Interviu despre Codul lui Da Vinci
"Să îi ajutăm pe oameni să îl cunoască pe Isus Cristos"
Apropiatul film "Codul lui Da Vinci" și cartea stârnește controverse. Într-un interviu acordat agenției Zenit, preluat de Catholica, un reprezentant al "părții rele din film" dezvăluie opinia sa despre producția Sony-Columbia ce va fi lansată internațional în luna mai a acestui an, după controversatul roman al lui Dan Brown. Marc Carroggio, care se ocupă de relația cu presa internațională a prelaturii Opus Dei, a spus că atât cartea cât și filmul "se dovedesc în final a fi un fel de publicitate indirectă pentru noi".
* Ce vă deranjează cel mai mult la carte, și acum la film?
Sunt conștient de faptul că ficțiunea își are propriile ei reguli și că nu trebuie luată prea în serios, dar, creștin fiind, mă deranjează modul frivol în care cartea se joacă cu viața lui Isus Cristos. Mai mult, scenarii ca acesta demonizează câte un grup. Biserica Catolică este prezentată ca o bandă de criminali care de 2.000 de ani încearcă să ascundă o minciună uriașă. Deși povestea este absurdă și uneori cumva comică, ea produce o imagine de ură asupra instituției și, după cum știm, imaginile cu ură nasc ură în cei care nu au un simț critic. Nu cred că avem nevoie de caricaturizarea vreunei religii. Ar trebui în fapt să acționăm în direcția armoniei, toleranței și înțelegerii. Nu poți căuta pacea cu mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă bați oameni.
* Opus Dei nu oferă de regulă reacții oficiale la astfel de evenimente. Va fi o excepție în cazul filmului Codul lui Da Vinci?
Unii așteaptă o "declarație de război" din partea Bisericii Catolice și a Opus Dei. Aceasta ar sluji celor care se ocupă de promovarea filmului. Vă pot însă asigura că singurul răspuns al Opus Dei va fi o declarație de pace. Nimeni nu va trece la amenințări sau la organizarea de boicoturi. Am fi fost bucuroși dacă producătorii, Sony-Columbia, ne-ar fi arătat un semn de respect. Aș numi răspunsul lor ca fiind până acum "politicos dar neangajant", cu prea puține semne că intenționează să respecte credințele religioase.
* Cum credeți că vor reacționa la film membrii Opus Dei?
Reacția membrilor Opus Dei, ca a multor creștini, va fi: "Folosește lămâia pentru a face limonadă". De fapt acest eveniment ne oferă o minunată ocazie să vorbim despre Isus Cristos. La urma urmei figura lui Isus Cristos este cea care explică, în mare măsură, popularitatea cărții. Romanul este parazitic în esență: autorul își face numele atacând o personalitate importantă, prezentându-și apoi lucrarea ca artă. Dacă în centrul cărții nu ar fi fost Isus Cristos, cartea nu ar fi născut un astfel de interes. Cred că cel mai bun răspuns este pur și simplu să îi ajutăm pe oameni să îl cunoască pe Isus Cristos. Presimt că în acest an, mulți oameni se vor simți impulsionați să citească Evangheliile sau o carte despre viața lui Isus Cristos. Vor fi atrași să se gândească la marile teme ale credinței, care aruncă o lumină asupra celor mai dificile întrebări ale existenței umane. După mine, acestea sunt toate căi de a transforma o lămâie în limonadă.
* Dan Brown a reușit, într-un anume sens, să vă ofere ocazia de a vă prezenta lumii. Ați sesizat o creștere a interesului oamenilor față de Opus Dei?
Anul trecut, în SUA peste un milion de persoane au vizitat situl nostru (www.opusdei.org), iar aceasta se explică în primul rând prin interesul generat de cartea Codul lui Da Vinci. Așa că putem vorbi de un fel de publicitate indirectă. Deja am strâns ceva limonadă datorită acestei cărți, și, cu voia Domnului, sperăm ca filmul să crească producția de limonadă. Vom încerca să oferim cât mai multă informație și să fim complet deschiși și disponibili. Dorim să oferim tuturor celor care doresc șansa de a cunoaște prelatura Opus Dei chiar de la noi. Acest lucru nu pare a-i interesa nici pe autorul cărții, nici pe producătorii filmului.
* Veți da în judecată pe producătorii filmului?
Aș fi surprins să se întâmple așa ceva. Dar desigur am avea mai mult decât suficiente motive. Să ne imaginăm că ar apărea un film în care se spune că Sony-Columbia nu este ceea ce credem noi, ci de fapt un grup secret de asasini conduși de mafie..., dar la finalul filmului ar scrie: ficțiune. Mă îndoiesc că avocații lor ar fi mulțumiți. Sunt sigur că ar apela la un proces. Totuși, procesele juridice sunt semnele conflictelor instituționale. Ar fi un fel de "Opus Dei vs. Sony-Columbia". Pentru mine așa ceva sună suprarealist. După cum am spus anterior, singurul lucru pe care îl va face Opus Dei va fi o declarație de pace. Este nevoie de doi pentru a fi o luptă, iar în acest caz va lipsi una din părți.
Dar membrii Opus Dei se află în 60 de țări. Unii dintre ei conduc centre ce pregătesc tineri care nu își pot găsi un loc de muncă. Alții conduc spitale în zone defavorizate. Toate acestea depind financiar de ajutorul multor donatori. Desigur, romanul și filmul ar putea să le facă viața mai dificilă. Din acest motiv nu m-ar surprinde ca în unele zone să existe un interes pentru recuperarea pagubelor produse de "Codul lui Da Vinci".
* Opus Dei va recomanda membrilor ei să nu vadă filmul? Sau se va prefera avertizarea lumii privind prezentarea negativă a Opus Dei?
Membrii Opus Dei sunt adulți. Nu le vom da sfaturi. Există însă o întrebare interesantă: care este vârsta audienței acestui film? Orice adult, cu o educație minimă, poate să facă diferența între realitate și ficțiune. Dar când istoria este manipulată, nu ne putem aștepta de la un copil să judece corect. Faptul că se spune că este o ficțiune, nu este de ajuns. Așa cum îi protejăm pe copii de scene explicite de sex și violență, mi se pare că trebuie să îi protejăm și de violența mai subtilă și mai insidioasă. Cred că trebuie să ne punem întrebarea despre audiența filmului. Pe lângă gândul la profit, trebuie estimate și posibilele influențe negative asupra tinerilor. După cum am spus anterior, acum nu este timpul să lovim în armonia dintre persoane, națiuni și religii, ci, dimpotrivă, trebuie să căutăm înțelegerea.