Știri interne
Luminii păcii
Avându-i alături pe pr. Iosif Antile, asistent spiritual Scout, pr. Florin-Gheorghiță Bogdan, vicar în Parohia Nisiporești, PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia de împărțire a Luminii păcii de la Betleem. La această sărbătoare, organizată de Cercetașii României, Asociația Scout Catolică din România (ASCRO), în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, sâmbătă, 17 decembrie, începând cu ora 11.00, au luat parte membrii Scout din diferite colțuri ale Diecezei de Iași, și nu numai, membri ai Acțiunii Catolice, precum și alți credincioși. La sfârșitul sfintei Liturghii, lumina a fost împărțită la 34 de persoane, fiecare ducând această lumină în propria parohie.
Prezentare de carte
În prezența unui public numeros, Academia Română, filiala Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași au organizat vineri, 16 decembrie, începând cu ora 16.00, lansarea volumului: Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, vol. III. Acest eveniment a avut loc în sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii Iași. Volumul a fost prezentat de prof. dr. Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu", București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași și de pr. dr. Ștefan Lupu, Institutul Teologic Romano-Catolic Iași. După cei zece ani dedicați proiectului intitulat Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, consacrat universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, această inițiativă a prins contur definitiv prin lucrarea de față. După apariția volumului I, în anul 1999, care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002, unde s-a tratat despre obiceiurile familiale și calendaristice, în cele 650 de pagini ale celui din urmă volum, domnul prof. Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.
Piatră de temelie
Parohia Romano-Catolică "Sf. Ioan Botezătorul" din Galați a trăit bucuria sfințirii pietrei de temelie pentru noua biserică ce va fi închinată sfintei Fecioare Maria, regină, urmând a fi construită în cartierul Dunărea, Micro 20. Ceremonia de sfințire a avut loc în ziua de duminică, 11 decembrie 2005, prezidată fiind de PS Aurel Percă. Lângă piatra de temelie s-au depus proiectul și copii ale actelor de constituire a bisericii. (Cristian Burcă)
Numiri și transferuri
PS Petru Gherghel a făcut următoarele numiri sau transferuri:
- pr. Dumitru Gabor - paroh la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău (8 decembrie),
- pr. Isidor Dâscă - paroh la Parohia "Sfântul Nicolae" (8 decembrie);
- pr. Iulian Tancău - administrator coordonator în centrul episcopal și parohial Iași (10 decembrie);
- pr. Andrei Coceangă - paroh la Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Izvoare, Bacău (25 decembrie);
- pr. Claudiu Iștoc și pr. Cristian Gălățanu - capelan, respectiv vicecapelan pentru comunitatea "Notre Dame" din Roman (1 ianuarie 2006).
- La 8 decembrie, la cerere, pr. Ștefan Erdeș, decan onorific de Bacău, a fost eliberat din funcția de paroh de Bacău "Sfântul Nicolae".
Pe scurt
- 26 noiembrie: Tomești: Hramul Școlii de Dascăli
- 1-2 decembrie: Iași: Întâlnirea Secretariatului Național al Federației Române a Acțiunii Catolice
- 8 decembrie: Academie mariană la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași
- 10-11 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Izvoarele - Iași
- 15 decembrie: Cleja: Întâlnire decanală pentru preoții din decanatele de Vrancea, de Traian și de Bacău
- 16 decembrie: București: Lansarea a două cărți despre ep. Raimund Netzhammer
- 22 decembrie: Roman: Concert al Corului "Ioculatores Domini" al Institutului Romano-Catolic Franciscan