consumul de ceai și cancer. În aceste condiții, ceaiul verde ar putea fi utilizat nu numai în prevenirea cancerelor, dar și în tratamentul și prevenirea altor afecțiuni.

Un alt domeniu unde ceaiul pare să fie remediu util este cel al artritei reumatoide al altor afecțiuni autoimune. Studiile au arătat că probabilitatea de a dezvolta artrită se reduce la consumatori de ceai, iar dacă aceștia se îmbolnăvesc, forma de boală este ușoară.

Alte studii au urmărit implicarea ceaiului în pierderea în greutate. Un studiu a comparat efectele metabolice ale extractului de ceai verde cu cele ale unui placebo. Studiu a constatat că băutorii de ceai au un plus de 70 kcal pe zi.

Dr. Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat