Răspundem cititorilor
* Prof. Galina P. Pajura (București). "Cu prilejul tipăririi nr. 200 al revistei "Lumina creștinului" doresc colectivului redacției și autorilor articolelor care se publică, succese în continuarea activității editoriale, iar revistei un număr nesfârșit de zerouri adăugate. Dumnezeu să vă binecuvânteze activitatea pe care o desfășurați ca preoți și în bunul mers al revistei "Lumina creștinului". Vă doresc mult bine, sănătate și tot ce vă doriți personal să vi se realizeze.
Vă mulțumim pentru aprecieri și urări. Astfel de scrisori ne dau curaj. Același răspuns și pentru Lucia Cristea (Cacica) care ne-a scris: "Felicităm redacția și pe colaboratorii ei pentru aniversarea revistei care este lucrată cu atâta dăruire, seriozitate și responsabilitate. Fie ca bunul Dumnezeu să vă răsplătească din belșug și să vă dăruiască în continuare putere de muncă, sănătate și multe bucurii".
* M.T. (Vaslui). "Pentru că despărțirile sunt foarte grele nu poți rosti cuvinte multe. Chiar astăzi ne-am despărțit de parohul nostru... De aceea nu vreau să pierd ocazia de a vă face cunoscut ce a fost pentru noi părintele (...). Când veneam la Liturghie și ascultam predica să uităm de necazuri, de supărare, mă întorceam acasă un om mai bun, un om care regreta mult dacă a greșit... Aș putea să continui, dar vreau să le spun credincioșilor catolici din Rădăuți că au de ce să se bucure. Părintelui îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru parohia noastră și să ne ierte dacă l-am supărat".
Sperăm că mesajul dv. va fi citit de cei în cauză. Continuați să vă rugați pentru preoți și să fiți alături de ei în împlinirea misiunii pe care Dumnezeu le-a încredințat-o.
* Marta Bortoș (Str. Tineretului, 12, 605300-Dărmănești, jud. Bacău). "Am o mică sugestie cu privire la revistele catolice. E mai greu pentru unii dintre noi să înțelegem unii termeni ca: teofanie, cristologie, soteriologie, escatologie etc. Mi-ar plăcea ca măcar în una dintre reviste să se explice aceste cuvinte. Dacă ideea mea nu este bună m-ar interesa dacă există vreun dicționar pentru astfel de termeni. Aș dori să corespondez cu persoane din toată țara. Vă mulțumesc pentru tot!".
Vă mulțumim pentru sugestiile și propunerile pe care le-ați făcut. O parte dintre termenii de care sunteți interesată se află în cartea Mic dicționar creștin catolic de Ioan Tamaș și care se găsește în Librăria "Presa Bună". Să sperăm că mesajul dv. va fi citit și de autorii de articole care folosesc termenii pomeniți și-i va explica în cadrul articolelor. Așa cum ați dorit v-am publicat adresa pentru a coresponda cu cât mai mulți. Succes!
* Ioan Cojan (Traian, Neamț). "În Noul Testament este bine cunoscut cap. 11 din Evanghelia după sfântul Ioan care relatează despre minunea învierii lui Lazăr. Totuși legat de acest important eveniment apar câteva necunoscute. În afară de ceea ce citim în Biblie că Lazăr a fost un prieten apropiat al lui Isus, că Isus l-a iubit atât de mult pe Lazăr încât a plâns când a auzit vestea că a murit și că după patru zile l-a înviat pe prietenul său Lazăr. Este cât se poate de interesant faptul că tradiția și literatura creștină nu mai amintesc nimic despre viața lui Lazăr pe care a mai trăit-o pe pământ după ce Isus l-a înviat din morți. Desigur că ar fi interesant de știut dacă și Lazăr a fost declarat sfânt asemenea surorilor sale Marta și Maria pe care Biserica le comemorează cu multă venerație. Presupun că Lazăr și-a păstrat fidelitatea și prietenia cu Isus pe tot parcursul vieții sale pe care a mai trăit-o și după înviere, ceea ce i-ar fi dat posibilitatea să beneficieze de cauza beatificării. De asemenea, nu este lipsit de interes dacă Lazăr a povestit surorilor sale ceea ce a văzut și a auzit în acele patru zile cât a trăit în viața de dincolo de moarte... Am considerat să menționez aceste câteva idei despre episodul învierii lui Lazăr pe care le cred a fi destul de relevante și la vârsta mea încă nu am auzit vorbindu-se despre viața lui Lazăr după ce Isus l-a înviat din morți".
În calendarul de perete pe care bănuim că și dv. îl aveți în casă există doi sfinți cu numele de Lazăr: unul este pomenit la 25 februarie și celălalt la 17 decembrie. Cel pomenit în decembrie este sfântul Lazăr din Betania la care dv. faceți referință. Sfânta Scriptură nu ne dă multe amănunte așa cum ați dori dv. În schimb, cartea Viețile sfinților ne spune: "O tradiție veche îl consideră pe Lazăr episcop și martir în Cipru. În anul 900, împăratul Leon al VI-lea filozoful a transferat sfintele relicve ale lui Lazăr de la Kition din Cipru la Constantinopol, împreună cu acelea ale surorii sale Maria Magdalena, găsite la Efes. Unele picturi vechi descoperite în insulă par să confirme prezența lui Lazăr în Cipru".