Un an de la moartea lui Ioan Paul al II-lea
Se va împlini, la 2 aprilie, un an de la trecerea la Domnul a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. Bernadeta Eva, originară din Podu Iloaiei, prezintă o mărturie a afecțiunii și recunoștinței pe care o poartă celui care a condus destinele Bisericii Universale mai bine de un sfert de veac: "Ioan Paul cel Mare", așa cum a fost numit imediat după moartea sa, de către card. Angelo Sodano, secretarul de stat al Vaticanului.
Sentimente de emoție și recunoștință mă încearcă acum, când se împlinește un an de la trecerea în eternitate a celui mai iubit papă: Ioan Paul al II-lea. Din ziua de 2 aprilie 2005, ora 21.37 (ora Italiei), vocea Sanctității sale a învins prin miracol boala Parkinson și operația de traheotomie și a început să vorbească în inimile cele mai sensibile de pe pământ.
Ca martor ocular al acestor evenimente, nu voi uita niciodată acea seară de sâmbătă, în care, romani și turiști de diferite naționalități, creștini, dar și necreștini deopotrivă, au umplut până la refuz Piața "Sf. Petru" și l-au însoțit pe Sfântul Părinte pe drumul său de întoarcere la "casa Tatălui ceresc", prin rugăciuni și cântări, dar și prin lacrimi de durere.
După anunțul trecerii sale la Domnul, piața a fost inundată de lumina lumânărilor aprinse și toți cei prezenți priveau înmărmuriți, fixând acea fereastră la care papa se înfățișa în fiecare duminică pentru rugăciunea Angelus. Cu certitudine, toți sperau să se întâmple o minune, nimeni nu voia să accepte această veste tristă, pentru că tinerii și apoi întreaga mulțime continuau să scandeze numele său.
În acele zile televiziunile din toată lumea au organizat sute de dezbateri în memoria sa. Astfel, am putut revedea, fără să obosim nici o clipă, zilele pontificatului său. L-am revăzut îmbrățișând copii de orice rasă și condiție socială. L-am revăzut în papamobil, binecuvântând creștini europeni, africani, sud-americani, australieni... L-am admirat rugându-se în genunchi la Lourdes, Fatima, la Sfântul Mormânt sau într-o parohie romană, apoi, mergând încet, singur, sprijinindu-se în baston, într-o pădure din Valle d'Aosta.
Pentru noi, românii, vizita în România în perioada 7-9 mai 1999 va rămâne înscrisă în suflete și în inimi. Papa Ioan Paul al II-lea vizita atunci pentru prima dată o țară majoritar ortodoxă și a fost primit cu mult respect și entuziasm.
Câte amintiri de neuitat! Toți l-am iubit pe papa Wojtyla. Cum am putea uita acea mână care tremura de suferință, în timp ce trasa o cruce în aer?
"Plâng dacă mă gândesc că nu mai este, surâd pentru că știu că este în paradis". "M-a impresionat foarte mult marea sa capacitate de a iubi și de a ierta, să nu uităm că l-a iertat și pe Ali Agca, cel care a atentat la viața sa". "Am apreciat foarte mult deschiderea sa către toți oamenii, fie ei creștini sau necreștini". Sunt cuvintele unor tineri intervievați de o televiziune romană, luați la întâmplare, dintre sutele de mii de tineri aflați atunci în Piața "Sf. Petru" din Roma.
Acum retrăiesc în liniște acele momente. Revăd parcă acea fereastră închisă, credincioșii și turiștii care fixau încremeniți geamurile, acea cortină gri... Reaud parcă claxoanele din Strada Conciliazione și acel cor de voci care scanda: "Giovanni Paolo, Giovanni Paolo - Ioan Paul, Ioan Paul" și "Santo subito! Santo subito! - Sfânt imediat! Sfânt imediat!".
Comemorarea sa este un moment emoționant, în care fiecare dintre noi trebuie să redescopere valoarea învierii, să se întoarcă la Cristos. Cuvintele sale trebuie să fie prezente și astăzi în conștiințele noastre: "Curaj! Nu vă fie teamă de Cristos! Deschideți larg porțile inimilor voastre! El singur cunoaște inima omului".
Să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat un asemenea papă.
Bernadeta Eva