Ca toți să fie una!
Una dintre preocupările importante ale ultimilor ani, în Dieceza de Iași, este, în spiritul documentelor Conciliului Vatican II și al Sinodului diecezan, promovarea mai accentuată a celebrărilor ecumenice, care să contribuie din ce în ce mai mult la unitatea creștinilor. Chiar dacă uneori aceste celebrări și dialoguri ecumenice au fost mai anevoioase, putem spune că azi asistăm la o deschidere spre valorile ecumenismului.
Preasfințitul Petru Gherghel în anul 1990, la numirea sa ca episcop, și-a ales ca moto pe stema episcopală cuvintele "Ut unum sint" ("Ca toți să fie una"), voind să arate prin aceasta că una dintre prioritățile sale este unitatea creștinilor. Pentru noi, românii, un moment semnificativ în drumul ecumenic a fost vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea în anul 1999.
Dar ecumenismul și rugăciunea pentru unitate nu înseamnă doar momente istorice, izolate sau facultative. Acestea au o continuitate și, sperăm, un progres în viața diecezei, a comunităților parohiale și a fiecăruia în parte.
Totuși, în cursul unui an, luna ianuarie are un caracter cu totul aparte, Biserica stabilind în această lună Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În mod tradițional, aceasta este celebrată în perioada 18-25 ianuarie. Perioada de timp a fost propusă în 1908 de Paul Wattson; este timpul cuprins între sărbătoarea
Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul. Pentru a veni în ajutorul tuturor celor care organizează aceste celebrări sau ore de rugăciune Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor editează în fiecare an, începând din 1968, un material, cu o anumită temă.
Pentru ianuarie 2006 tema este "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor" (Mt 18,20). Materialul a fost pregătit de un colectiv alcătuit din reprezentanți ai diferitelor Biserici din Irlanda: Biserica Catolică, Ortodoxă, Luterană, Metodistă și altele. Acest grup internațional s-a reunit la Centrul Focolarinilor, în apropiere de Prosperous, în comitatul Kildare (Irlanda), având sprijinul Conferinței Episcopale Irlandeze.
Ideea care stă la baza acestei teme prezentate de irlandezi este aceea de a încuraja și de a aprofunda comuniunea
fraternă a poporului lui Dumnezeu în comunitățile mici, dar și în adunările mari, în viața cotidiană, dar și în celebrările liturgice oficiale. Răspunsul fidel la chemarea lui Dumnezeu nu se limitează la adunările mari, ci implică întâlnirea motivată de dragoste, de rugăciune și de studiul biblic a "doi sau trei" uniți în numele lui Isus. De fapt, viețile persoanelor unite de această dragoste creează împărăția lui Dumnezeu în lume. Este bine de amintit că, pe parcursul istoriei creștine, s-au comis multe fapte "în numele lui Isus", care nu au nimic în comun cu învățătura lui Cristos și cu exemplul dat de el. Acestea au fost de fapt acte împotriva comuniunii. Tocmai de aceea irlandezii, care se mai confruntă și azi cu neînțelegeri, au adus în prim plan ideea comuniunii. Autorii irlandezi evidențiază clar că "prezența lui Isus, acolo unde doi sau trei se adună în numele lui, este strâns legată de dragostea celor doi sau trei, care se adună, unul pentru celălalt".
Pr. Iosif Dorcu