Răspundem cititorilor
- Familia Iacob (Săbăoani). "Cu profund respect și mulțumire vă scriem ca prețuire că de atâția ani revista "Lumina creștinului" prin conținutul ei variat și atotcuprinzător este o lumină în întunericul ce adesea ne cuprinde, ne ține la curent cu evenimentele ce au loc în dieceză și în lumea catolică, este o punte și cu cei din diaspora, o revistă în care se regăsesc copiii și tinerii, cei bătrâni, suferinzii și familia. Suntem cititori fideli ai revistei și vă dorim în continuare mult succes și Dumnezeu să vă ajute și să vă răsplătească munca!... În trecut familia trăia o viață mult mai normală, mai fericită, într-un climat nepoluat. Astăzi situația e cu totul alta: ea este mult mai expusă răului, mai amenințată, atmosfera morală e cu totul otrăvită. Pentru a nu se lăsa duși de curentul lumii, e necesar eroismul. Mass-media scrisă, audio și cea vizuală emit tot felul de murdării. În numele democrației și a libertății greșit înțeleasă se emit și se cer drepturi deformate. Dreptul minorităților sexuale: legalizarea căsătoriei între persoane de același sex sunt culmea degradării omului și o amenințare directă la adresa familiei. Ajungem parcă să credem că trăim în Sodoma și Gomora. Libertatea greșit înțeleasă duce pe om la starea de rob al păcatului. "Libertatea este puterea înrădăcinată în rațiune și voință, de a acționa sau a nu acționa, de a face ceva sau altceva, de a săvârși astfel, de la sine, fapte deliberate. Prin liberul arbitru fiecare dispune de sine. Libertatea este în om o forță de creștere și de maturizare în adevăr și bunătate. Ea își atinge desăvârșirea, atunci când este orientată spre Dumnezeu, fericirea noastră" (cf. C.B.C. nr. 1731). Fiecare om va trebui să dea socoteală de viața proprie în fața judecății lui Dumnezeu după binele sau răul săvârșit. Mai mult ca oricând, astăzi familia creștină, trebuie să meargă împotriva curentului. Familiilor creștine din timpurile noastre le adresează apostolul Paul cuvintele din Scrisoarea către Romani: "Fraților, vă implor, pentru dragostea lui Dumnezeu, să-i oferiți lui trupul vostru ca o jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu: pentru voi aceasta este adevărata închinare. Nu vă luați după exemplul pe care îl dă lumea aceasta, ci schimbați-vă și reînnoiți felul vostru de a gândi ca să puteți recunoaște care este voința lui Dumnezeu: ce-i place lui, ce este bun și desăvârșit" (Rom 12,1-2)".
Ne-ați scris frumos. Sperăm ca tot ceea ce ne-ați relatat să fie pus în practică de cât mai multe familii. Vă mulțumim și pentru urări!
- Ioan Cojan (Traian, NȚ). "Un episod din Biblie relatează despre faptul că Abel a fost ucis din invidie de fratele său Cain. În textul următor citim cum Cain a avut soție și au avut împreună copii. Întrucât Biblia nu dă detalii că în acel timp ar mai fi fost și alte ființe umane pe pământ în afară de Adam și Eva și urmașii lor, apare întrebarea care este originea soției lui Cain? Este o întrebare firească la care omul nu poate găsi răspuns".
La întrebarea pe care ne-ați adresat-o s-a mai răspuns în revista "Lumina creștinului". Scriptura nu se ocupă de întrebarea: Cum a fost creat omul?, ci de întrebarea: Cine l-a creat pe om? În sfârșit, citiți Gen 5,4 pentru a vedea că Adam și Eva "au avut fii și fiice".
- Cristina Koch Smeu (Piatra-Neamț). Din poezia dedicată preasfintei Fecioare Maria pe care ne-ați trimis-o am selectat o strofă care ne-a plăcut mai mult: "Regină peste îngeri /... Întregului univers, / Mireasă aleasă din valea de plângeri / Pe aripi de Duh Sfânt tu plutești / Spre Tatăl prin Fiul... /...rogu-te să ne ocrotești!"
- Blaj Petru (Săbăoani). "Sunt un cititor pasionat al revistei chiar de când eram copil, de când se tipărea la Editura "Serafica" (Săbăoani). Am citit cu multă pasiune articolele care s-au publicat cu privire la sfințirea de preoți și am observat că 39 de tineri au urcat treptele altarelor. M-am bucurat că trei erau din comunitatea noastră; anul trecut au fost trei, anul acesta trei și am înțeles că în anul 2007 vor mai fi doi, opt în trei ani. Îmi amintesc că atunci când eram copil trebuia să stau la rând pentru spovadă ore în șir, acum în 10-15 minute ești împăcat cu Domnul. La noi la Săbăoani zilnic sunt la confesional doi, trei preoți și chiar patru uneori... Mă bucură faptul că în fața casei mele la 50 m s-a ridicat o mare catedrală, căci așa au botezat-o oamenii, iar în luna octombrie va fi sfințită.... Pe această cale vreau să-i aduc mulțumiri părintelui paroh pentru tot ceea ce a făcut pentru noi...".
Vă mulțumim pentru cele scrise și pentru pasiunea pe care o aveți față de revistele creștine. Probabil când vorbiți de Editura "Serafica" vă referiți la revista "Viața". Gândurile pe care le-ați împărtășit ne bucură. Rugați-vă în continuare pentru preoți și pentru viitorii preoți.
- A.I. și A.G. (Nicorești). Ne pare rău, dar redacția nu se ocupă cu rezolvarea litigiilor care se ivesc într-o parohie. Trebuie să vă adresați decanatului sau secretariatului episcopiei.