Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și Maria

Participând la cursurile marilor bibliști, poți învăța multe și mărunte. Ba chiar și unele lucruri de importanță covârșitoare. Esențialul însă nu ți-l poate inocula decât contactul personal cu Sfânta Carte. Iar în acest sens maestră prin excelență este Fecioara Maria.

Trăim într-o epocă în care, contrar goanei generalizate după îmbogățire și consum, se întâlnesc pe ici pe colo și persoane care te pun în situația de a te confrunta cu cele veșnice. Lăsând la o parte "atentatele" spirituale ale celor care au memorat ceva din Biblie și te abordează cu formule prefabricate (uneori chiar ofensatoare, de parcă ai fi ultimul analfabet în acest sens), mai degrabă sau mai târziu tot trebuie să-ți fixezi un reper sigur. Ca să nu mai vorbim de punctele de referință. Cât despre mijloacele de care dispunem, cineva ar putea pune punctul pe i spunând că nu ne stă în caracter(istică) să umblăm cu Biblia în buzunar. Iar ceea ce ne-au pus generațiile trecute în mână - adică rozariul - pare să aibă un viitor care pendulează între anacronism și monotonie. Aparent chiar în mentalitatea majorității.

Despre picturile murale din biserici - cele reprezentând scene din Vechiul Testament pe o parte, iar cele corespondente din Noul Testament pe cealaltă (așadar, nu oricum și oriunde) - s-a spus că reprezintă "Biblia săracului". Dacă rozariul, pe lângă aspectul de rugăciune, se mai constituie și în itinerar biblic sau nu, rămâne la capacitatea fiecăruia de a "medita misterele". Nu doar pentru a evita monotonia, unii au ajuns să urmărească cu privirea o imagine corespunzătoare fiecărui mister enunțat la început. Alții citesc în gând câte o scurtă propoziție în acest sens la fiecare Bucură-te, Marie recitat. Sunt și dintre cei care au intercalat în chiar cadrul rugăciunii repetitive o scurtă referire la titlul misterului. Astfel se depășește ruptura de ceva invocat doar la început. Poate cea mai evoluată metodă este aceea de a spune ceva - foarte pe scurt - pe tema misterului între prima jumătate a lui Bucură-te, Marie și a doua jumătate. De exemplu: în cadrul primului Bucură-te, Marie de la primul mister de durere "... și binecuvântat este rodul trupului tău, Isus, prezent în Grădina Măslinilor. Sfântă Marie, Maica..."; în cadrul celui de-al doilea "... trupului tău, Isus, aprofundat în rugăciune. Sfântă Marie..."; și așa mai departe... Poate părea un efort deosebit să formulezi în cuvinte proprii ceva pe tema misterului, diferit la fiecare Bucură-te, Marie, mai ales pentru cei care întâmpină dificultăți chiar și în a enunța misterul la început. Ce mai înseamnă însă atunci a te ruga împreună cu Maria?

În evanghelii ea ne este prezentată de la bun început - cronologic privind lucrurile - ca plină de ceva (în viziunea lui Luca îngerul se exprimă "plină de har") pentru ca, în cel mai scurt timp, atunci când ceva din plinătatea ei dă pe dinafară să fie exprimat în termeni biblici. Este vorba de imnul Magnificat. Iată de ce poate fi luată drept model și exemplu. Pentru că nu citatele precise sunt numaidecât aducătoare de roade, ci mai curând exprimarea în cuvinte care au devenit proprii a ceva ce iese din inimă. Ca în proverbul latin ex abundantia cordis loquitur os (din preaplinul inimii vorbește gura). Învăluită în umilință (nu modestie care poate însemna "a fi redus"), adică nu împopoțonată - nici fizic, nici mental (cu citate) -, din inima sa plină de Scripturi, oferă, exact pe această linie, imnuri (Magnificat), slujire (la Elisabeta) și mijlocire (la Cana). S-o imităm așadar!

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat