Pelerinaj în Țara Sfântă
În fiecare an, la sărbătorile mai importante, comunitatea românilor din Țara Sfântă se bucură de prezența unui preot venit special din țară pentru a participa la sărbătoarea comunității. La sfârșitul anului trecut, pr. Viorel Ababei, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, a făcut o vizită în Israel în perioada 21 decembrie 2005 - 10 ianuarie 2006. Reîntors în țară, ne-a împărtășit câteva din gândurile și trăirile Sfinției sale.
Acum, recent întors din Țara Sfântă, involuntar îmi răsună în minte cuvintele pe care Petru i le-a spus lui Isus după schimbarea la față: "Doamne, bine ne este nouă aici" (Lc 9,33). Într-adevăr, chiar și după 2000 de ani, Țara lui Isus te fascinează. Îmi este aproape imposibil să fac o ierarhizare, să menționez un loc sau un eveniment care m-a mișcat în mod deosebit, pentru că sunt prea multe și pentru că, deși am fost pentru a doua oară în Israel, emoțiile și trăirile personale sunt aproape de nedescris. Rugăciunea pe care am repetat-o cel mai des a fost aceasta: "Doamne, fă ca tot mai mulți români să aibă posibilitatea de a vizita locurile sfințite de prezența ta pe pământ, pentru ca în viața lor să crească credința care să rodească tot mai multe fapte de iubire".
Am avut ocazia ca, alături de pr. Cristian Vacaru, să trăiesc toată perioada Crăciunului în mijlocul românilor pe care-i păstorește chiar în locurile în care "Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup".
Cu bucurie și emoție profundă, în noaptea Crăciunului, în ciuda ploii, a vântului și a oboselii, am celebrat sfânta Liturghie în Bazilica Nașterii Domnului de la Betleem și apoi am coborât la subsolul bazilicii pentru a ne reculege la Grota Nașterii Mântuitorului. Toți cei aproximativ 225 de pelerini români, catolici și ortodocși, vizibil marcați de momentul istoric și, cred, pentru cei mai mulți, unic în viață, am sărutat cu devoțiune și credință steaua care amintește locul nașterii lui Isus.
Zilele următoare au fost pline de evenimente, care mai de care mai înălțătoare, pentru că din nou, cu un grup de 15 pelerini români, am revăzut principalele locuri legate de viața și activitatea lui Isus: Nazaretul, Muntele Fericirilor, Muntele Tabor, Ierusalimul, Muntele Măslinilor, Via Crucis, Muntele Calvar.
Prefer nici să nu încerc să descriu ce simte un creștin în aceste locuri, cele mai sfinte din lume, pentru că am sentimentul că aș profana prin slabele mele vorbe sfințenia acestui loc unic, care te cutremură ori de câte ori te apropii de el. Și cred că am spus totul dacă mai adaug că am avut fericirea să celebrez sfânta Liturghie atât pe Calvar, cât și în Sfântul Mormânt.
În cele din urmă, asemenea magilor, m-am întors acasă, dar, spre deosebire de ei, pe același drum, cu alte trăiri, cu alte experiențe și cu o altă viziune despre țara în care au trăit și în care s-au scris Evangheliile.
Pe lângă bucuria produsă de vizitarea locurilor atât de dragi nouă, creștinilor, mai vreau să amintesc și de bucuria produsă de întâlnirea cu românii care trăiesc și muncesc în Țara Sfântă. Pr. Cristian, ajutat de surorile Maria și Irina, se ocupă cu mult zel de ei, dar mereu se bucură când un alt confrate român îi vizitează și le mai aduce vești proaspete din țară.
Pe lângă muncitorii și pelerinii din Țara Sfântă le-am întâlnit și pe surorile românce de la diferitele congregații care trăiesc, muncesc și studiază slujindu-i astfel pe Isus și pe semeni. Cu toate surorile românce ne-am reunit în jurul altarului din capela Mănăstirii Surorilor Borromite din Ierusalim, a doua zi de Crăciun.
Pr. Viorel Ababei