Misiune în Ghana (I)
La cererea de ajutor din partea fraților franciscani italieni care activează în Ghana de mai bine de 25 de ani, au fost plecați pentru o experiență misionară în perioada octombrie 2005 - iunie 2006 doi frați franciscani: pr. Paul Panțiru și pr. Bogdan Balașcă. Redăm în continuare mărturia unuia dintre ei.
Ghana este o țară în vestul Africii și este aproximativ egală ca teritoriu și ca număr de locuitori cu România, cu importante oportunități de dezvoltare mai ales în sfera agricolă, prin cultura de cacao și arborele de cauciuc, dar care deține și numeroase resurse de extracție ale metalului prețios, spre exemplu, aurul. Este popor pașnic și foarte credincios, primitor, de aici și multitudinea de confesiuni și mișcări religioase existente.
Misiunea dispune de o parohie cu patru filiale care sunt relativ apropiate între ele ca distanță, situate într-unul dintre cartierele mărginașe ale orașului Takoradi, aflat în vecinătatea Oceanului Atlantic.
De-a lungul timpului, frații s-au dedicat diferitelor opere sociale, construind biserici, școli, spitale și chiar ajutând la realizarea unui proiect prin instalarea unor puțuri de apă potabilă în zonele greu accesibile.
Cununia religioasă are loc sâmbăta și începe cu celebrarea sfintei Liturghii la biserică, iar de cele mai multe ori este între un catolic și un credincios de altă confesiune. Mirii primesc binecuvântarea unirii lor în fața lui Dumnezeu și a Bisericii, iar după sfânta Liturghie sunt conduși către locul de recepție unde are loc doar un ritual de urări din partea familiei, care se desfășoară timp de trei-patru ore...
Înmormântarea însă este un motiv de bucurie și se "sărbătorește" aproape trei zile și trei nopți. Evenimentul necesită o pregătire și un angajament destul de împovărător pentru familie. Spre exemplu, cineva care a murit în urma unui accident, adică subit, este păstrat în camere frigorifice special amenajate până când familia reușește, după măsura posibilităților financiare, să asigure buna desfășurare a unui asemenea ritual, care necesită costuri considerabile. Legitimitatea acestei acțiuni, de a fi prezenți la înmormântare toți care l-au cunoscut pe răposat, stă în credința originară cum că spiritele rele se vor abate asupra lor și vor fi urmăriți de "umbra" lui toată viața. Acest eveniment se desfășoară într-o atmosferă de muzică și dans care începe de vineri seara și se termină duminică la amiază. O dată terminată ceremonia, se așterne din nou "liniștea" asupra cartierului cu gândul la următoarea înmormântare. (va urma)
Pr. Paul Panțiru, OFMConv.
* * *
Expoziție
Biserica Catolică din lumea întreagă a celebrat Ziua Mondială a Misiunilor. Astfel, duminică, 22 octombrie, a avut loc în fața catedralei din Iași o expoziție, care a purtat titlu de "Misiuni. Între tradiție și credință", de obiecte de uz casnic și îmbrăcăminte aduse din țările de misiune, respectiv Kenya și Coasta de Fildeș. Tot în această zi a avut loc o Liturghie pontificală prezidată de PS Aurel Percă care a subliniat valoarea misiunilor și rolul lor în cadrul Bisericii. În ajunul acestei sărbători, sâmbătă seara, a avut loc și o oră de priveghere misionară, organizată de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași și susținută de tineri.
* * *
Rozariul. Misterele de misiune, rod al colaborării dintre Centrul Misionar Diecezan Iași, Slujitoarele Duhului Sfânt și Misionarii Verbiți, vrea să fie un sprijin pentru toți aceia care se roagă sfintei Fecioare Maria pentru misiunea Bisericii. Tipărită cu binecuvântarea PS Petru Gherghel și tradusă din limba engleză de pr. Corneliu Berea, broșura prezintă o reflecție biblică și misionară a cinci mistere de misiune: Întruparea, Epifania, Chemarea apostolilor, Spălarea picioarelor, Trimiterea apostolilor în misiune. Ele au fost aprobate și de către Vatican pentru a fi recitate acolo unde episcopii locului consideră oportun.