Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Magneziu, piatra de temelie a vieții

Magneziul este un mineral esențial ce are un rol major în multe funcții ale corpului uman. Toate procesele dependente de energie din corpul nostru nu ar mai funcționa fără magneziu. Magneziul intervine în transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi asigurând astfel o funcționare armonioasă a musculaturii.

În natură, magneziul se găsește sub formă de compuși, cu precădere în rocile din crusta pământului, dar și în apa de mare.

Corpul uman conține aproximativ 26 g de magneziu: 60% se află în oase, 40% se găsește în mușchi, și numai 1% este conținut de sânge.

Magneziul în alimentație

Deoarece corpul nostru nu poate produce magneziu, trebuie să procurăm magneziu din alimente, se recomandă 300-400 mg de magneziu zilnic pentru adulți.

Cu toate că magneziul este foarte comun în alimentele de origine vegetală și animală, conținutul acestuia variază considerabil. În special un conținut ridicat de magneziu îl au: mazărea și fasolea, zarzavaturile verzi, cerealele și apele minerale.

Cine are nevoie de un supliment de magneziu?

Copii și adolescenți
Este necesară asigurarea administrării suplimentare de magneziu pentru copii și adolescenți, deoarece este deosebit de important pentru perioada de creștere și dezvoltare.

Dieta
Dietele menite să reducă greutatea corporală pe calea nutriției sărace în calorii sunt de regulă foarte dezechilibrate și nu îndeplinesc necesarul zilnic de magneziu.

Sportivi
În timpul activităților sportive, corpul consumă o cantitate însemnată de magneziu datorită activității musculare crescute; adițional mai mult magneziu este eliminat în timpul transpirației. Pentru a menține activitatea musculară și forma fizică pe termen lung, toți sportivii trebuie să compenseze pierderile de magneziu în faza de regenerare.

Persoane în vârstă
O dată cu înaintarea în vârstă, nivelul activității fizice scade și cu aceasta și rația de hrană. Din această cauză, persoanele în vârstă ar trebui să aibă în mod special grijă ca aportul de magneziu să fie adecvat.

Sarcină și perioada de alăptare
Femeile însărcinate și mamele care alăptează necesită un aport mai mare de magneziu (310 și respectiv 390 mg/zi).

O administrare adecvată este foarte importantă pentru a asigura o perioadă de sarcină fără probleme și o dezvoltare sănătoasă a bebelușului.

Diabetici
Datorită nivelului ridicat de zahăr în sânge la diabetici, eliminarea urinei este crescută, ceea ce rezultă în pierderi de magneziu. Ca un rezultat al nutriției cu puține calorii, necesarul ridicat de magneziu nu poate fi îndeplinit.

Stres și oboseală
În aceste situații, nevoia de magneziu a organismului este crescută, hormonii de stres, adrenalina și noradrenalina îngustează vasele de sânge crescând tensiunea și pulsul. Deficiențele de magneziu în aceste cazuri se reflectă prin intensificarea simptomelor de stres, lipsa de concentrare, forma fizică slabă, persoana devenind mai tensionată, nervoasă, agitată și irascibilă. La pacienții cu migrenă poate crește frecvența atacurilor.

Când este necesar un aport suplimentar de magneziu?

Stresul și factorii de mediu fac deseori mai dificilă menținerea unei diete care să îndeplinească necesarul zilnic.

Datorită unui stil de viață alert și a tehnicilor moderne din agricultură, chiar dacă avem o dietă echilibrată, o mare parte din minerale sunt pierdute în timpul procesării și preparării alimentelor.

Cum se manifestă deficiența de magneziu?

Musculatură
Semne tipice ale deficienței de magneziu sunt crampele dureroase ale gambelor, pulpelor, tensiuni ale musculaturii gâtului, cefei și umerilor. Mușchii tensionați semnalează o stare generală de tensiune a corpului de obicei conectată cu stări de stres, nervozitate, convulsiile pleoapelor și tremuratul degetelor.

Inima
În procesele biochimice din organism, magneziul este deseori un adversar al calciului și asigură ca efectul general - stimulativ - al acestuia să nu scape de sub control. Deficiența de magneziu poate crește incidentele de dureri de inimă și disturbări ale ritmului cardiac.

Dr. Doina-Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat