Săbăoani. A treia biserică
Liturghia de consacrare a altarului și sfințirea bisericii "Regina Sfântului Rozariu" din Săbăoani au avut loc sâmbătă, 7 octombrie.
Noul lăcaș de cult este al treilea din comunitate și a fost ridicat prin efortul credincioșilor și contribuția binefăcătorilor în perioada 10 septembrie 2003 - 7 octombrie 2006. Biserica are lungimea de 60 m, lățimea de 28 m în crucieră și 22 m în navată, înălțimea de 16 m în interior și 20 m în exterior. Înălțimea turnului principal este de 50 m, iar a celor două laterale de 30 m. Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.500 de locuri.
La sărbătoare au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al OFMConv. din Moldova, prelatul Albert Holenstein, prelatul Martin Walchhofer din Salzburg, preoți, personalități din sfera politică (doamna primar Valerica Dascălu, senatorul Ioan Chelaru), precum și mulți credincioși.
La început, înainte de a se intra în biserică, lăcașul și cei prezenți au fost stropiți cu apă sfințită după care, la îndemnul solemn al PS Petru Gherghel, s-a pășit în lăcașul de cult.
În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă, făcând referință la noua biserică, a afirmat că este locul unde "vom veni să-l adorăm pe Dumnezeu care este în mijlocul nostru. Aici vom oferi găzduire Mântuitorului, dar tot aici vom învăța să ne recunoaștem ca adevărați frați și să construim zi de zi o mare și o vie comunitate de credință".
Dorind să sublinieze semnificația înălțării unui asemenea edificiu, precum și chemarea la iubire în conștiința comunității, PS Percă a concluzionat: "A construi o biserică este o lucrare pe care Duhul lui Dumnezeu o însuflețește și tot Duhul lui Dumnezeu o face posibilă. A înălța o biserică este ofranda întregii comunități care se adună pentru a celebra jertfa lui Cristos. Întreaga comunitate ridică de pe pământul acestei localități un semn care reprezintă o chemare permanentă să înălțăm laudele noastre către Dumnezeu, să primim darurile sale, să ascultăm cuvântul său, să întărim iubirea dintre noi, să invităm fără încetare pe frații noștri să cunoască vestea cea bună a mântuirii adusă de Cristos".
În timpul intonării litaniei tuturor sfinților, moment care a inaugurat sfințirea propriu-zisă a altarului și a bisericii, întreaga comunitate a implorat în genunchi binecuvântarea divină. S-au depus în altar moaștele a trei mari sfinți: Anton de Padova, Ecaterina de Siena, Francisc de Sales. Apoi a urmat ungerea altarului și a bisericii cu sfânta crismă. Tămâierea altarului a reprezentat încheierea acestei părți după care s-a trecut la liturgia euharistică.
La finalul Liturghiei, prelatul Albert Holenstein a mărturisit: "Doresc ca în calitate de cel mai vârstnic preot dintre voi să mulțumesc tuturor care ați contribuit la aceasta, acelora care ați proiectat, îndrumat sau construit, acelora care de departe sau de aproape ne-ați susținut... Tuturor un mulțumesc din inimă. Mai mult, Dumnezeu să vă binecuvânteze".
Părintele Ioan Fărcaș, reprezentant al ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, a comunicat din partea ÎPS Lucian "salutul, dragostea și bucuria, precum și unirea în rugăciune cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoții și credincioșii Diecezei de Iași". Totodată a transmis mulțumiri în numele tuturor acelora care în anii grei ai prigoanei comuniste au ajutat clerul și credincioșii Bisericii Greco-Catolice, care au ținut să rămână fideli unirii pe care au exprimat-o în credința cu urmașul lui Petru.
Pe aceeași linie, a împărtășirii gratitudinii, PS Petru Gherghel a oferit diplome de onoare și crucea de merit prelatului Albert Holenstein și pr. Toma Encuță, parohul comunității. S-a organizat și o festivitate în cadrul căreia, pe fondul unui program cultural- artistic, s-au înmânat diplome de onoare celor care s-au implicat într-un mod deosebit în realizarea acestui proiect.
Iulian Roca