Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Chemat la fericire

Aveam 17 ani și terminam liceul. Îmi amintesc faptul că unii experți în orientarea profesională au venit la școala mea și ne-au supus mai multor teste. După ce au corectat testele mele au ajuns la concluzia că mă voi căsători, voi fi capul unei familii numeroase și mă voi dedica lumii afacerilor... Nu au avut deloc dreptate!

Eu de fapt vedeam astfel lucrurile. Aveam tot ce și-ar putea dori un băiat: cei mai buni părinți, frați foarte uniți, destui prieteni, o frumoasă perioadă de tinerețe, o motocicletă și o mașină, bani în buzunar și mult chef să-i cheltuiesc. Da, aparent aveam totul, însă o voce interioară îmi tot spunea ceva ce nu reușeam sau, mai degrabă, nu doream să înțeleg.

Eram un băiat cu o mare dorință de a trăi, de a cunoaște, de a face multe experiențe. Mă simțeam bine în lume, însă mai era ceva. Eram primul la petreceri, la distracții, nu puteam însă suporta ipocrizia mediului social. Mă bucuram de foarte mult confort și bunăstare, dar mă întrista să văd atâția cunoscuți interesați numai de aceste lucruri. Nu eram de acord cu ceea ce presupunea religia mea și am sfârșit prin a o lăsa complet deoparte chiar dacă nu puteam ignora exemplul părinților și al fraților mei.

Era deja luna august și eu încă nu știam ce vrea Dumnezeu de la mine. Alți prieteni și amici deja erau deciși să-l urmeze pe Cristos. Trebuia să mă decid: ori da, ori nu. Dar îmi era teamă să spun da. Poate făceam o mare greșeală, însă ceva mă ardea pe dinăuntru. Îmi era frică să risc și vedeam că Dumnezeu, alegându-mă, putea pierde de această dată. Eram fixat asupra unor visuri pe care ar fi trebuit să le las deoparte: proiectele mele, prietena, cariera, prietenii, frumoasa mea familie... Nu reușeam însă să înțeleg că, prin chemarea mea, Dumnezeu mă răsplătea cu mult mai mult, chiar și în visuri; nu voiam să înțeleg.

Am intrat în capelă. Era spre seară în ziua de 8 august. Ceva mă oprea să deschid ușa și îmi striga cu putere: "Nu intra, nu intra!". În genunchi, în primul rând de bănci, am început să privesc spre Cristos răstignit deasupra tabernacolului chiar în spatele părții centrale a altarului. Și între noi doi a început această rugăciune:

- Isuse, îmi este frică să îți spun "da", dar nu vreau să fiu laș. Spune-mi tu până unde mă vei conduce dacă accept chemarea ta. Spune-mi de ce nu sunt în stare să-ți semnez această poliță în alb, să îți întâlnesc privirea, să-ți răspund prin dedicarea vieții mele, dacă așa vrei tu.

- Fiul meu, vocația este o alegere din iubire. Eu aleg din iubire pe cei pe care-i vreau, și numai cei care doresc să iubească fără rezerve acceptă iubirea mea, învingând teama prin încredere și nesiguranța prin credință.

- Și dacă mă grăbesc prea tare, dacă poate nu acesta este momentul, ci mai târziu, poate când nimeni nu se așteaptă, deoarece vocația presupune tocmai a te băga într-o problemă din care nu mai poți ieși, și încă ce problemă!

- Iubirea nu presupune grabă, însă cere să fii pregătit; nu îți cauzează probleme, și nu presupune nici supoziții, ci liberă convingere.

- Însă tu știi, Doamne, cât de mult îmi doresc să întemeiez o familie, să am nu doar unul, ci mai mulți copii, să îmi clădesc o carieră...

- Vocația nu este refugiul celor care nu se simt în stare să-și formeze o căsnicie și o familie, ci consacrarea victorioasă a celor care renunță pentru un ideal mai demn; și nu este nici o carieră pentru cei care nu se pricep în domeniul afacerilor, ci este calea dreaptă a celor care renunță la lume pentru a se dedica celei mai importante dintre afaceri: salvarea sufletelor.

- Te rog, Doamne, spune-mi: vrei să te urmez?

- Eu vreau ca toți oamenii să mă urmeze.

- Bine, dar nu putem deveni toți preoți și călugărițe, nu crezi?

- Pentru a mă urma, este de ajuns să îți iei crucea și să mă urmezi. Fiecare cu crucea lui.

- Spune-mi, Doamne, care este crucea mea?

- Cea pe care o va alege dragostea ta. Cu cât dragostea ta este mai mare, cu atât mai mare va fi și crucea.

- Isuse, tu știi că această cruce a mea cea mai grea, cea care presupune cel mai mult efort, cea mai exigentă, cea pe care vreau cel mai puțin să o iau în spate, cea care presupune cea mai mare dragoste, este crucea vocației la preoție.

- Da, știu, deoarece este crucea pe care eu am ales-o pentru tine.

De câte ori nu am încercat să explic și să-mi explic ceea ce s-a întâmplat în timpul acelei vizite la Cristos. Am ales să o povestesc sub formă de dialog pentru că mi s-a părut că ar descrie cel mai bine ceea ce este inefabil: chemarea lui Dumnezeu. La sfârșit i-am spus "da", că accept, că vreau să-mi port crucea. Știam că el nu avea să se îndepărteze niciodată de mine și că avea să îmi dea forța aceea pe care eu nu o aveam. Cu mâna pe inimă i-am spus că poate conta pe mine.

Am izbucnit în plâns cum nu mi s-a mai întâmplat niciodată, deoarece nu aveam nici un alt mod în care să exprim frumoasa experiență de a fi chemat de către Cristos să las totul pentru a-l urma. De a fi chemat la fericire.

Am plecat. Într-adevăr acum simt cea mai mare satisfacție când îmi amintesc că m-am alăturat lui Cristos încă din zorii vieții mele, când în fața mea se ivea orizontul, când grădina mea era încă toată în floare. Nimănui nu-i place să primească un trandafir ofilit. Nici lui Cristos. Și acum, în ajunul hirotonirii mele preoțești, înțeleg și mai bine: vreau să-i dăruiesc lui Cristos ce am mai bun, tot ce e mai bun în viața mea; pentru toate acestea îi aduc cele mai profunde și sincere mulțumiri, pentru că m-a chemat la 17 ani, în toiul unei tinereți pline de visuri, iluzii, putere. Mulțumesc, îți mulțumesc din suflet Doamne! S-a întâmplat într-o după-amiază de august: i-am spus "da" lui Cristos. Din momentul în care m-a chemat, nu m-a abandonat niciodată; m-a însoțit în orice moment peste tot.

Adaptare din italiană de pr. Andrei Cociangă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat