Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Cum să citim Biblia?

O dată cu inaugurarea "Anului Bibliei" în Dieceza de Iași (27 noiembrie 2005 - 26 noiembrie 2006), prin scrisoarea pastorală "Anul Sfintei Scripturi" a episcopului Petru Gherghel, din 20 noiembrie 2005, s-au stabilit și 12 teme biblice care vor fi prezentate în biserici, de regulă în duminica a treia a fiecărei luni. Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică propune pentru a doua temă răspunsul la întrebarea: "Cum să citim Biblia?".

Această temă își propune să ofere câteva reguli pentru citirea Bibliei. Sunt reguli inspirate de Biblia însăși. Nu sunt singurele reguli de lectură, ele putând fi completate cu altele. Rolul lor este acela de a facilita apropierea de Sfânta Scriptură.

1. Căutați cuvântul lui Dumnezeu (Am 8,12)
Faceți-vă timp pentru a citi o pagină din Sfânta Scriptură. Ca o carte a creatorului și stăpânului lumii acesteia, Biblia cuprinde în paginile sale cuvintele vieții veșnice. Pentru cei care caută un sens și o împlinire a vieții, Biblia este ceea ce erau cuvintele lui Isus pentru ucenicii săi: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 6,68).

2. "Cel care citește să înțeleagă" (Mc 13,14)
Pentru a putea pătrunde sensul Scripturilor, este nevoie de a sta o vreme în preajma textului, este nevoie de liniște interioară și exterioară pentru a putea reflecta. Pentru a citi Biblia cu atenție este bine să ne rezervăm un timp zilnic sau săptămânal. E necesar să alegem un timp în care suntem mai liniștiți și mai dispuși la concentrare: mai ales sâmbătă seara și duminica. Este recomandat să se citească la o anume oră și într-un anume loc.

3. Cum să înțeleg dacă nimeni nu mă îndrumă? (Fap 8,31)
Cine vrea să cunoască Biblia trebuie să ceară să fie îndrumat de persoane care cunosc itinerarele biblice. Orice păstor, care a urmat pregătirea teologică, dar și profesorii de religie pot da indicații folositoare despre lectura Bibliei. Astăzi există multe materiale ajutătoare pentru orientare în Biblie. Există ediții ale Bibliei cu note explicative, se publică atlase biblice cu hărți și imagini, cărți despre Biblie, materiale audio și video care facilitează orientarea în lumea Bibliei. Cine apelează la aceste mijloace poate avea acces la înțelegerea Scripturilor.

4. "Vorbește Doamne, sluga ta ascultă" (1Sam 3,9)
Cine citește Biblia cu venerație este un om care înțelege că știința sa proprie nu este cea mai mare autoritate și din acest motiv este pregătit să învețe. El este convins că lumea are o dimensiune mai profundă și este deschis spre a primi. Cel mândru nu înțelege Biblia.

5. "Căutați să împliniți cuvântul, nu numai să-l ascultați" (Iac 1,22)
Este sugestiv îndemnul din Imitațiunea lui Cristos: "Cel ce vrea cu adevărat să înțeleagă și să guste cuvintele lui Cristos, va trebui, tocmai de aceea, să-și rânduiască cu sârguință întreaga viață după pildele vieții Domnului" (Thomas a Kempis, Imitațiunea lui Cristos I,2).

6. Căutați și iubiți adevărul Sfintei Scripturi
În paginile acestei cărți atât de vechi și totuși mereu noi, în spatele tuturor acelor istorii relatate, se află Dumnezeu care a vorbit generațiilor din trecut și ne vorbește nouă, celor de astăzi, revelând adevărul despre sine și despre noi. Vorbind iudeilor care au crezut în el, Isus le-a spus: "Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți cu adevărat discipolii mei și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera" (In 8,31-32).

7. Litera ucide, Duhul însă dă viață (2Cor 3,6)
Aceste cuvinte ale apostolului Paul avertizează în fața pericolului de a înțelege și de a interpreta greșit Biblia. Iar greșeala constă în a rămâne doar la litera textului, fără a percepe spiritul textului sacru.

* * *

Reguli practice
- Procurați-vă fiecare în familie o Biblie sau măcar o ediție a Noului Testament.
- Pentru copii este foarte adaptată pentru lectură Mica Biblie.
- Este recomandată lectura Sfintei Scripturi în familie.
- Rezervați-vă un timp pentru lectura personală a Sfintei Scripturi.
- Biblia nu se citește asemenea unui roman, de la un capăt la celălalt. Se recomandă lectura unor texte mai mici (de exemplu un capitol) și reflecția asupra a ceea ce s-a citit.
- Nu ezitați să vă adresați persoanelor competente pentru a primi lămuriri despre textele pe care nu le-ați înțeles.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat