Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Caritatea, sufletul misiunii

Ziua Mondială a Misiunilor

Papa Benedict al XVI-lea a dat publicității în ziua de 29 aprilie mesajul pentru Cea de-a LXXX-a Zi Mondială a Misiunilor cu tema "Caritatea, sufletul misiunii" care va avea loc la 22 octombrie. Pe marginea mesajului sunt redate câteva reflecții.

În orice activitate de apostolat există, la un moment dat, pericolul de a te lăsa "furat" de activism, de a te pierde în multitudinea activităților acaparatoare sau de a începe să te bazezi pe forțele tale proprii. Riscul de a transforma misiunea "într-o simplă activitate filantropică și socială", de a-i conferi o motivație și o realizare umană, lipsind-o de fundamentul ei divin, este foarte aproape de a deveni realitate chiar și pentru cei ce se dedică trup și suflet predicării evangheliei. Pentru toate aceste situații, mesajul papal revine cu insistență asupra primatului iubirii asupra oricărui demers apostolic și misionar: "Iubirea pe care Dumnezeu o manifestă față de fiecare persoană constituie, de fapt, inima experienței și a vestirii evangheliei".

Sfântul Părinte amintește în mesaj planul de iubire și de mântuire pe care Dumnezeu îl are cu fiecare om și pe care, în virtutea chemării baptismale, fiecare comunitate creștină este trimisă să-l vestească.

Mesajul papei mă duce cu gândul și la micuța Tereza care și-a găsit propria vocație în iubire: "În inima Bisericii, eu voi fi iubirea". Iubirea este însă vocația oricărui om. Cu atât mai mult, iubirea trebuie să fie motorul fiecărei misiuni. Nu se pot explica prin logica rațiunii atâtea acte de sacrificiu, atâtea angajări pe prima linie în frontul evanghelizării, atâtea vieți oferite din iubire. Numai logica inimii care, în dialogul intim cu Creatorul, primește revărsarea milostivirii divine și în fața căreia nu poate rezista explică o angajare atât de radicală pentru Cristos. Pentru a te dărui trebuie să iubești "cu inima lui Cristos", cum spune Sfântul Părinte. Este vorba de iubirea agape de care suveranul pontif amintește în enciclica Deus caritas est și care nu înseamnă un act caritabil sau un sentiment, ci darul spiritual al iubirii pe care Dumnezeu îl revarsă în inimile oamenilor.

Dacă numai iubirea adevărată este capabilă a muri pentru sine, este evident că orice altă motivație care ar putea orienta viața unui misionar, la un moment sau altul, va eșua. Spiritul de aventură se pierde în fața situațiilor limită ale misiunii, purul eroism cedează în fața luptei cu "morile de vânt" și chiar simpla motivație a sfințeniei aduce cu sine descurajarea și impasul în fața propriilor neputințe. De aceea, așa cum afirmă Sfântul Părinte, promptitudinea misionară e legată de fidelitatea fața de iubirea divină, singura care dă forță și revigorează elanul misionar. Iată pentru ce "a fi misionar" devine echivalent cu "a-l iubi pe Dumnezeu". Cele două verbe nu pot fi înțelese decât într-o strânsă interdependență și într-o sinonimie totală.

Dacă a fi misionar înseamnă a-l iubi pe Dumnezeu, atunci și reciproca este valabilă: a-l iubi pe Dumnezeu înseamnă a fi misionar. Bineînțeles, nu trebuie să percepem această afirmație în forma extremă, "ad gentes", ci în sensul în care fiecare creștin, prin Botez devine misionar. Spun acestea întrucât mesajul nu este adresat doar celor plecați în țările din misiune; "mărturia iubirii, sufletul misiunii, se referă la toți". Măsura în care ești misionar este dată de măsura iubirii trăite mai întâi în plan vertical, cu Dumnezeu, și apoi în plan orizontal, cu semenii, în orice timp și spațiu te-ai afla.

Minodora Mărtinaș

* * *

Cursuri de formare misionară
Centrul Misionar Diecezan Iași organizează în perioada noiembrie 2006 - iunie 2007, în fiecare a treia duminică din lună, un curs de formare misionară pentru toți cei interesați să afle cât mai multe amănunte despre identitatea creștină misionară și despre activitatea misionară în general. Cursul va fi susținut de pr. Cornel Berea (preot verbit) și se va desfășura în casa părinților iezuiți "Xaverianum" din Iași, str. Frederic, 18. Participarea este gratuită, iar cei interesați se pot înscrie până la 10 noiembrie la: Centrul Misionar Diecezan, str. Primăverii, nr. 17, jud. Neamț, 611129 - Roman, tel. 0233/744491, fax 0233/744498, e-mail: misiuni@cmdiasi.ro, http://www.cmdiasi.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat