Lourdes. Primul pelerinaj
Acum 121 de ani a avut loc primul pelerinaj românesc la Lourdes.
Ideea organizării unui pelerinaj la Lourdes i-a aparținut profesorului Gian Luigi Frollo de la Universitatea din București, care a obținut în acest sens binecuvântarea papei Leon al XIII-lea, a arhiepiscopului de București, Paul Palma, și a episcopului de Iași, N.I. Camilli. Acest emoționant eveniment fusese precedat de un altul, traducerea în limba română a cărții lui Henri Lasserre, Istoria Madonei de Lourdes.
În perioada 13-25 august 1885 s-au aflat la Lourdes trei persoane: prof. G.L. Frollo, pr. Daniele Pietrobono, reprezentantul Diecezei de Iași, pr. Joseph Bordron, reprezentant al Arhidiecezei de București, iar în Franța li s-au alăturat celor trei alte patru persoane din Bordeaux, în frunte cu pr. Jean Pierre Cabanne, fost misionar în Valahia. Grupul celor șapte pelerini ce au reprezentat România a depus la 22 august 1885, în capela "Sfântul Ioan Evanghelistul" a bazilicii "Sfânta Fecioară", un steag de catifea în culorile României, cu un cadru de flori din fire de aur. Steagul a fost lucrat de firma "Biais Ainé" din Paris, avea la mijloc figura Maicii Domnului, iar împrejurul figurii erau gravate cuvintele: "Adu-ți aminte, Marie, și de Țara Românească". Sub steag se aflau stemele orașelor: București, Iași, Brăila, Galați, Craiova și Bacău. Steagul a fost binecuvântat de episcopul de Oran, Mons. Goussail, iar la primirea steagului, superiorul bazilicii a spus, printre altele: "Nu, Neprihănita Fecioară nu va uita de România, și dacă s-ar părea că vă uită, spre a vă încerca în credință, noi suntem aici spre a-i aduce aminte".
Emoționat la vederea steagului românesc, pr. D. Pietrobono îi scria la 22 august 1885 procuratorului general al OFMConv.: "Este unul dintre cele mai frumoase steaguri care există în bazilica "Sfânta Fecioară de Lourdes"".
Depunerea steagului a fost evenimentul central al primului pelerinaj românesc la Lourdes, în 1885, și a fost descris pe larg în revista Annali di Nostra Signora di Lourdes, în numerele din decembrie 1885, februarie și martie 1886.
Se cuvine menționat faptul că pelerinii români s-au asociat pelerinajului național francez, care a avut loc la Lourdes în aceleași zile și că, printre numeroasele cântece ce au fost intonate în acele zile de har în orașul Maicii Domnului, a răsunat și invocația: "Adu-ți aminte, Marie, și de Țara Românească", adaptat pe muzica imnului național românesc compus de Hübsch.
Un moment emoționant a fost reprezentat de cuvântările unora dintre participanții la pelerinaj. Astfel, pr. J.P. Cabanne a vorbit despre semnificația pelerinajului românesc sub auspiciile celui francez; pr. P. Picard din delegația franceză a vorbit despre România, prietena Franței; ep. Goussail a numit steagul emblema națiunii române, un obiect sfânt și îndrăgit al bazilicii de la Lourdes, instrument facilitând primirea harurilor cerești. Pr. D. Pietrobono a recitat o frumoasă rugăciune în limba română, iar pr. J. Bordron a expus un scurt istoric al celor două dieceze de Iași și de București.
Pe durata desfășurării pelerinajului, pelerinii români au fost înconjurați cu multă simpatie de ceilalți pelerini din Franța și din întreaga lume, aceștia din urmă participând cu o devoțiune deosebită la toate Liturghiile pe care pelerinii români le-au ținut la grotă.
La 25 august 1885, profesorul G.L. Frollo, pr. D. Pietrobono și pr. J. Bordron și-au încheiat misiunea la Lourdes purtând în România mărturia splendidelor fapte la care au luat parte în orașul Maicii Domnului. Ei au scris o pagină memorabilă a istoriei Bisericii locale și au rămas în conștiința noastră ca făuritori ai primelor legături dintre România și Lourdes.
Dr. Dănuț Doboș