

Ziua Mondială a Păcii
Pacea este în adevăr
Cea de-a XXXIX-a Zi Mondială a Păcii, sărbătorită la 1 ianuarie, are ca temă "Pacea este în adevăr". În mesajul pentru această zi "este confirmată voința fermă a Sfântului Scaun de a continua slujirea cauzei păcii".
Continuând tradiția începută de papa Paul al VI-lea în anul 1968, în primul mesaj din pontificatul său pentru Ziua Mondială a Păcii semnat la data de 8 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea se adresează mai ales celor care suferă din cauza violențelor și a conflictelor armate condamnând, totodată, minciuna de care "este legată drama păcatului cu consecințele sale perverse care au cauzat și continuă să cauzeze efecte devastatoare în viața indivizilor și a națiunilor". Sfântul Părinte face totuși o urare plină de speranță, "pentru o lume mai senină, în care să crească numărul celor care, individual sau în mod comunitar, se angajează să parcurgă căile dreptății și ale păcii".
Lupta împotriva războiului și a violenței de orice fel este o deviză a papei Benedict al XVI-lea încă de la începutul pontificatului său. Acest lucru îl dovedește și alegerea numelui "Benedict" luat în ziua alegerii sale. Papa spune că a voit să se refere atât la patronul Europei, "inspirator al unei civilizații pașnice în întregul continent", cât și la sfântul Benedict al XV-lea, cel care a condamnat Primul Război Mondial "măcelul inutil", și care "s-a străduit ca să fie recunoscute de toți motivațiile superioare ale păcii".
Alegând tema "Pacea este în adevăr", Sfântul Părinte face referire la constituția pastorală Gaudium et spes a Conciliului Vatican II care afirmă că "omenirea nu va reuși să construiască o lume cu adevărat mai umană pentru toți oamenii și pe tot pământul, dacă oamenii nu se vor întoarce cu toții, cu suflet reînnoit, la adevărul păcii" (GS 77)
Prin cele 16 numere ale mesajului, Benedict al XVI-lea își exprimă convingerea că "acolo unde și când omul se lasă luminat de splendoarea adevărului, el întreprinde, aproape în mod natural, drumul păcii".
În finalul mesajului, papa amintește că pentru a crește în fiecare conștiința urgenței de a descoperi tot mai profund adevărul păcii este nevoie de o intensă angajare în opera de educare, de mărturie și, mai ales, prin implorarea păcii de la Dumnezeu prin rugăciune.
Adrian Blăjuță