Sfaturi juridice
1. Am împrumutat unei cunoștințe un bun pe care refuză să mi-l restituie. Cum pot să procedez?
Conform art. 213 Cod penal, însușirea unui bun mobil al altuia, deținut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă. Conform alin. 2 din același articol, dacă bunul este proprietate privată, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.
Plângerea penală prealabilă trebuie adresată, conform art. 279 Cod procedură penală, organului de cercetare penală sau procurorului și trebuie să aibă următorul conținut: descrierea faptei, indicarea autorului, arătarea mijloacelor de probă, indicarea adresei părților și martorilor, precizarea dacă partea vătămată se constituie parte civilă, indicarea persoanei responsabile civilmente (dacă e cazul).
Conform art. 284 Cod procedură penală, termenul de introducere a plângerii penale prealabile este de două luni din ziua când persoana îndreptățită să reclame a știut cine este făptuitorul.
Nu este necesară participarea părții vătămate la judecată, întrucât s-a abrogat art. 284(1) Cod procedură penală referitor la lipsa nejustificată a părții vătămate la două termene consecutive în fața primei instanțe de judecată (anterior această absență era considerată drept retragere a plângerii prealabile).
2. Ce formă juridică trebuie să îmbrace o societate de caritate și cum se poate înființa?
Societățile fără scop patrimonial (așa-zisele ONG - organizații neguvernamentale) pot fi, din punct de vedere juridic, asociații sau fundații, iar modul de constituire și funcționare a acestora este guvernat de Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, modificată prin Ordonanța Guvernului nr. 37/2003.
Asociația este constituită la inițiativa a minimum trei persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor personal, dar nepatrimonial. Patrimoniul necesar pentru înființarea unei asociații este cel puțin dublul salariului minim brut pe economie la data înființării, și poate fi constituit atât în bani, cât și în natură.
Fundația este constituită de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent și irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, comunitar. Patrimoniul inițial pentru înființarea fundației trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puțin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundației, cu excepția cazului fundațiilor al căror scop exclusiv este efectuarea operațiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziția altor asociații sau fundații, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, caz în care patrimoniul inițial poate avea o valoare totală de cel puțin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
Pentru înființarea unei organizații neguvernamentale se face o cerere adresată Judecătoriei în a cărei circumscripție își va avea organizația sediul, însoțită de următoarele documente: actul constitutiv și statutul (în trei exemplare originale și o copie), dovada disponibilității denumirii (obținută în prealabil pe bază de cerere de la Ministerul Justiției), actul de proprietate asupra imobilului unde organizația își va avea sediul și contractul de închiriere sau comodat încheiat cu proprietarul imobilului, dovada patrimoniului.
3. Care este diferența dintre contractul individual de muncă și cartea de muncă? Dacă am un contract de muncă trebuie să mai am și carte de muncă?
Inițial, existența cărții de muncă era obligatorie. Aceasta era unică și în ea se înregistrau toți angajatorii și toate atribuțiile avute pe parcursul timpului de angajare. În schimb, contractul de muncă nu este unic. Se vor încheia tot atâtea contracte de muncă între angajator și salariat câte locuri de muncă se schimbă. În contractul de muncă se prevăd drepturile, obligațiile, clauze generale și specifice ale părților. Contractul de muncă și cartea de muncă sunt două documente diferite. Noua legislație în domeniul dreptului muncii nu mai prevede obligativitatea cărții de muncă, datele ce se treceau în aceasta trecându-se în registrele ținute de angajator.
Av. Tudor Duca (tudorduca@yahoo.co.uk)