

Papa în Turcia
Papa Benedict al XVI-lea, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, la invitaţia guvernului, a patriarhului ecumenic al Constantinopolului şi a comunităţii catolice din Turcia, a întreprins un pelerinaj apostolic în ţinutul unde pentru prima dată ucenicii lui Isus au fost numiţi creştini.
Trei au fost dimensiunile mai semnificative ale acestei vizite: dimensiunea pastorală, adică întâlnirea papei Benedict al XVI-lea cu mica minoritate catolică pentru a o întări în credinţă într-un moment în care apar "forme de intoleranţă religioasă"; dimensiunea ecumenică, adică îmbrăţişarea cu patriarhul de Constantinopol Bartolomeu I pentru a reafirma prioritatea ecumenismului pentru acest pontificat; în fine, dimensiunea interreligioasă, sub semnul dialogului "pentru depăşirea contrapunerilor care de-a lungul secolelor au opus uneori între ei evrei, creştini şi musulmani.
Prima etapă a călătoriei a constituit-o vizita la mausoleul lui Atatürk, un simbol al acestei ţări, care a proclamat Republica Turcă în 1923. Imediat după aceea s-a desfăşurat ceremonia de bun venit şi vizita de curtoazie la preşedintele Republicii Ahmet Necdet Sezer; apoi papa Benedict s-a întâlnit cu viceprim-ministrul şi cu preşedintele pentru Afacerile Religioase Ali Bardokoglu, la sediul acestuia, unde Sfântul Părinte a ţinut un discurs.
A doua zi, 29 noiembrie, a plecat de la aeroportul din Ankara pentru a ajunge la Smirna (Izmir): de aici a mers la Efes, unde a celebrat sfânta Liturghie în sanctuarul Meryem An Evi, Casa Mariei. La Efes s-a desfăşurat în anul 431 celebrul conciliu ecumenic, al treilea în istorie, care a proclamat-o pe Fecioara Maria "Theotokos", adică "Născătoare de Dumnezeu". În cursul după-amiezii, papa a plecat cu avionul de la Smirna pentru a sosi la Istanbul, unde a avut loc vizita de rugăciune la biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" şi întâlnirea privată cu patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I.
În dimineaţa zilei de joi, 30 noiembrie, în sărbătoarea sfântului apostol Andrei, papa a participat la sfânta Liturghie în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe". Aici s-a desfăşurat şi ceremonia semnării unei declaraţii comune. În cursul după-amiezii a vizitat Muzeul "Sfânta Sofia", s-a rugat la catedrala armeană apostolică şi s-a întâlnit cu patriarhul Mesrob al II-lea. La sediul reprezentanţei pontificale, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu mitropolitul siro-ortodox şi cu liderul rabin al Turciei. Seara a avut loc întâlnirea şi cina cu membrii Conferinţei Episcopale Catolice a Turciei.
În dimineaţa zilei de vineri, 1 decembrie, tot la Istanbul, papa Benedict a celebrat Liturghia în catedrala dedicată Duhului Sfânt. Imediat după încheierea Liturghiei, a avut loc ceremonia de rămas bun la aeroportul din Istanbul.
În Turcia au mai fost în vizită papa Paul al VI-lea în 1967 şi papa Ioan Paul al II-lea în 1979. Papa Wojtyla a sosit la Ankara la 29 noiembrie în urmă cu 27 de ani, când micii comunităţi creştine i-a adresat cuvintele pe care sfântul Petru le-a adresat în scrisoarea către creştinii acestor ţinuturi: "Fiţi gata oricând să daţi răspuns oricui vă cere cont de speranţa voastră, dar cu blândeţe şi bună-cuviinţă, având o conştiinţă curată" (1Pt 4,15).
Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, a reamintit că scopul călătoriei papei Benedict al XVI-lea în Turcia a fost în principal ecumenic. Călătoria s-a centrat şi pe relaţiile catolicismului cu islamul. Într-un interviu pentru cotidianul italian Avvenire, cardinalul Bertone a arătat că papa a planificat de la început vizita în jurul unei întâlniri cu patriarhul ortodox Bartolomeu I al Constantinopolului. Această întâlnire dintre papa şi patriarhul ecumenic "are o puternică semnificaţie pentru dialogul dintre Bisericile Catolică şi Ortodoxă", a arătat secretarul de stat.
După catholica.ro
* * *
Republica Turcia
- Stat întins pe două continente (Europa şi Asia)
- Suprafaţa: 780.580 km2
- Populaţia: 73.193.000 (230loc/km2)
- Capitala: Ankara
- Culte: musulmani (99%), minorităţi: ortodocşi, catolici, protestanţi
- Ziua naţională: 29 octombrie