ÎNTC 2006 - Șumuleu Ciuc
O aripă de rezervă...
Spunea cineva că oamenii sunt îngeri cu o singură aripă: pot să zboare doar dacă îmbrățișează o altă persoană. Este cunoscută capacitatea pe care o au tinerii de a face să cadă barierele dintre oameni atunci când descoperă valorile umane și religioase și când se angajează cu multă convingere să le trăiască din plin. Sunt capabili să întindă aripa, să se înalțe și să înalțe și pe aproapele.
Cea de-a X-a Întâlnire Națională a Tineretului Catolic din România, ce a fost organizată de Dieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia și s-a desfășurat la Șumuleu Ciuc în perioada 23-27 august, a dorit să fructifice tocmai această bogăție pe care o au tinerii. Sub motoul "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8) întâlnirea a avut ca temă Reconcilierea dorind, în primul rând, să îi ajute pe tineri să îl pună pe Cristos în centrul vieții lor și să se formeze pentru a mărturisi cu bucurie credința lor, dar și să redescopere fraternitatea ce ar trebui să existe între toți oamenii. Tema reconcilierii a fost aleasă ținând cont și de situația specifică zonei în care s-a desfășurat ÎNTC 2006, adică de tensiunile care mai există între oameni, dar a trecut granițele acestei probleme reflectându-se și asupra reconcilierii cu Dumnezeu și cu viața proprie, reconcilierii cu aproapele și reconcilierii între comunități, Biserici și națiuni.
Cum au trăit tinerii aceste zile? În general atmosfera specific tinerească nu a lipsit: dorința de a cunoaște alte persoane, bucuria de a fi împreună cu alți tineri, curajul de a reflecta și de a medita, necesitatea de a se reculege și de a se ruga. Mai ales în grupurile mici ce s-au constituit după cateheze tinerii au reușit să depășească prejudecățile, să descopere noi lucruri care îi unesc și să depășească ceea ce îi desparte. Diversitatea de limbă, de cultură și de tradiție nu i-au împiedicat pe majoritatea tinerilor să se simtă împreună ca fiind prieteni ai lui Cristos. Problemele nu au lipsit, câteva aripi s-au rupt, dar... cele rele să se spele, cele bune să se adune!
Cum au participat tinerii din Dieceza de Iași la ÎNTC 2006? Din dieceza noastră au participat aproximativ 170 de tineri din doar 18 parohii. În general au fost prezenți tinerii care se implică în mod constant în activitățile parohiale și diecezane. Aceștia au fost caracterizați de un spirit de responsabilitate exemplar. Pentru ei momente importante, dincolo de cele pregătite de către organizatori, au fost cele în care PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au fost în mijlocul lor.
Care au fost aspectele pozitive ale ÎNTC 2006? Probabil cel mai mare câștig a fost că tineri de naționalități diferite au avut ocazia să se întâlnească și să se cunoască mai bine. S-a observat apoi o participare numeroasă la momentele de formare referitoare la viața spirituală (vocația, discernământul spiritual, rugăciunea...) și la pastorația tineretului. Acesta este un semn că tinerii nu se dau înapoi în fața propunerilor serioase care sunt semnificative pentru viața lor.
Au fost și aspecte negative la ÎNTC 2006? Bineînțeles! Nimeni nu s-ar fi așteptat ca totul să fie perfect. Probabil lucrul cel mai dureros a fost că, în ceea ce privește partea liturgică, nu s-a reușit să se ofere tinerilor celebrări intense și semnificative, acest lucru fiind cauzat de diversitatea de limbă din cadrul celebrărilor, de lungimea acestora și de diversitatea de rituri. Cu toate acestea au existat numeroși tineri care au trăit intens din punct de vedere spiritual aceste zile, acest lucru însemnând o înnoire pentru ei.
Viața înseamnă să îți întinzi aripa, singura aripă, spre semenul tău, să te înalți împreună cu el, fără a privi la diferențe, ci la orizontul pregătit de cel care este maestrul zborului! Viața înseamnă să îți întinzi aripa mai ales spre cel care are aripa frântă... de suferință, de neîncredere, de disperare și știind că aceștia nu sunt puțini să îi ceri lui Dumnezeu o aripă de rezervă!
Pr. Felix Roca