- În apararea sanatatii - |
Plante medicinale - Armurariul
(Silybum Marianum (L.) Gärtn. - fam. Compositae)
Armurariul, plantă ce provine din zona mediteraneană, se cultivă, necesitând temperaturi mai ridicate, în sudul Munteniei, Olteniei, Dobrogei și în Câmpia de Vest. Este o plantă înaltă, de cultură, anuală sau bianuală, cu frunze și inflorescență ghimpoase.
În fitoterapie se utilizează fructele culese în luna august, acestea fiind bogate în silimarină, saponozide, fitomelane, acid fumaric. Armurariul este indicat în principal în hepatite, ciroze hepatice, stări de suprasolicitare hepatică datorită acțiunii sale hepatoprotectoare și hepatoregeneratoare. De asemenea, mai are rol, secundar de această dată, de creștere a tensiunii arteriale prin stimularea suprarenalei, fiind utilizat în tratamentul hipotensiunii arteriale. Mai rar este indicat și în ușurarea digestiei datorită acțiunii sale tonice-amare.
Pentru a prepara un ceai din armurai vă recomand următoarea rețetă: pentru o cană de ceai, se ia o linguriță de fructe măcinate peste care se toarnă apă clocotită; se acoperă 15-30 minute, după care se strecoară. Sunt indicate două căni de ceai pe zi, prima înainte de micul dejun, după care se stă culcat pe partea dreaptă 20 minute. Ultima cană de ceai se împarte în două porții acestea fiind băute înaintea celorlalte două mese principale cu aproximativ 30 minute înainte. Cura durează 15 zile cu 15 zile pauză.
Dr. Sorin Bolog