Sfințiri de diaconi
În catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul unei sfinte Liturghii, au fost sfințiți întru diaconat 18 tineri, duminică 4 decembrie. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La eveniment au participat ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă, 73 de preoți, rude ale candidaților și un număr mare de credincioși.
Mai întâi cei 18 au fost întăriți la exercițiile spirituale ținute în perioada 26 noiembrie - 3 decembrie la Mănăstirea "Don Orione" de către Mons. Benone Farcaș, vicar general al Diecezei de Chișinău.
Celebrarea solemnă de consacrare a noilor diaconi a început la ora 11.00 printr-o procesiune ce a pornit din catedrala veche spre cea nouă. Cei 18 tineri, care au răspuns afirmativ la chemarea pe care Domnul le-a adresat-o, au intrat în catedrală plini de emoție; au fost însoțiți de preoții care i-au îndrumat pe lungul drum de formare spirituală, intelectuală și umană, de preoți invitați precum și de familiile și apropiații lor.
Imediat după proclamarea evangheliei, pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic, a strigat candidații pe nume și a dat mărturie în fața Bisericii că aceștia au fost aflați vrednici pentru primirea diaconatului.
În predica rostită de PS Aurel Percă a fost făcută o paralelă, pe baza evangheliei proclamate, între așteptarea Mântuitorului, caracteristică timpului Adventului și așteptarea acestei zile de către candidați. Totodată a fost evidențiat rolul celor șapte daruri ale Duhului Sfânt primite la Botez, la Mir și în ziua diaconatului. PS Aurel i-a îndemnat pe cei 18 să fie în pustiul timpului prezent, asemenea sfântului Ioan Botezătorul, glasuri vii ale lui Cristos ce cheamă poporul lui Dumnezeu la convertire.
După omilie a urmat ritul propriu-zis al consacrării. A fost invocată mijlocirea sfinților pentru ca tinerii, ce urmau să fie hirotoniți, să fie susținuți în promisiunea de respect și ascultare, pe care au făcut-o în fața episcopului, de a ajuta episcopul și preoții în slujirea cuvântului, a altarului și a aproapelui.
La liturgia euharistică, doi dintre diaconii nou-sfințiți au slujit la altar pentru prima dată în această calitate.
La sfârșitul sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu i-a încurajat pe diaconii nou-sfințiți la începutul acestui drum. Unul dintre diaconi a mulțumit lui Dumnezeu, episcopilor, profesorilor, preoților parohi, binefăcătorilor, părinților și credincioșilor care i-au ajutat să ajungă la acest pas.
Adrian Blăjuță și Gabriel Trișcă
* * *
Cuvântul "diacon" vine din limba greacă (diakonos) și are sensul de slujitor, iar funcția pe care o exercită el este diakonia, adică slujirea. În Faptele Apostolilor, noua slujire este creată cu aprobarea apostolilor și este inaugurată după rugăciunea și impunerea mâinilor de către apostoli (cf. Fap 6,1-6). Faptul că numai episcopul impune mâinile arată că diaconul este în mod deosebit unit cu episcopul în îndatoririle diaconiei sale. Cel hirotonit ca diacon "are misiunea de a administra în mod solemn Botezul, să păstreze și să distribuie Euharistia, să asiste la Căsătorie și să o binecuvânteze în numele Bisericii, să ducă Viaticul la muribunzi, să citească Sfânta Scriptură credincioșilor, să instruiască și să îndemne poporul, să prezideze cultul și rugăciunea credincioșilor, să administreze sacramentaliile, să săvârșească ceremoniile funeraliilor și înmormântărilor (cf. LG 29).
* * *
Diaconii
Pentru Dieceza de Iași:
- Marius Adam (29.10.1978, Bacău "Sf. Nicolae")
- Ciprian Bișoc (16.06.1979, Șcheia)
- Petru Bișog (24.05.1980, Răducăneni)
- Marius Gabriel Catrințașu (06.09.1980, Slănic Moldova)
- Dăncuț Petrică (24.04.1978, Gherăești)
- Cristian Diac (19.02.1981, Valea Seacă)
- Adrian Fărăoanu (30.11.1978, Tămășeni)
- Felix Măriuț (22.06.1980, Cleja)
- Ioan Mărtinaș (15.09.1979, Pildești)
- Claudiu Nedelciu (03.01.1980, Săbăoani)
- Felix-Marius Roca (26.04.1980, Bacău "Sf. Cruce")
- Marius Sabău (08.09.1981, Gioseni)
- Florin Petru Sescu (28.06.1978, Săbăoani)
- Petru-Sebastian Tamaș (22.11.1980, Gherăești)
Pentru Arhidieceza de București:
- Ciprian Andrei (17.12.1980, Gherăești)
- Iosif Balint (12.02.1974, Săbăoani)
- Vincențiu Balint (18.03.1978, Boghicea-Slobozia)
- Ovidiu Giurgi (09.10.1978, Tămășeni)