Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale
Copiii și media o provocare pentru educație
Este cunoscută rugăciunea copilului care spune: "Doamne, în seara asta, te rog ceva special... Transformă-mă într-un televizor, ca să-i pot lua locul. Mi-ar plăcea să trăiesc cum trăiește televizorul în casa mea. Cu alte cuvinte, să am o cameră specială, unde să se reunească toată familia în jurul meu. Fă să fiu luat în serios. Să fiu în centrul atenției, așa încât toți să mă asculte fără să mă întrerupă sau să discute. Mi-ar plăcea să mi se dea atenția deosebită care este acordată televizorului atunci când ceva nu funcționează... Și să-i țin de urât tatei când se întoarce acasă, chiar și atunci când vine obosit de la muncă. Și mama, în loc să mă ignore, să stea cu mine când e singură și plictisită. Iar frații și surorile mele să se certe ca să poată sta cu mine... Și să distrez toată familia, chiar dacă uneori nu spun nimic. Mi-ar plăcea să simt că lasă totul deoparte ca să stea câteva minute alături de mine. Doamne, nu-ți cer prea mult. Doar să trăiesc cum trăiește orice televizor".
Duminică, 20 mai, va fi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Ca în fiecare an Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea la 24 ianuarie (sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor) a semnat un mesaj pentru această zi.
Tema Celei de-a XLI-a Zi Mondiale a Comunicațiilor Sociale îi are în centru pe copii: "Copiii și media: o provocare pentru educație". Mesajul cuprinde două aspecte: formarea copiilor și formarea mijloacelor de comunicare.
De-a lungul celor patru puncte ale mesajului, papa amintește de "provocările complexe cu care se confruntă lumea de astăzi" la nivel educațional, media influențând puternic toate aspectele vieții. Părinții, Biserica și școala sunt chemate să se implice activ în orientarea culturală a copiilor.
Ziua Presei în Dieceza de Iași care corespunde cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a XLI-a) va fi duminică, 20 mai: ocazie potrivită pentru a reflecta asupra rolului scrierilor religioase.
Ca în fiecare an, în scrisoarea trimisă de Editura "Presa Bună" către părinții parohi cu ocazia Zilei Presei se precizează: "Pentru noi, cei care lucrăm la "Presa Bună", Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a vă mulțumi Sfinției voastre și credincioșilor din parohie pentru interesul constant cu care citiți aparițiile Editurii "Presa Bună", precum și pentru rugăciunile pe care le faceți. Într-un mod deosebit, mulțumim tuturor acelora care duminică, 20 mai, vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în dieceză pentru susținerea și răspândirea cărților bune". Colecta este o modalitate de a contribui la evanghelizare, permițând ca mulți să intre în contact cu mesajul publicațiilor de la Editura "Presa Bună". De asemenea, abonamentele și cărțile pot fi menținute la un preț accesibil.