Curier juridic
* Matei Plop Martin (Faraoani). "Suntem niște pensionari din com. Faraoani și am vrea prin intermediul dv. să știm dacă avem vreo înlesnire la impozitul pe terenul agricol".
Art. 256 din Codul fiscal care a intrat în vigoare la 01.01.2006 precizează că "orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual. Impozitul pe terenul agricol se plătește la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în raza căreia este situat terenul. În cazul în care terenul este deținut în comun de două sau mai multe persoane, fiecare proprietar datorează impozit pentru partea din teren aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părțile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru terenul respectiv.
Cu toate acestea, de la regula prevăzută de articolul menționat mai sus există și excepții care sunt prevăzute în art. 284 care prevede că sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri, impozitului pentru teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, următoarele categorii de persoane fizice:?
a) veteranii de război;
b) persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 06.03.1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri;
c) persoanele fizice prevăzute la art. 6 și art. 10 al. 1 lit. k din Legea 42/1990 privind cinstirea eroilor martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și luptătorilor pentru victoria revoluției din decembrie 1989;
d) văduvele de război și văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit;
e) persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele invalide de gradul I sau II.
Textul de lege menționat mai sus nu face referire la alte categorii de persoane care ar beneficia de o scutire sau reducere la plata impozitului astfel încât în condițiile în care nu faceți parte din nici una dintre categoriile de persoane menționate mai sus urmează să achitați impozitul pentru terenul agricol deținut în proprietate în cuantumul stabilit de lege.
* Ocneanu C. (Iași). "În baza Legii 18/1991, mama mea a făcut cerere pentru terenul pe care l-a avut de la părinții săi, iar în anul 1996 i-a fost eliberat titlul de proprietate pentru acel teren. Înainte de a muri, pentru a nu fi neînțelegeri între noi ea a împărțit terenul din titlu mie și celorlalți doi frați, fără a face acte notariale. Din anul 2000 eu am fost plecat în străinătate, iar terenul dat de mama mea a fost lucrat de unul dintre frați. În anul 2005 când m-am întors acasă am dorit să intru în posesia terenului, dar fratele meu a refuzat spunându-mi că nu am dreptul la acel teren".
Deoarece titlul de proprietate a fost eliberat pe numele mamei dv., iar aceasta în prezent este decedată, urmează să vă adresați Judecătoriei Iași pentru partajarea averii succesorale rămasă de pe urma mamei dv. și ieșirea din indiviziune. Deși susțineți că mama a împărțit deja terenul, în condițiile în care această împărțire nu s-a făcut printr-un act autentic, aveți dreptul doar la o cotă legală ideală din întreaga moștenire, instanța de judecată pe baza unei expertize topometrice urmând să vă atribuie în concret lotul cuvenit fiecăruia. În cadrul procesului, puteți solicita expertului să facă propuneri de lotizare în așa fel încât să fie respectată dorința mamei dv.
* Bența S. (Răducăneni). "Din anul 2003 și până în acest an m-am judecat cu fratele meu pentru o suprafață de teren care mi-a fost dată de tatăl meu ca zestre. Deși am hotărâre definitivă și irevocabilă, nu pot intra în posesia terenului, deoarece, în timpul procesului de desființare a titlului de proprietate, fratele meu a vândut terenul fiului său. Mai pot intra în posesia terenului?"
Pentru a intra în posesia terenului va trebui să promovați o acțiune de anulare a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între fratele dv. și fiul său. Va trebui să menționați în acțiune și să dovediți împrejurarea că nepotul dv., la data semnării contractului de vânzare-cumpărare știa că la Judecătoria Răducăneni se judeca dosarul de constatarea nulității absolute a titlului de proprietate emis pe numele tatălui său, arătând în acest fel reaua sa credință la încheierea tranzacției.
Mihaela Ciobanu, avocat