Cine crede nu este niciodată singur
Papa în Bavaria (Germania)
În timpul celei de-a patra călătorii internaționale, din perioada 9-14 septembrie, papa Benedict al XVI-lea a vizitat unele dintre locurile care au avut un mare impact asupra vieții sale. Cele mai importante vizite au avut loc la München, orașul în care a fost arhiepiscop între 1977 și 1982; la sanctuarul Altötting, simbolul catolicismului bavarez; la Marktl am Inn, localitatea sa natală; și la Regensburg, orașul în care a fost profesor universitar, unde locuiește fratele său și unde sunt înmormântate rude de-ale sale. La Universitatea din Regensburg, la 12 septembrie, într-un discurs papa a preluat un citat dintr-un împărat bizantin, care, scos din context, a fost interpretat în mod greșit de unii ca fiind ofensator pentru musulmani. A fost a doua călătorie a Sfântului Părinte în Germania, după cea de anul trecut la Köln pentru Ziua Mondială a Tineretului. Secția română a Radio Vatican a publicat la 14 septembrie un scurt bilanț al călătoriei apostolice a papei Benedict al XVI-lea în Germania, sub forma unui interviu cu directorul instituției, pr. Federico Lombardi, SJ.
- Cum caracterizați călătoria papei în Bavaria?
Aș spune că această călătorie este reușită în cel mai bun mod posibil și a răspuns din plin așteptărilor papei, ale Bisericii locale și ale populației Bavariei. Primirea a fost minunată și, evident, atmosfera a crescut în intensitate de la o zi la alta, cum se întâmplă în toate călătoriile papei. Sfântul Părinte a fost evident foarte mulțumit, în anumite momente chiar intens emoționat. Faptul că a ținut spontan omilia la ultima întâlnire din catedrala din Freising dovedește că și pentru el a fost un crescendo de bucurie și de participare.
- Și în această călătorie papa nu a enumerat liste de "nu". "Credința", a spus el, "nu este un cumul de interdicții, ci este o opțiune pozitivă".
Desigur. A fost un mesaj extrem de încurajator, mai ales pentru Biserica locală care trăiește într-un timp în care societatea este pe cale de secularizare și vestirea credinței nu este simplă. Mai multe persoane din Biserica locală mi-au spus în aceste zile că mesajul papei va fi foarte eficient și după vizită. De altfel, tema însăși a călătoriei - "Cine crede nu este niciodată singur" - vrea să conducă chiar în această direcție: să facă vizibilă frumusețea și bogăția comuniunii în credință (...) și posibilitățile de dialog, de slujire și îmbogățire pentru întreaga comunitate umană, posibilități care vin dintr-o credință vie.
- Papa s-a referit din nou la rațiune și la raționalitatea credinței, împotriva tuturor integraliștilor și a iraționalismelor atât religioase cât și culturale. Credința în schimb, a afirmat el, propune un autentic iluminism.
Într-adevăr, se pare că aici ia contur din ce în ce mai mult cu trecerea timpului una dintre temele cheie ale acestui pontificat. Raportul armonios dintre credință și rațiune este la baza marelui serviciu pe care credința îl poate aduce civilizației umane (...). Am observat cum în anumite pasaje din discursurile sale, papa subliniază că și credința, ideea justă despre Dumnezeu trebuie să fie ferită ca să nu fie distorsionată. Din această perspectivă, rațiunea devine activă și este de mare ajutor în interiorul credinței. Dar, în același timp, credința împiedică tendința rațiunii de a se autolimita în propriile interese, în propriile obiective și în domeniul propriu de acțiune, prin care riscă să devină săracă și incapabilă să conducă umanitatea în fața marilor provocări dintotdeauna și în fața marilor probleme etice de astăzi.
* * *
Republica Federală Germania
- Stat în N Europei Centrale
- Suprafața: 357.050 km2
- Populația: 82.438.000 (231 loc./km2)
- Capitala: Berlin (3.400.000 loc.)
- Ziua națională: 3 octombrie
- Culte: protestantism (33%), catolicism (33%), iudaism (6%), islam (3%), altele 28%