Creștinism printre nomazi
Implicarea Diecezei de Iași în viața misionară din Kenya a fost surprinsă în câteva dintre paginile unei ample lucrări care a apărut în anii 2004 și 2006 la Editura "Paulines" din Africa.
Este vorba de cartea lui Paul Tablino, intitulată "Christianity among the nomads. The Catholic Church in Northern Kenya" (Creștinism printre nomazi. Biserica Catolică în nordul Kenyei), în două volume, de 312 și, respectiv 358 de pagini.
Bogat ilustrate cu fotografii alb-negru, conținând informații foarte documentate, cele două volume prezintă situația geografică, politică și economică, dar mai ales religioasă din teritoriile de misiune din Kenya.
Două pagini din cel de-al doilea volum, publicat anul trecut, descriu aspecte legate de prezența și implicarea preoților misionari români:
"...Dieceza de Iași din România a acceptat cererea episcopului Ravasi de a prelua responsabilitatea pentru Parohia Maikona. Episcopul de Iași l-a trimis la Maikona pe pr. Eugen Blaj, preot fidei donum, care activase deja ca misionar în Mexic și apoi în Nyahururu, Kenya. În anul următor, 2001, episcopul a trimis un alt preot, pr. Isidor Mârț, ca să lucreze cu el.
În anul 2002, episcopul auxiliar de Iași, Aurel Percă, a venit în vizită la preoții fidei donum din dieceză și a reînnoit angajamentul de a continua să trimită personal la Maikona. Acest angajament a fost reînnoit de însuși episcopul de Iași, Petru Gherghel, care a venit în anul 2004 și s-a întâlnit cu episcopul Ravasi și cu preoții din Iași la Maikona. Când, la sfârșitul anului 2004, pr. Isidor Mârț s-a întors să lucreze în dieceza sa, episcopul de Iași a trimis pe pr. Victor Osoloș.
Preoții fidei donum nu doar au continuat grija pastorală a comunităților din oraș și din Bada Hurri, ci au și pus bazele unui avanpost la Forolle, un mic post de poliție și centru de comerț la 120 km nord de Maikona, chiar la granița dintre Kenya și Etiopia. Forolle este numele celui mai înalt munte din zonă, pe care cei din gabra l-au numit golbo, un lanț de dealuri și munți care se întind aproape 100 de km sud-est de la Forolle la Turbi și incluzând dealurile din Elle Dimtu, Kuyal și Elle Bor. Spre deosebire de zonele aride de câmpie, golbo este bogat în pășuni și acoperit cu copaci de multe feluri, incluzând o mare varietate de comiphora. Forolle este locul unde clanul Galbo din gabra ține ritualurile tradiționale de tranziție dintre generații. Între 1970 și 1980, pr. Venrturino și eu am făcut unele activități misionare la Forolle și personalul de la Spitalul Sololo obișnuia să furnizeze unele servicii medicale în "raidul lor prin deșert". Dar nici o structură catolică nu a fost construită și nici nu a fost botezat nimeni.
Pr. Eugen a început prin a vizita diferite manyattas cu regularitate și a stabilit bune contacte cu Yaa Gar, satul care este centrul ritual și social al clanului Gara, fiind satul în care trăiesc cei mai importanți bătrâni ai frăției și care celebrează cele mai importante ceremonii religioase.
Apoi pr. Eugen a construit o capelă și o grădiniță la câteva sute de metri de postul de poliție Forolle și acolo, în ziua de Crăciun din anul 2003, a botezat circa douăzeci de oameni. Astfel, a luat naștere o nouă comunitate catolică la granița dintre Kenya și Etiopia".
Cei interesați de aceste cărți, disponibile în limba engleză, pot contacta Surorile Pauline la adresa: Paulines Publications Africa, Daughters of Saint Paul, P.O. Box 49026, 00100-Nairobi GPO (Kenya), email: publications@paulinesafrica.org.
Traducere de Ovidiu Bișog