Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Unde doi sau trei...

În perioada 18-25 ianuarie s-a desfășurat în diferite colțuri ale lumii Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Creștinii de diferite confesiuni s-au rugat împreună pentru ca "toți să fie una".

Textul central pentru acest an este din Evanghelia după sfântul Matei 18,20, "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor", temă care evidențiază faptul că ceea ce unește este mai puternic decât ceea ce desparte, Cristos înviat fiind elementul cel mai important al unității.

La Vatican, în Piața "Sfântul Petru", Sfântul Părinte a afirmat în cea de-a cincea zi din cadrul Săptămânii de rugăciune că "trebuie să fim siguri că într-o zi vom fi una așa după cum Isus și Tatăl sunt uniți în Duhul Sfânt". Săptămâna ecumenică la Vatican s-a încheiat miercuri, 25 ianuarie, printr-o Liturghie solemnă în bazilica "Sfântul Paul din Afara Zidurilor" în prezența papei și a peste 150 de reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale.

Și în România s-au întâlnit creștini de diverse confesiuni. Întâlnirile de anul acesta au purtat amprenta pregătirii pentru întrunirea din 4-8 septembrie 2007, la Sibiu, unde se va desfășura Cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană. După întâlnirea în 1989 din Elveția, la Basel, o țară majoritar protestantă, a doua în 1997, la Graz, într-un context catolic, a treia va avea loc într-un context ortodox.

În Dieceza de Iași întâlniri ecumenice speciale au fost la Roman, Bacău, Onești, Moinești, Huși. Credincioșii s-au rugat, au meditat textele din Sfânta Scriptură sau au participat la conferințe pe teme ecumenice. Punctul culminant al întâlnirilor ecumenice l-au reprezentat la Iași zilele de 21 și 22 ianuarie, când au participat ierarhii Bisericilor Catolică și Ortodoxă: ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

În catedrala mitropolitană veche, în a patra zi, ÎPS Daniel a atenționat că "Săptămâna de rugăciune este o necesitate, iar faptul că se desfășoară la începutul anului ne arată că are valoare de simbol...; ea nu trebuie să dureze opt zile, ci trebuie să fie o rugăciune pentru tot anul". În cuvântul de învățătură PS Petru Gherghel a spus că "pentru un ecumenism binecuvântat se impune să nu uităm că Dumnezeu ne vrea pe toți fiii săi, ne iartă pe toți și ne primește în familia sa în măsura în care și noi vom ști să iertăm greșelile celorlalți".

Ziua următoare, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului", omilia a fost ținută de ÎPS Daniel. S-a afirmat că "avem datoria de a căuta mai intens vindecarea de dezbinare. Ori de câte ori ne dezbinăm, ne îmbolnăvim; ori de câte ori refacem unitatea ne însănătoșim...".

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată la inițiativa anglicanului, devenit ulterior romano-catolic, Paul Wattson în 1908. După ce Conciliul Vatican II a dat în 1964 decretul despre ecumenism, în anul 1966 Mișcarea "Credință și Constituție" împreună cu membrii Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor al Bisericii Catolice au hotărât să pregătească împreună textele pentru Săptămâna de rugăciune din fiecare an, fapt ce se va realiza pentru prima dată în anul 1968. În România prima celebrare datează din 1964. După 1990 întâlnirile ecumenice au crescut mai mult în importanță.

De-a lungul timpului, în Biserica lui Cristos au apărut numeroase diviziuni. În loc să împărtășească același spirit și același scop, creștinii de multe ori au acționat unii împotriva altora. Care sunt bogățiile spirituale pe care Bisericile le au în comun? Ceea ce unește este mai puternic decât ceea ce desparte? Ce mijloace ne stau la îndemână pentru a întări unitatea Bisericii? Sunt întrebări asupra cărora creștinii au reflectat în întâlnirile care au avut loc în perioada 18-25 ianuarie.

Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat