Curier juridic
* Toma I. (Vaslui). "Înainte de revoluție am cumpărat cu zdelcă o casă împreună cu suprafața aferentă acestei construcții de 250 mp. În baza Legii 18/1991 am solicitat comisiei locale să-mi elibereze titlul de proprietate pentru această suprafață de teren, iar în anul 2003 pentru această suprafață mi s-a eliberat titlul. După eliberarea acestui titlu am cerut instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act de vânzare-cumpărare pentru imobilul casă de locuit, acțiune care mi-a fost admisă. Spre surprinderea mea, în 2005 am fost chemat în judecată pentru a fi anulat titlul de proprietate pe care este construită casa. Ce pot să fac în această situație?"
În apărarea dv. urmează să solicitați instanței de judecată proba cu acte, precum și proba cu expertiză tehnică de specialitate topometrică (dacă este cazul). Este necesar să depuneți atât zdelca prin care ați cumpărat casa, cât și hotărârea judecătorească prin care ați fost recunoscut ca proprietar al imobilului și prin care faceți dovada că pe terenul din litigiu este construit imobilul casă de locuit, proprietatea dv.
* Pop A. (Iași). "În cazul în care nu realizez venituri și trăiesc din ajutorul social pot fi obligat la pensie de întreținere în favoarea copiilor rezultați din căsătorie?"
Indiferent dacă realizați sau nu venituri sunteți obligat să contribuiți la creșterea și educarea copiilor rezultați din căsătorie. Dacă nu aveți un loc de muncă atunci instanța vă va obliga să achitați pensie de întreținere în funcție de venitul minim pe economia națională care pentru anul acesta a fost stabilit la 345 RON. În conformitate cu disp. art. 94 al. 3 din codul familiei, pensia de întreținere se stabilește până la o pătrime din venit pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Chiar dacă nu realizați venituri, în condițiile în care nu achitați pensia de întreținere timp de două luni și se formulează împotriva dv. o plângere penală pentru abandon de familie, puteți fi condamnat pentru săvârșirea acestei infracțiuni.
Accelerarea judecăților în materia restituirii proprietăților funciare
2. Judecarea proceselor se face de urgență și cu precădere, inclusiv în perioada vacanțelor judecătorești. Termenele de judecată acordate de instanță nu vor putea fi mai mari de 15 zile, cu excepția cazului când părțile sunt de acord cu acordarea unui termen mai lung.
În cadrul instanțelor judecătorești procesele funciare se vor soluționa de către complete specializate.
Art. 4. Pentru propunerea și administrarea probelor vor fi aplicate următoarele reguli:
a) expertiza tehnică nu va fi încuviințată decât dacă partea depune în ședința publică respectivă obiectivele de expertiză solicitate;
b) proba cu martori nu va fi încuviințată decât dacă partea depune termenul la care admiterea probei urmează a fi pusă în discuție numele și adresele complete ale martorilor propuși;
c) proba cu interogatoriu nu va fi încuviințată decât dacă partea care propune această probă pune la dispoziție termenul la care se dezbate admisibilitatea acestei probe, lista întrebărilor la care trebuie să răspundă cealaltă parte.
(2) Martorii nu vor fi citați în vederea audierii, prezentarea lor la termenul de judecată fiind în sarcina părții care i-a propus.
(3) Raportul de expertiză tehnică va putea fi comunicat de către expert, concomitent cu depunerea la instanță și direct părților în proces, cu respectarea termenelor procedurale.
(5) Expertizele extrajudiciare prezentate de către părți în cadrul proceselor funciare au aceeași valoare probantă ca și expertizele ordonate de către instanța de judecată, cu condiția ca acestea să fie efectuate de către experți autorizați de către Ministerul Justiției.
Art. 5. Hotărârile pronunțate de instanțele judecătorești în procesele funciare în primă instanță sunt supuse numai recursului.
(Atenție! În cererea de recurs trebuie trecute motivele de recurs sub sancțiunea nulității cererii).
Mihaela Ciobanu, avocat